۱۵ مزیت و خواص درمانی گیاه خارقالعادهی شوید
مزایای شوید برای سلامتی شامل توانایی آن در زمینهی ارتقای فرایند گوارش و همچنین تسکین دردهایی همچون بیخوابی، سکسکه، اسهال، اسهال خونی، اختلالات قاعدگی، اختلالات تنفسی و سرطان میشود. همچنین از آن برای بهداشت دهان استفاده شده، یک خوراکی قدرتمند برای ارتقای سیستم ایمنی بدن بوده و البته از کاهش کیفیت استخوانها جلوگیری میکند. این ماده دارای خاصیت ضدالتهابی نیز میباشد که بدین ترتیب میتواند از بدن شما در برابر آرتروز محافظت نماید. همچنین از آن برای کاهش گاز اضافی معده استفاده شده و ضد نفخ میباشد.
شوید صدها سال است برای مصارف آشپزی و پزشکی استفاده میشود. هم دانهها و هم برگهای این گیاه مورد استفاده قرار میگیرند. شوید علاوه بر طعم و رایحهی قدرتمند، تند و اشتهاآورش، دارای خواص پزشکی زیادی میباشد که عمدتاً به واسطهی ترکیب خاصی تحت عنوان مونوترپین در این گیاه نشات میگیرند. البته این گیاه دارای فلاوانوئید، مواد معدنی و آمینواسیدهای خاص نیز میباشد.
شوید میتواند به عنوان یک گیاه چندساله یا یکساله کاشته شود که این موضوع به محل کاشت آن بستگی دارد. این گیاه همچنین در تمامی قارههای جهان موجود بوده و اگرچه با نامهای متفاوتی آن را میشناسند، اما همگی کشورها آن را به واسطهی خاصیتهای پرشمارش میکارند. میتوانید این گیاه را خشک کرده و به عنوان چاشنی در برخی از غذاها استفاده کنید، اما به صورت تازه نیز در بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که میخواهند این گیاه را بکارند، باید توجه داشته باشد که شوید به تابستانهای داغ با نور زیاد خورشید احتیاج دارد.
ارزش غذایی شوید
مزایای شوید برای سلامتی به واسطهی ترکیبات ارگانیک، ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن به وجود میآیند. در میان ترکیبات ارگانیک موجود در این گیاه میتوان به لیمونین، کاروون، آنتوفوران و فلاوانوئیدهایی نظیر ویسنین و کمپفرول اشاره نمود. از نظر ویتامین و مواد معدنی میتوانیم بگوییم که شوید حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین A، ویتامین C و البته مقدار زیادی از فولات، آهن و منگنز میباشد.
بیایید با هم مزایای بالقوهی این گیاه برای سلامتی را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم.
مزایای شوید برای سلامتی
گوارش: شوید یک مادهی اشتهاآور بوده و به همین دلیل به صورت گسترده در آشپزی استفاده میشود. اسانس موجود در شوید، تحریککننده بوده و میتواند بزاق و مایعات گوارشی را ترشح نماید. این اسانسها منجر به تحریک حرکت کرمگونهی رودهها شده و مسیر دفع ضایعات را باز میکنند. به همین دلیل از شوید برای درمان یبوست نیز استفاده میشود.
بیخوابی: اسانسهای موجود در گیاهان دارای ویژگیهای خاص و قدرتمندی میباشند. آنها به صورت همزمان تحریککننده، آرامشبخش و هیپنوتیزمکننده هستند و در عین تحریک کردن، میتوانند منجر به آرامش نیز بشوند. اسانس موجود در شوید نیز از این قاعده مستثنی نیست. فلاوانوئیدها و ویتامین ب کمپلکس موجود در اسانسهای شوید ذاتاً تحریککننده هستند و میتوانند باعث ترشح آنزیمها و هورمونهای آرامبخش شوند؛ بدین ترتیب به خواب شبانهی بهتر در افراد کمک میکنند.
سلامت استخوان: مقدار کلسیم موجود در شوید، بدین معناست که این گیاه میتواند از استخوانهایتان محافظت کرده و از کاهش فشردگی استخوان جلوگیری کند. پوکی استخوان سالانه میلیونها نفر را تحت تاثیر خودش قرار میدهد و کلسیم در کنار سایر مواد معدنی ضروری، به عنوان اجزای کلیدی رشد و توسعهی درست استخوانها و تعمیر آنها مطرح هستند.
دیابت: شوید از دیرباز با دیابت همراه بوده و میتواند میزان انسولین را مدیریت کند. علیرغم اینکه تحقیقات محدودی در این زمینه علیالخصوص با استفاده از سوژههای انسانی انجام گرفته، اما مطالعات نشان دادهاند که شوید میتواند نوسانات لیپیدهای سرم و میزان انسولین را در بیماران دارای دیابت القا شده با کورتیکواستروئید کاهش دهد.
گاز اضافی: این گیاه به عنوان یک ضد نفخ معروف بوده و میتواند از تخلیهی خجالتآور گاز اضافی معده جلوگیری کند. نهتنها تخلیهی گاز اضافی در مکانهای عمومی ناراحتکننده است، بلکه در صورت تجمع این گاز درون بدن، امکان دارد شرایط خطرناکی برای اندامهای حساس قفسهی سینه به وجود بیاید. یک مادهی ضد نفخ باعث حرکت دادن گاز در داخل مجرای گوارشی و تخلیهی آن به شیوهای ایمن میشد.
سیستم ایمنی: شوید از دیرباز با فعالیت ضد میکروبی خود شناخته میشود و نشان داده که میتواند از عفونتهای میکروبی در سطح بدن جلوگیری کند. این گیاه هم از عفونتهای اندامهای مختلف و هم از عفونتهای بالقوهای که به واسطهی زخمها و بریدگیهای روی پوست به وجود میآیند، جلوگیری میکند.
سکسکه: سکسکه بنا به دلایل مختلفی اتفاق میافتد اما دلیل اصلی این موضوع، محبوس شدن گاز و حرکت مداوم و رو به بالای این گازها از طریق مری میباشد. دلایل ثانویهی سکسکه شامل داشتن آلرژیهای خاص، حساسیت زیاد، بیشفعالی و نقصان عملکرد سیستم عصبی میباشد. شوید در واقع میتواند در تمامی این موقعیتها مفید واقع شود. شوید به عنوان یک ضد نفخ میتواند به خروج گازها کمک کرده و تشکیل گازهای اضافی را کاهش دهد و از طرفی خاصیت آرامبخشی داشته و بدین ترتیب میتواند سکسکههای ناشی از آلرژی، بیشفعالی یا اختلال عصبی را نیز برطرف کند.
اسهال: اسهال عمدتاً به دو دلیل سوءهاضمه و فعالیتهای میکروبی به وجود میآید. از نظر هاضمه، شوید میتواند بسیار مفید باشد، زیرا ویژگیهای گوارشی خوبی دارد. در ثانی، شوید میتواند به واسطهی مونوترپینها و فلاوانوئیدهای موجود در اسانسهایش، ذاتاً با باکتریها و جرمها مبارزه کند. آنها میتوانند مانعی بر سر راه عفونتهای میکروبی و مزاحم بدن ایجاد کنند.
اسهال خونی: اسهال خونی در درجهی اول به واسطهی عفونتهای قارچی به وجود میآید. برای این شرایط نیز شوید میتواند مفید واقع شود، زیرا اسانسهای موجود در شوید ذاتاً ضدعفونیکننده بوده و از عفونتهای قارچی جلوگیری به عمل میآورند.
آرتروز: شوید از دیرباز به عنوان یک گیاه ضدالتهاب مطرح بوده و این امر بدین معناست که میتواند التهاب همراه با درد بیماریهایی همچون روماتوئید آرتریت، نقرس و آرتروز را کاهش دهد. شوید از دوران باستان به همین دلیل استفاده میشد.
اختلالات قاعدگی: فلاوانوئیدهای موجود در اسانسهای شوید، ذاتاً نقش محرک و تشدیدکنندهی جریان خون در قاعدگی را دارند. آنها ترشح هورمونهای خاصی که مسئول حفظ چرخهی درست قاعدگی در خانمها هستند را ممکن میکنند.
اختلالات تنفسی: کمپفرول و سایر فلاوانوئیدها و مونوترپینهای موجود در اسانسهای شوید ذاتاً دارای خاصیت ضد اختقان و آنتیهیستامین مانند بوده و میتوانند از گرفتگی سیستم تنفسی به واسطهی هیستامین، آلرژی یا سرفه جلوگیری کنند.
بهداشت دهان: دانهها و برگهای شوید برای خوشبو کردن دهان مناسب هستند. جدای از این موضوع، اسانسهای موجود در این ماده ماهیت ضد جرم، آنتیاکسیدان و ضدعفونیکننده دارند. به واسطهی این ویژگیها، شوید میتواند میکروبهای موجود در دهان را از بین برده و آنتیاکسیدانهای موجود در آن، آسیبهای رادیکالهای آزاد به دندان و لثه را به کمترین حد ممکن میرسانند.
سرطان: بیایید توجه خودمان را به این مونوترپینهایی که در موردشان صحبت کردیم، جلب نماییم. مونوترپینها از بیماریهای ناشی از مواد شیمیایی جلوگیری میکنند و از آنجایی که تحریککننده هستند، ترشح آنزیمی تحت عنوان گلوتاتیون ترانسفراز را فعال میکنند که میتواند برای خنثی کردن عوامل سرطانزا مفید باشد. این آنزیم برای خنثیسازی مشتقات سیانو و بِنزو و رادیکالهای آزاد موثر بوده و میتواند از بدن در برابر سرطان پشتیبانی کند. سایر آنتیاکسیدانهای موجود در اسانسهای شوید میتوانند برای جلوگیری از سرطان مفید واقع شوند، بنابراین باید شوید را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
سایر مزایا: شوید آرامبخش بوده، قدرت را افزایش میدهد و البته به افزایش میزان ادرار میپردازد که بدین طریق سموم، نمک اضافی و آب از بدن تخلیه میشوند. همچنین این گیاه ضد نفخ و ضد انقباض و تشنج میباشد. شوید شیردهی و ترشحات غدد درونریز را تحریک میکند، به واسطهی حضور آرژنین شهوت جنسی را ارتقا میدهد و در نهایت، میتواند به دلیل داشتن منابع غنی کلسیم، سلامت دندان و استخوان را تضمین کند.