در خدمت عزیزان هستیم با مقاله ای جالب از آفات پرتقال مشکلات و بیماری های آن .درخت پرتقال حساس به خشکی تا سرمای محیط است. این درخت را نمی توان در محیط های گرم و خشک پرورش داد. از سوی دیگر سرمای سخت به راحتی می تواند این درخت اقتصادی را از پا درآورد. با این وجود، درخت پرتقال قابلیت بالایی در انعطاف با انواع محیط های مرطوب دارد.
بررسی موضوعی با محوریت آفات درخت پرتقال و مشکلات آن
این درخت میوه یکی از معروفترین مرکبات و در عین حال آشناترین میوه ها در نزد ایرانیان و سراسر جهان است. پرتقال را می توان پایه تمام مرکبات دانست. طیف گسترده ای از مرکبات متنوع در سطح بازار های امروز، در اثر ایجاد تغییرات ژنتیکی تا نحوه کاشت و قلمه زنی درخت پرتقال حاصل شده اند
این درخت یک درخت حساس به خشکی تا سرمای محیط است. این درخت را نمی توان در محیط های گرم و خشک پرورش داد. از سوی دیگر سرمای سخت به راحتی می تواند این درخت اقتصادی را از پا درآورد. با این وجود، قابلیت بالایی در انعطاف با انواع محیط های مرطوب دارد. از محیط های مرطوب باران خیز تا سرزمین های شرجی اما خشک، مستند پرورش درخت پرتقال هستند. نمونه بارز این تنوع زیستی را می توانید در فضا های باغی ایران شاهد باشید. از سرزمین های مانده در باران شمالی تا خاک خشک با هوای شرجی جنوب، میزبان پربرکتی از انواع گونه های آن شده اند.
درخت پرتقال به مانند هر درخت دیگری می تواند اسیر آفات باشد و یا در اثر سرمازدگی، محصول خود را از دست بدهد. از آنجا که این درخت در حال حاضر وجه اقتصادی بسیار بالایی دارد، مطالعات اقلیمی تا آفت شناسی در سطحی وسیعی برای بهبود شرایط داشت و برداشت آن صورت گرفته است.
از شما دعوت می کنیم مقاله مربوط به مشکلات آفات درمان گیاه حسن یوسف را هم مطالعه بفرمایید
لکن در بیان کلی می توان این طور گفت که در صورت کاشت اصولی می تواند از بسیاری از بیماری ها و یا آفات حشره ای در امان باشد. در مسیر نگهداری تا برداشت آن، جدا از اهمیت بالای آفات گیاهی، مقوله سرمازدگی است که اهمیت پیدا می کند. درخت پرتقال درخت مقاومی در مقابل سرما نیست. این درخت در محیط های با دمای کمتر از ۳۲ درجه سانتیگراد نمی تواند محصول پرباری داشته باشد. از این رو است که فضا های گرمسیری با رطوبت بالای محیط، مکان های مطلوبی برای پرورش درخت پرتقال هستند.
برای تامین شرایط مطلوب در کاشت صحیح پرتقال باید متوجه تابش مستقیم نور خورشید باشید. چرا که پرتقال از جمله گیاهان با سطح نیازمندی بالا به نور خورشید است. اصولا این درخت را در فضا های پر نور همراه با خاک های دانه درشت می کارند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا با عمده مشکلات رایج در پرورش و نگهداری آن آشنا شوید.
از شما دعوت می کنیم مقاله آموزش ویدئویی نحوه پرورش هندوانه از بذر را هم مطالعه کنید
دسته بندی آفات پرتقال و بیماری ها و مشکلات آن
یک درخت میوه ده که بتواند صرفه اقتصادی بالایی داشته باشد، زمانی مطلوب خواهد بود که از شرایط زیستی کاملاً ایده آلی بهره مند باشد. درخت با ریشه های عمیق، تنه سالم و برگ های بسیار است که می تواند میوه های غنی و انبوه به بار آورد. در درخت پرتقال توجه به تمام عناصر حیاتی درخت است که در نهایت بار مطلوبی نصیب باغبان خواهد کرد. از این رو عمده مشکلات و آفات پرتقال را در سه گروه بیماری دسته بندی می کنند
- آفات پرتقال که متوجه ریشه تا پوسته و تنه آن است.
- آفات پرتقال که متوجه برگ های آن است.
- آفات پرتقال که متوجه میوه آن است.
آفات و بیماری های پوست تا تنه درخت پرتقال
پوسیدگی در تنه درخت در اثر تهاجم قارچی (Foot Rot Fungus): در این نوع از آفات پرتقال، شاهد زخم هایی سطحی و گاها عمیق بر سر قسمت های پایین تنه درخت پرتقال هستیم. زخم هایی که گاهاً از آنها شیره هایی تراوش می کند. این بیماری ناشی از تهاجم قارچ ها بر تنه درخت پرتقال حاصل شده است و در صورت وقوع بیماری، قابل به درمان نخواهد بود. از سوی دیگر قابلیت مسری شدن را دارد. از این رو در صورت مشاهده بدون تلاش در جهت درمان، درخت را قطع کرده و تمام اثرات آن را از بین می برند. درمان این تهاجم قارچی در پیشگیری از آن است. کاشت در خاک های دانه درشت و عدم آبیاری های بیش از اندازه تاثیر مطلوبی در عدم شیوع این بیماری دارد.
- پسوروسیس پوسته (Psorosis): یک نوع بیماری رایج در مرکبات، خصوصاً درختان پرتقال است که ناشی از یک ویروس گیاهی با نام پسوروسیس است و در زمان وقوع، متوجه تنه تا شاخه های درخت می شود. علامت وقوع آن نیز لخته لخته شدن و در نهایت کنده شدن پوست تنه درخت می باشد. این بیماری درمان خاصی ندارد و غالباً برای عدم شیوع، آن درخت آلوده را به کلی نابود می کنند.
- آفت شته سیاه (Sooty Canker): این آفات درخت پرتقال را با لقب سرطان درخت پرتقال نیز یاد می کنند. نوعی آفت که در اثر تهاجم شته سیاه به درخت حاصل خواهد شد. محل زیست این رشته در زیر پوست درخت است و در اوج بیماری باعث ریزش پوست درخت خواهد شد. برگ ها به رنگ قهوه ای در می آیند و رشد شاخه های گیاه متوقف می شود. همان طور که برای درمان احتمالی سرطان، غده های سرطانی را از بدن خارج می سازند، در این آفت نیز باید همین اقدام را انجام داد. باغبان هر چه سریعتر در صورت اولین مشاهده از وجود بیماری، مادامیکه می داند درمانی برای آن نیست، شاخه های آلوده را با فاصله حداقل ۳۰ سانتیمتر از ناحیه آلوده قطع خواهد کرد. تمام شاخه های آلوده باید سوزانده شده و تمام ابزارآلات باغبانی باید ضدعفونی شوند. با این تمهیدات شاید بتوان درخت را از شر این آفت سرطان گونه رهایی بخشید؛ در غیر اینصورت چاره ای جز قطع و نابودی درخت نمی ماند.
بیماری هایی که متوجه برگ های درخت پرتقال است
- سوختگی در حاشیه های برگ درخت پرتقال: همه مشکلات در این درخت ناشی از بیماری ها نیست. عوامل محیطی نیز می توانند تاثیرات منفی داشته باشند. مثلاً اگر نمک خاک زیاد باشد، نوک برگ های درخت به سمت زردی می رود. این یک علامت بیماری نیست؛ اما خطر خشک شدن درخت را گوشزد می کند. برای دفع این خطر می توانید هر سال در مواقعی که درخت در خواب زمستانی است، خاک اطراف آن را غرقاب کنید تا نمک موجود در خاک شسته شود.
- کپک دوده ای (Sooty Mold): اگر بر سطح برگ های پرتقال شاهد خال های سیاه بودید، بدانید که درخت پرتقال شما متوجه یک مشکل ساده است. کپک دوده ای که نوعی قارچ است و از شهد به جا مانده از شته ها تغذیه می کند، دلیل این علائم است. برای رفع این مشکل می توانید برگ های درخت پرتقال را همراه با محلول آب و صابون بشویید.
- تاب برداشتن برگ (Cigar Leaf Curling): هر گیاهی برای زنده ماندن آب می خواهد، خصوصاً پرتقال که برای میوه های پر آبش، آب زیادتری می خواهد. درخت ها به شکل هایی می توانند کمبود آب خود را نشان دهند. مانند پژمرده شدن برگ ها و یا پیچ خوردن آنها که می توانند دلیل آشکاری بر کمبود آب درخت پرتقال باشند. آبیاری در هوای خشک می تواند به راحتی این مشکل را مرتفع سازد.
بیماری هایی که متوجه میوه درخت پرتقال است
- قارچ سیاه آلترناریا (Alternaria Block Fungus): یک نوع قارچ است که در داخل میوه ها رشد کرده و آنجا را سیاه می کند. کنترل خاصی برای این بیماری وجود ندارد؛ جز اینکه میوه ها و شاخه های آلوده را هر چه سریعتر از درخت جدا نموده و معدوم نمود.
- ریز برگی مرکب (Citrus Stubborn Disease): در این بیماری میوه های درخت پرتقال از حالت تقارن خارج می شوند. این عدم تقارن، خودش را در جا به جایی هسته از مرکز میوه به کنار آن نشان می دهد. عامل این بیماری در نوعی قارچ با نام زنجرک نهفته است. شستشوی درختان آلوده با محلول آب و صابون می تواند این مشکل را مرتفع سازد.
- قارچ خوردن میوه (Fruit Splitting): در این بیماری میوه مادامیکه بر درخت پرتقال است، به اصطلاح قارچ می خورد. این از هم باز شدن پوست میوه عامل قارچی و یا میکروبی ندارد؛ بلکه از آبیاری و یا کود دهی نامنظم ناشی خواهد شد.
از شما دعوت می کنیم مقاله مربوط به آموزش تولید توت فرنگی | کاشت و پرورش در گلدان را هم مطالعه کنید
منابع:
https://homeguides.sfgate.com/care-maintenance-orange-tree-60067.html
https://www.greenandvibrant.com/orange-tree-care
https://wikifarmer.com/orange-tree-diseases-and-pests/
https://lemoncitrustree.com/store/pest-disease
https://hgic.clemson.edu/factsheet/citrus-insects-related-pests/