نیلوفر، گیاهی زیبا و آبزی است که نمادی از خلوص و زیبایی محسوب شده و در اندازهها و رنگهای متنوعی موجود است. رنگهای رایج برای این گل قرمز، صورتی، زرد و سفید هستند. این گل از طریق بذر یا ریزوم گیاه رشد میکند، البته در صورتی که از بذر استفاده شود، نباید انتظار گلدادن را در سال اول داشته باشید. زیرا در پایان سال اول، بذرها تبدیل به ریزوم میشوند.
روش ۱: پرورش از طریق بذر
۱- بذرها را زخمی کنید. با استفاده از یک سوهان فلزی استاندارد، یک لایه را از نوک بذر جدا کنید. اگر این کار را انجام ندهید، امکان عدم رشد و پوسیدن گل وجود دارد.
۲- بذرها را در یک لیوان آب گرم البته نه زیاد گرم حالت ولرم باشد قرار دهید. آب نباید آغشته به کلر باشد برای این کار میتوانید از آب کتری جوشیده شده ای که سرد شده استفاده کنید و همیشه در دسترس داشته باشید و میبایست هر روز تعویض شود تا اینکه بذرهای نیلوفر جوانه بزنند. پس از گذشت اولین روز در داخل آب، بذرها میبایست اندازهای دوبرابر حالت اولیه پیدا کنند.
بذرهایی که بعد از خیس خوردنیکی دو روزه در سطح آب شناور میمانند، ممکن است نابارور باشند که این عادی می باشد چون تمام بذرها قرار نیست که بارور باشند و تعدادی از انها غیر بارور هستند البته تعاد محدودی از همین بذرها تعدادی نیز جوانه زنی خواهد کرد. بذرهارا برداشته و با سوهان لایههای رویی آنها را بردارید دقت کنید دقیقا مثل شکل قسمت جلویی که حالت توک تیزی دارد و کاملا مشخص است سوهان کشیدن را ادامه دهید تا نشانهای از گوشت سفیدرنگ در داخل بذر پیدا شود (دقت کنید بیش از اندازه ادامه ندهید چون صدمه دیده و بذر را نابارور میکنید!). در صورتی که پس از گذشت یک روز، این بذرها همانند سایرین متورم نشدند، آنها را از آب خارج کنید تا از آلودهشدن آب جلوگیری شود.
۳- حتی پس از جوانهزدن بذرها، آب لیوان را به صورت روزانه تعویض کنید. پس از جوانهزدن میبایست با آرامش بیشتری کار کنید تا جلوی رشد بذرها گرفته نشود. فرایند رشد بذرها میبایست ۴ یا ۵ روز پس از خیساندن شروع شود، اما برای انتقال بذرها، باید حداقل چند روز دیگر صبر کنید تا ارتفاع جوانهها به ۱۵ سانتیمتر برسد.
۴- گلدان درست را انتخاب کنید. یک محفظهی ۱۱ الی ۱۹ لیتری، فضای لازم را برای رشد یک نیلوفر مهیا میکند. بهترین گزینه استفاده از یک سطل پلاستیکی مشکی است، زیرا میتواند حرارت را درون خود نگه داشته و بذرها را گرم کند. همچنین میبایست سطلی را انتخاب کنید که هیچ سوراخی برای تخلیه نداشته باشد. گیاه میتواند به سمت این سوراخهای تخلیه گرایش پیدا کرده و بدینترتیب، رشدش را در بیرون از گلدان ادامه دهد.
۵- بذرها را در جایشان محکم کنید. اگر بذرهای نیلوفر در جایشان محکم نشوند، امکان دارد که از خاک بیرون آمده و به سمت سطح آب حرکت کنند و در آنجا شناور باقی بمانند. به آرامی مقدار کمی خمیر بازی را دور هر بذر بمالید به گونهای که جلوی جوانه را نگیرد.
۶- گلدانتان را با خاک سنگین پر کنید. خاک ایدهآل شامل ۷۰ درصد خاک رس و ۳۰ درصد ماسهی رودخانه میشود. گلدان را به ارتفاع ۱۵ سانتیمتر از خاک پر کنید.
۷- به آرامی بذرها را در بالای خاک قرار دهید. بذرها باید در نزدیکی سطح قرار گیرند، اما میبایست لایهی سبکی از خاک روی آنها قرار گیرد.
۸- گلدان را داخل آب کمعمق قرار دهید. آب میبایست نهایتاً ۴۵ سانت عمق و دمایی حدود ۲۱ درجه داشته باشد.
روش ۲: پرورش از طریق ریزوم
۱- ریزوم را در کاسهی بزرگی از آب شناور کنید. ظرف را با آب گرم پر کنید به گونهای که تقریباً پر شود و ریزوم را در سطح آب بگذارید. ریزوم باید شناور باقی بماند. کاسه را در کنار یک پنجرهی آفتابگیر بگذارید و در بازههای زمانی ۳ الی ۷ روزه آب کاسه را تعویض کنید.
ریزوم را در معرض نور مستقیم آفتاب یا دماهای خیلی پایین نگذارید.
پس از گذشت چند هفته و جوانهزدن ریزوم، نیلوفر را بکارید.
۲- محفظهای مناسب انتخاب کنید. اندازهی درست برای محفظه به نوع نیلوفر انتخابشده بستگی دارد. نیلوفرهای کاسهای بسیار کوچک هستند و به راحتی در فضایی ۵/۷ لیتری جا میشوند، اما نیلوفرهای بزرگی هم هستند که برای رشد به فضای ۱۹۰ لیتری احتیاج دارند.
مطمئن شوید که محفظهتان سوراخ نداشته باشد. در صورت وجود سوراخ، امکان دارد که نیلوفرتان در خارج از این سوراخها رشد کرده و ظاهری نامناسب را به وجود آورد.
۳- محفظه را با خاک پر کنید. بهترین خاک میتواند شامل ۶۰ درصد رس و ۴۰ درصد ماسهی رودخانه باشد، اما تقریباً هرنوع خاک سنگینی برای این گیاه کفایت میکند. فاصلهای معادل ۵/۲ الی ۱۰ سانتیمتر میان بالای خاک و لبهی گلدان خالی بگذارید.
۴- گلدان را داخل یک حوضچه یا مخزن کمعمق بگذارید. برای این مرحله، سطح آب میبایست ارتفاعی مشابه با گلدان یا اندکی بیشتر داشته باشد.
۵- ریزوم را در بالای خاک بگذارید. ریزوم را به صورت افقی و به گونهای بگذارید که بخش پشتی آن به سمت دیوار محفظه و قسمت رشدکنندهی آن به سمت مرکز باشد. قسمتهای رشدکننده میبایست به صورت مستقیم رشد نمایند.
به آرامی ریزوم را در خاک فشار دهید تا در جایش محکم شود، اما آن را خیلی عمیق فرو نکنید.
سطح آب میبایست اندکی بالاتر از نوک رشدکنندهی ریزوم باشد.
۶- پس از گذشت چند روز، گلدان را در حوضچه قرار دهید. در صورت مشاهدهی برگ روی نوک رشدکنندهی ریزوم، گیاهتان آمادهی انتقال به آبهای عمیقتر است. انواع کوچکتر نیلوفر فقط به ۵/۲ الی ۱۵ سانتیمتر آب در بالای خاکشان نیاز دارند، اما امکان دارد که گونههای بزرگتر به بیش از ۱ متر آب روی سطح خاک نیاز داشته باشند.
۷- سنگی روی ریزوم قرار دهید تا آن را پایین نگه دارد. اگر این کار را انجام ندهید، ریزوم به سطح آب آمده و شناور میماند.
روش ۳: مراقبت روزانه
۱- دمای آب را حدود ۲۱ درجهی سانتیگراد نگه دارید. این گیاه فقط در این دما و دماهای بالاتر از این رشد میکند.
۲- تا حد امکان به گیاهتان نور آفتاب برسانید. نیلوفر در حضور نور کامل آفتاب رشد میکند، اما اکر حوضچهتان در این موقعیت قرار ندارد، میبایست حداقل و تا حد امکان به آن نور آفتاب برسانید. در این راستا میتوانید شاخوبرگ سایر گیاهان را هرس کنید تا جلوی عبور نور آفتاب را نگیرند.
البته اگر دما بیش از ۳۵ درجهی سانتیگراد بود، میبایست مقداری سایه ایجاد کنید تا برگهای لطیف گیاه نسوزند.
۳- در مواقع لزوم نیلوفر را هرس کنید. برگهای زرد را دور بیاندازید ولی در مورد جداسازی ساقهها دقت داشته باشید که فقط ساقههای بالای سطح آب میتوانند بریده شوند.
۴- از قرصهای محلول در آب برای کودرسانی به نیلوفر استفاده کنید. این قرصها مخصوص گیاهان آبزی طراحی شدهاند. استفاده از ۲ قرص برای گونههای کوچک کفایت میکند اما در گونههای بزرگتر میتوانید تا ۴ قرص نیز در آب بیاندازید.
اگر از بذر استفاده میکنید، در سال اول رشد از کود استفاده نکنید.
فرایند کوددهی را از زمانی آغاز کنید که شش برگ در ریزوم نیلوفر جوانه زده باشند.
کودرسانی را در فواصل زمانی ۳ الی ۴ هفته انجام دهید.
فرایند کودرسانی را در اواسط ماه جولای متوقف کنید. اگر این کار را نکنید، گیاه نمیتواند خود را برای دورهی رکود آماده کند.
۵- مراقب آفات باشید. شته و کرم صدپا به برگهای نیلوفر علاقه دارند و برای کشتن این آفات میتوانید مقدار کمی آفتکش پودری را روی برگها بریزید. از آفتکشهای مایع استفاده نکنید، زیرا برگها را میسوزانند.
۶- قبل از اولین هجوم سرما، نیلوفرها را جابجا کنید. گلدان را به عمیقترین بخش حوضچه انتقال دهید تا بالای ریزوم به یخی که روی سطح آب تشکیل میشود برخورد نکند. همچنین میتوانید گلدان را از حوضچه درآورده و در پارکینگ یا زیرزمین بگذارید تا اینکه هوا دوباره گرم شود.
۷- هر ساله گلدان را عوض کنید. این کار را در اوایل بهار و هنگامی که رشد دوباره آغاز شده، انجام دهید. باز هم از خاک حاوی رس و ماسهی رودخانه استفاده کرده و گلدانی به همان اندازهی قبلی تهیه کنید و گیاه را با همان عمقی که در گلدان پیشین قرار داشت، در مورد جدید قرار دهید.
منبع: wikihow
ترجمه و تدوین:سایت بذرکو
کپی مطالب با ذکر منبع سایت بذرکو بلامانع می باشد در غیر اینصورت پیگرد قانونی خواهد داشت
۲ نظرات
سلام خیلی عالی بود
میگم بذر گل رز رو چطور میشه کاشت؟ من از بیرون خریدم کاشتم چند ماهه درنمیاد
میشه راهنماییم کنید🙏
با سلام در شاخه منو در قسمت پرورش گیاهان کاشت بذر مراجعه کنید مطالب مربوطه را دنبال کنید. بذرهای رز را ابتدا یک الی ۲ ماه سرمادهی مرطوب کنید سپس کاشت کنید مطلب مربوط به چینه بندی و سرمادهی بذر را مطالعه کنید