درخت گردو و انواع بومی و غیر بومی آن را بهتر بشناسید
گردو از معروفترین مغز های خوراکی در جهان است. یک میوه مشهور که تقریباً می توان ردپای آن را در سراسر دنیا جستجو کرد. درخت گردو از جمله درخت های بسیار مقاوم است که توانسته به خوبی خودش را در انواع شرایط اقلیمی وقف دهد. چرا که در تمام قاره های زمین می توانید گردو بکارید و این درخت مستحکم را پرورش دهید؛ اما میوه گردو خاستگاهی آسیایی دارد. خصوصا که در مطالعات گیاه شناسی، خاستگاه ابتدایی این درخت در فلات ایران بوده که از آنجا راهی مناطق مدیترانه ای شده و سرانجام سر از زمین های غربی در آورده است.
از شما دعوت می کنیم مقاله معرفی و مشخصات میوه گواوا و انواع آن را هم مطالعه کنید
درخت گردو و انواع بومی و غیر بومی آن
این درخت از تیره گردو سانان، شاخه ای از خانواده راشل سانان می باشد. گردو سانان جمع خاصی از گیاهان است که دانه های خود را در بطن میوه هایی سخت قرار می دهند. البته جدا از سختی قابل توجه در میوه این درخت، چوب گردو نیز از سختی قابل توجهی برخوردار است. این سختی در چوب درخت گردو زبانزد عام و خاص است تا جاییکه می توانید در صنایع مصنوعات چوبی بهترین ساخته ها را از جنس چوب گردو داشته باشید.
از نظر ویژگی های ظاهری،این درخت از انواع تک پایه می باشد که می تواند تا ۲۵ متر ارتفاع بگیرد. در بلندای درخت تا حدود ۳ الی ۴ متر ابتدایی آن همراه با یک تنه مستقل است و بعد از آن به شکل شاخه شاخه پهنه وسیعی از فضای اطراف خود را پر می کند.
برگ ها در مشخصه درختان گردو رخساری پهن دارند. به طوریکه یک برگ بالغ از یک درخت، کاملاً میتواند تا پهنای چند کف دست گسترده باشد. نکته اصلی در پرورش درخت گردو، شرایط بارور شدن آن است. این درخت برای بارور شدن خود نیازی به همسایه نخواهد داشت. گل های نر و ماده، همزمان بر یک درخت می رویند و با عبور باد از میان برگ های درخت گرده افشانی صورت می گیرد.
البته در نحوه پخش شدن گل های نرگی و مادگی درختان گردو یک نظمی حاکم است که هر باغبانی به خوبی متوجه این نظم خواهد بود. به این ترتیب که گل های نر در نوک شاخه های یکساله آن ظاهر خواهند شد، در حالیکه در نوک شاخه های جوان در سال جاری است که می توانید شاهد گل های ماده از درخت گردو باشید. این موضوع معرف اهمیت شاخه های جوان در کنار شاخه های یکساله برای بارور شدن انواع درخت گردو می باشد. در نزد باغبان های حرفه ای در نظر گرفتن دقیق این شرایط از اهمیت برخوردار است و در شرایط نگهداری حرفه ای از این درخت تاثیرگذار خواهد بود.
ویژگی های زیستی درخت گردو
گردو از جمله درختان با تنوع و گونه های متعدد است. اکثر این گونه ها در رفتار های زیستی خود، شباهت های بسیاری دارند؛ اما در برخی از موارد شاهد تفاوت هایی در گونه های گوناگون از انواع گردو هستیم. مشهورترین نوع از این گیاه، گردوی ایرانی است. درختی که ریشه های تاریخی در فلات ایران دارد و بومی همان منطقه می باشد. درخت گردوی ایرانی از نوع خود بارور است. چوبی سخت و رگه مانند دارد و از جمله گونه های بلند قامت محسوب می شود. در مقابل انواع گردو سیاه است که خاستگاهی آمریکایی دارد و از چوبی صاف بهره می برد. درخت گردوی آمریکایی قادر به تولید گردوی مرغوبی نیست و اصولا به واسطه چوب با ارزشی که دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. البته گردوی سیاه به نسبت گردوی ایرانی از مقاومت به سرمای بالاتری برخوردار است؛ اما در کل نمی توان از این گیاه چندان مقاومت بالایی در قبال سرمای سخت زمستان و یا گرمای جانکاه تابستانی داشت.
گردو از جمله درختانی است که در فصل سرما به خواب می رود. در دوره خواب به راحتی می تواند از پس دما های بسیار سرد محیط برآید و زنده بماند. حساسیت بالای این درخت در قبال سرمای محیط در زمان گل افشانی است. یعنی درست در ماه های ابتدای بهار که درخت از خواب زمستانی برخاسته و قصد حیاتی جدید را دارد. در این حالت، اگر سرمای زمستانی در ماه های بهاری رخنه کرده باشد، انواع گردو توان گل افشانی نخواهد داشت و شاخه های آن به شدت آسیب خواهند دید. از سوی دیگر با بارور شدن درخت به میوه های سختی که دارد، نیاز به رطوبت بالا در محیط برای تکمیل نهایی میوه الزامی خواهد بود. خشکی های ناگهانی در اثر وقوع تابستان های داغ می تواند میوه های گردو را سیاه کند.
کیفیت گردو را چگونه ارزیابی کنیم؟
هر باغداری ممکن است مقادیر زیادی گردو از درختان باغ خود جمع آوری کنید. اما قیمت گذاری آنها چگونه خواهد بود؟ آجیل با کیفیت بالاتر حتما با قیمت های بالاتر به فروش خواهد رسید. در اینجا عواملی که بر کیفیت گردو تأثیر می گذارند اشاره می کنیم:
- رنگ هسته: گردو با رنگ روشن تر هسته با قیمت های بالاتر به فروش خواهد رسید.از این رو رنگ هسته یک فاکتور مهم در تعیین قیمت گردو است.
- اندازه گردو: هر چه گردو بزرگتر باشد، طبعا بهتر است و در بازار با استقبال بیشتری مواجه خواهد شد.
- ویژگی های پوسته: گردو هایی که به راحتی از پوست خارج می شوند، با قیمت های بالاتر به فروش می رسند.با این حال پوسته بهتر است به اندازه کافی قوی باشد تا بیماری ها و کرم ها را به خودش راه ندهد.
صبر و داستان باردهی درخت گردو
همه می دانند که یک باغ پر از درخت گردو تا چه اندازه می تواند برای صاحبان خود سودآور باشد؛ اما این باغ به این سادگی ها سودآور نشده است. گردو از جمله میوه هایی است که خیلی دیر به بار می نشیند. باروری اقتصادی درخت گردو، اصولاً از سال دهم کاشت آن آغاز خواهد شد و در سال ۱۵ الی ۲۰ از عمر این درخت است که می توانید انتظار حداکثر باروری را داشته باشید.
اما از سوی دیگر، هر چه این درخت دیر به بار می نشیند، از آن سو عمر طولانی تری خواهد داشت. گردو از جمله درختان با طول عمر زیاد است و می تواند تا ۳۰۰ سال هم زنده بماند. پس اگر حالا یک باغ گردو می کارید، مطمئن باشید تا هفت نسل از شما نعمت باغی آباد و پر محصول را خواهد داشت.
ریشه درخت گردو به حالت محوری و عمیق است. از این رو چندان مزاحمتی برای همسایه ها و یا ساختمان ها ایجاد نمی کند؛ اما در کاشت اصولی، حداقل فاصله ۱۰ متری را برای هر درخت گردو در نظر می گیرند. البته برای کاشت این درخت خوش حوصله، غالباً از روش کاشت بذر و تهیه کردن نهال های این گیاه اقدام می کنند. هر چند در مواردی ممکن است از طریق پیوند نیز اقدام به ازدیاد درخت گردو نمایند.
جدا از این توضیحات کلی، از مشخصه های عمومی درختگردو، این گیاه از گونه های متنوعی برخوردار است. گونه هایی که با هدف های مختلف، تجاری سازی خواهند شد. برخی با هدف رسیدن به میوه و در برخی دیگر دستیابی به چوب این درخت است که باعث کشت گونه های متنوع آن می شود. گونه های معروف در انواع گردو به قرار زیر می باشد.
از شما دعوت می کنیم مطلب مربوط به نکاتی درمورد کاشت گیاهان در باغچه منزل را هم بخوانید
انواع درخت گردو بومی ایران و غیر ایرانی
درخت گردوی بوانات: از مرغوب ترین انواع گردو در ایران و شاید جهان باشد. یک گونه منعطف که در مناطق کوهستانی و نیمه کوهستانی ایران به خوبی رشد می کند. بیش از ۳۰ متر ارتفاع معمول این نوع از درخت است و در نسبت درصد مغز به پوست درجات بالایی دارد.
درخت گردوی تویسرکان: تویسرکان را شهر گردو در ایران می گویند و این شهر صاحب گونه خاصی از انواع گردو است که هم نام خودشان شده است. گردو تویسرکان همان گونه ای است که شهرت گردوی ایرانی را رقم می زند. یک گردوی مرغوب پوست کاغذی با طول عمری طولانی و پهنایی وسیع که می تواند در هر سال بار قابل توجهی داشته باشد.
درخت گردو اسرائیلی: یک گونه زود بازده از گردوها است. این درخت در ارتفاع کم، چیزی در حدود ۵ الی ۸ متر بالغ می شود و در همان سال اول کشت به بار خواهد نشست. از این رو صرفه اقتصادی قابل قبولی دارد.
درخت گردو ضیاء آباد: یک نوع مرغوب از گردوی اصیل ایرانی است که از قدی بلند تا بیش از ۳۰ متر برخوردار است. این گردو خیلی زود، یعنی در سال پنجم بعد از کاشت به بار می نشیند؛ اما شهرت بیشتر این گونه در مرغوبیت چربی ای است که دارد.
درخت گردو فرانکوت: از جمله درختان غیر بومی اما رایج شده در باغات گردوی ایرانی است. این گردو از تنه ای نیمه بلند اما قطور برخوردار است. خیلی زود به بار می نشیند؛ اما محصولی با اندازه ای به نسبت ریز دارد. از این رو مناسب برای اهداف آجیلی نیست. از ویژگیهای خوب این گونه گردو در دیر بار نشستن آن در فصل بهار است. از این رو غالباً از خطر سرمازدگی های اول بهار در امان می مانند.
درخت گردوی لارا: از دیگر گونه های غیر بومی اما محبوب این روز های دنیای گردو در ایران است. گردویی که میوه ای زودرس دارد. باردهی آن بالا است و از قد و قواره ای به نسبت کوچک برخوردار است. عمده عیب این گونه از گردو، حساسیت بالای آن به سرمای زمستانی است.
درخت گردو FERNOR: Fernor نوع فرانسوی بسیار پرخاصیت از درخت گردو است که تحمل خوبی در برابر سرما دارد. اغلب برای آب و هوای سرد که مناسب برای رشد دیگر گونه ها نیست، توصیه می شود. Fernor به خوبی تکثیر پیدا می کند و میوه های بزرگی با کیفیت و عطر و طعم عالی تولید خواهد داشت.
درخت گردو FRANQUETTE: Franquette نوع بسیار مرغوب و معروف با شهرت جهانی از درخت گردو است که در برابر سرما بسیار مقاومت می کند. این گردو برای آجیل با کیفیت بالا مطلوب است. چرا که دارای پوسته نازک و با طعم خوب تولیدی می باشد. Franquette در کل گردویی با بهره وری بسیار مطلوبی است.
درخت گردو FERNETTE: Fernette از درختان گردو با خصوصیات مشابه Fernor است. یک گونه از درخت گردو که می تواند جنبه های اقتصادی بالایی داشته باشد. از این رو برای ایجاد باغات گردو بسیار مناسب است. میوه های آن به نسبت بزرگ و بسیار خوشمزه است. Fernette تا جایی است که این گونه از گردو برای مقاصد آجیلی انتخاب می شود.
از شما دعوت می کنیم مطلب مربوط به پاپایا یا خربزه درختی | کاشت تا برداشت محصول را هم مطالعه کنید
https://www.waltreeturkey.com/walnut-tree-varieties
https://en.wikipedia.org/wiki/Walnut