در این مقاله بسیار مفید شما خواهید آموخت که چه زمانی باید گلدان را تعویض کنیم و گلدان بزرگتر برای گیاه خود آماده کنیم و اینکه انواع گلدان ها و چگونگی تعویض گلدان همگی از نکات آموزشی برای گل و گیاه می باشد
اندازه گلدان از قاعده و استاندارد خاصی تبعیت می نماید و بین قاعده انتهایی و ابتدایی و ارتفاع آن تناسبی برقرار است، نامگذاری آن بر حسب قطر در لبه فوقانی است و به ترتیب دارای قطرهای ۷،۹، ۱۲، ۲۰، ۲۵، ۳۷ سانتی متر می باشد، وقتی از تعویض گلدان با یک درجه بالاتر سخن به میان می آید منظور انتخاب عدد ۹ بعد از ۷ و ۲۵ بعد از ۲۰ سانتی متر است.
جنس گلدان از سفال، سفال لعاب دار، پلاستیک، چوب و فایبرگلاس بوده که هر کدام معایب و مزایایی دارند. استقبال از گلدان های پلاستیکی به خاطر تنوع در شکل و رنگ و طراحی آن است و گرنه گلدان های سفالی با محاسنی مانند سنگین بودن و عدم امکان برگشتن، قابلیت نفوذ جدار آن و شکل و رنگ ان به مراتب به طبیعت نزدیک تر است و همخوانی بیشتری دارد.
با گذشت زمان و گسترش ریشه و توسعه آن در گلدان و همچنین به علت فقیر شدن خاک گلدان از عناصر غذایی تعویض گلدان الزامی است. در تعویض گلدان به نکات زیر توجه فرمایید:
یکی از علائم رسیدن زمان تعویض، خروج ریشه از سوراخ ته گلدان و کند شدن رشد گیاه است.
تعویض گلدان را فقط برای گیاهان سالم انجام دهید چون شوک وارده به گیاه در زمان تعویض ممکن است منجر به خشک شدن گیاه مریض گردد.
گلدان گیاه تازه خریداری شده را در صورتی تعویض نمایید که گیاه ” ریشه پر” باشد و بدین معنی است که حداقل ۶ ماه از زمان تعویض گلدان قبلی گذشته باشد.
سوراخ ته گلدان باید متناسب با حجم آن باشد، ریختن قطعات کوچک گلدان شکسته و یا سنگریزه روی سوراخ جهت باز نگه داشتن زهکش و جلوگیری از باتلاقی شدن خاک گلدان الزامی است.
هنگام تعویض گلدان زمانی است که ریشه بتواند صدمات وارد به خود را در حین تعویض با ترمیم بافت های خود جبران نماید و این زمانی است که فصل رشد (بهار) شروع شده و شیره نباتی به جریان افتاده باشد.
ممکن است ذرات خاک به اطراف سوراخ و یا سنگریزه های کنار آن نفوذ کرده و راه خروج آب اضافی را مسدود نمایند، جهت جلوگیری از مسدود شدن سوراخ زه کش مقداری پوشال و یا پوست شلتوک برنج روی سنگریزه ها بریزید.
در صورت مسدود شدن روزنه زهکش و باتلاقی شدن خاک با قطعه ای مفتول باریک به آرامی سنگریزه ها و قطعات شکسته گلدان را در مجاورت روزنه به حرکت در آورید، تا زهکش باز شود.
اگر از گلدان کهنه و قدیمی استفاده می کنید رسوبات قبلی آن را پاک نموده تا روزنه ها باز شوند، در صورت استفاغده از گلدان نو بایستی آن را مدتی در آب غرقاب نموده تا سیراب گردد.
روز قبل از تعویض، گلدان را آبیاری و در هنگام تعویض دست چپ را در کف گلدان قرار داده و با وارونه نمودن آن و وارد نمودن ضربه به لبه گلدان، گیاه را از گلدان خارج نموده با یک میله و یا مداد خاک های کهنه را حذف و گیاه را درون گلدان جدید کاشت و به آن خاک جدید مرطوب اضافه نمایید، خاک گلدان را بایستی با چند لرزش و با فشار دست متراکم نمایید.
پس از تعویض به ریشه ها اجازه دهید جهت آبیابی تشویق به توسعه خود گردند، از این رو دو روز اول گلدان را آبیاری ننموده و گیاه را به سایه منتقل نمایید و در درجه حرارت بالا غبارپاشی کنید.
در صورت سنگین و حجیم شدن گلدان و عدم امکان تعویض به تعویض حدود ۵ سانتی متر از خاک های سطحی گلدان با خاک غنی و نو اکتفا نمایید.