گذری بر درخت سرو و انواع آن
درختان سرو از جمله درختان همیشه سبز و راست قامت است. درختی که در تمام ایام سال برگ های سبز خود را از دست نمی دهد و در عین حال در مسیر رشد سریع، همراه با قامتی بلند و کاملاً صاف قرار می گیرد. اینکه برخی از درختان ریشه در فرهنگ ها دارند، یک واقعیت غیرقابل انکار است. مثلاً همین درخت سرو که در سرزمین ایران با نماد آزادی و آزادگی، پایداری و سرافرازی شناخته می شود. از این حیث می توان درخت سرو را به عنوان فرهنگی ترین درخت در نزد مردم ایران یاد کرد. تا جاییکه برای هر ایرانی نامی از درختان سرو می تواند یادآور بسیاری از نوستالژیک های گذشته باشد.
اما چه چیز در درخت سرو است که باعث شده تا این درخت با چنین القاب پرابهتی شناخته شود؟ اول از هر چیز باید گفت که درختان سرو از جمله درخت های بومی در سرزمین ایران است. پس منطقی است که یک درخت بومی را در مقامی به این بلندی قرار دهند؛ اما دلیل اصلی را باید در ذات این درخت جذاب دنبال کنیم.
درختان سرو از جمله درختان همیشه سبز و راست قامت است. درختی که در تمام ایام سال برگ های سبز خود را از دست نمی دهد و در عین حال در مسیر رشد سریع، همراه با قامتی بلند و کاملاً صاف قرار می گیرد. البته تا اینجای ماجرا هنوز به دلیلی که این درخت را در جایگاهی رفیع قرار می دهند نرسیده ایم. چرا که قدرت سرو در تقابل با شرایط نابهنجار جوی است که تا این اندازه آن را نمادین کرده است. برای درختان سرو فرقی نمی کند در کدام شرایط آب و هوایی و یا در مواجهه با چه نوع باد و طوفان و خشکسالی ای واقع شده باشد. در هر حالتی او یک هدف متعالی دارد. اینکه کاملاً صاف قامت بماند و این هدف متعالی این درخت جذاب است که آن را در مقامی رفیع قرار داده است.
اما از کنار مقام رفیع و جایگاه فرهنگی درخت سرو عبور که کنیم، شرایط راست قامتی در کنار دنیای همیشه سبزی که دارد، این درخت را کاملا مناسب برای تزیین باغ و باغچه های شهری خواهد کرد. کافی است در حاشیه باغ ها و شاید مرکز باغچه ها، در کنار راه ها و احتمالاً اطراف خانه ها چند درخت سرو را بکارید، آنگاه برای چند سال بعد، از یک فضای همیشه سبز و بسیار زیبا در انحصار درختانی که گویا سقف آسمان را می نوازند بهره مند خواهید شد. همین سرسبزی همیشگی در کنار راست قامتی است که دلیل محبوبیت درختان سرو برای ماندن در فضا های باغی است. از این رو جا دارد تا با انواع درختان سرو اندکی بیشتر از این نگاه آرمانگرایانه آشنا شویم.
انواع درخت سرو
- درخت سرو ناز: مشهورترین و نامدارترین و شاید زیباترین گونه از سرو ها، درخت سرو ناز می باشد. یک سرو با ظاهری خمره ای شکل و گاهاً هرمی شکل که می تواند تا بیش از ۲۰ متر قد بکشد. در واقع آن درخت سروی که در فرهنگ ایرانی با نماد آزادگی شناخته می شود، همین درخت سرو ناز است. شکل و ظاهر این درخت تداعی کننده یکی از مهمترین عناصر زیباشناسی ایرانی نیز شده است. آن طرح های خمره ای شکل که همه ما بار ها در نقش فرش ها و دیوار های کاشی کاری شده مساجد و… شاهد آن هستیم، برآمده از شکل ظاهری همین درخت می باشد.
جدا از این شکل و ظاهر جذاب و آرمانی، درخت سرو ناز چوب بسیار سفت و سرسختی دارد. گویا استواری تنها در ظاهر این گیاه نمانده است و در باطن نیز رسوخ کرده و در آن چوبی بسیار سرسخت نهاده است. درخت سرو ناز برای زیباسازی محیط های واقعی بسیار مطلوب است. به راحتی می تواند یک فضای دلنشین و کلاسیک را خلق کند؛ اما از این درخت راست قامت، خیلی انتظار سایه نداشته باشید. چرا که علاقه ای بر پهن کردن شاخه هایش در فضای اطراف خود ندارد.
- درخت سرو هرزویل: آیا در مورد قدیمی ترین و یا بهتر بگوییم کهنسال ترین موجود زنده دنیا، چیزی شنیده اید؟ پس بهتر است بدانید که کهنسال ترین موجود زنده دنیا، یک درخت است. اتفاقاً یک درخت سرو می باشد و از همه جالب تر که در خاک سرزمین ایران و در شهر ابرکوه قرار دارد. این سرو ۴۰۰۰ ساله با قامتی بسیار بلند و پهنایی بسیار وسیع از گونه درخت سرو هرزویل است و یقیناً بومی ترین گونه از درخت سرو واقع در خاک ایران می باشد.
درخت سرو هرزویل از جمله درختان زیبا، بسیار سرسبز و جان سخت است؛ اما خیلی دیر رشد می کند. به هر صورت بهره مندی از این گونه، جذابیت های خودش را خواهد داشت.
- درخت سرو نقره ای: اگر فکر کرده اید که تنها ایرانی ها هستند که از درخت سرو و گونه های گوناگون آن میزبانی می کنند، سخت در اشتباه هستید. سرو یک درخت جان سخت است که می تواند به آسانی خودش را در هر آب و هوا و اقلیمی زنده نگه دارد. از این رو منطقی است که این درخت توانمند را بتوانید در هر جای دنیا، مثلاً در آن سوی آب ها در قلب کشور آمریکا نیز داشته باشید.
آنجا در ایالت آریزونا و البته کالیفرنیا، یک گونه جذاب از درخت سرو با نام سرو نقره ای است که در نزد ما ایرانی ها با نام سرو سیمینی نیز شناخته می شود. این درخت سرو نقره ای از جمله درخت های تزیینی بسیار زیبا است که در عین زیبایی از رشد بسیار سریعی نیز برخوردار می باشد. برگ های گسترده ای دارد و می تواند تا بیش از ۱۰ متر قد و قامتی سرافراز را برای خودش دست و پا کند.
این گونه از درخت سرو را از آن جهت که دارای برگ هایی به رنگ نقره ای می باشد، با نام سرو نقره ای و یا سرو سیمینی یاد می کنند. البته درخت سرو سیمینی در شکل و ظاهر، اندکی با دیگر اعضای این خانواده متفاوت است. چرا که در زمان رشد، اندک علاقه ای دارد که بتواند شاخه های خود را در اطراف خود نیز بگستراند و ظاهری پهن بر خودش بگیرد. از این رو درخت سرو نقره ای جدا از ظاهر زیبا و همیشه سرسبزی که دارد، همراه با تنه کوتاهی که فصل مشترک همه صرو ها می باشد، می تواند فضا های سایه دار بسیار مطلوبی را خلق نماید.
درخت سرو فری/ نانا
این گونه از سرو که به نسبت دیگر از سرو ها اندکی کوتاه قامت تر می باشد یک گونه از سرو های بومی در منطقه ی شرق آسیا است. یک درخت زیبا و زینتی که به صورت درختچههایی کوتاه رشد میکند. سرو فری از برگهای فلس مانند تخممرغی شکل و البته نوکتیزی برخوردار است. برگهای به رنگ سبز روشن دارد و در عین حال برای رشد به آفتاب کاملی نیاز خواهد داشت.
درخت سرو اطلس
سرو اطلس یک درخت مخروطی بلند است که می تواند تا ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر با قطر تنه ۱ الی ۲ متر رشد کند. سدر اطلس بومی کوههای اطلس مراکش است. از رشدی آهسته برخوردار است و شکل ظاهری آن در زمان بلوغ هرمی شکل خواهد بود.
درخت سرو زرد | سدار زرد
گونه ای که معمولا با نام سدار زرد Yellow-cedar نیز شناخته می شود و در آلاسکا می توان آن را یافت
https://www.homestratosphere.com/types-of-cedar-wood-and-trees/