ریحان به عنوان یکی از گیاهان موجود در خانواده نعناع محسوب میشود. غالباً از آن به عنوان چاشنی در آشپزی استفاده میشود. ریحان به صورت بومی در کشور هند و سایر نواحی گرمسیری قارهی آسیا یافت میشود.
این گیاه در آشپزی ایتالیایی به مقدار زیاد استفاده میشود. از آن به عنوان یکی از اجزای اصلی در سس پِستو استفاده میکنند. همچنین ریحان در آشپزی اندونزی، تایلند و ویتنام نیز بسیار کاربرد دارد.
ریحان در طبهای سنتی آیورودا و تامیل مورد استفاده قرار میگیرد که به عنوان پزشکی سنتی در شبهقارهی هند محسوب میشوند.
انواع مختلفی از ریحان وجود دارند که طعم و بوی متفاوتی دارند. ریحان شیرین دارای رایحهی میخک قوی میباشد، زیرا مقدار زیادی از مادهی شیمیایی اوژنول در آن یافت میشود. از طرفی ریحان لیمویی به عنوان گونهای دیگر وجود دارد که رایحهی قوی مرکبات از آن ساطع میشود و این امر نیز به خاطر وجود مقدار زیاد لیمونین در آن است.
مزایا خواص درمانی و دارویی ریحان برای سلامتی
تحقیقات به تعدادی از مزایای ریحان برای سلامتی اشاره کردهاند.
مطالعهای توسط محققین دانشگاه Purdue انجام گرفته که نشان میدهد ریحان حاوی گسترهای از اسانسها، ترکیبات فنولی و همچنین مجموعهای از محصولات طبیعی دارای پلیفنول، ازجمله فلاوانوئید و آنتوسیانین میباشد.
بر اساس تحقیقی که در انستیتوی فناوری فدرال در کشور سوئیس انجام گرفته، ریحان حاوی مقادیر زیادی از بتا-کاریوفیلن (BCP) میباشد که برای درمان آرتروز و بیماریهای التهاب روده مناسب میباشد.
مطالعهای در ژورنال Bone Reports & Recommendations منتشر شده که وجود BCP را در ریحان تایید میکند و در مورد تاثیر آن برای درمان بیماریهای التهابی صحبت میکند.
بررسی با استفاده از موشهای دارای آرتروز صورت گرفت؛ تیم تحقیقاتی نتیجه گرفتند: «مطالعهی کنونی بیان میکند که بتا-کاریوفیلن دارای فعالیت امیدوارکننده علیه بیماری آرتروز بوده و میتواند فعالیت ضدالتهابی نیز داشته باشد».
کاهش التهاب و تورم
یک مطالعه که در همایش سالانهی داروشناسی ارائه شده، نشان داده که عصارهی گیاه «ریحان مقدس» میتواند به مدت ۲۴ ساعت پس از درمان، به میزان ۷۳ درصد از تورم بکاهد.
این میزان از تاثیر بر تورم، فقط با استفاده از داروی شیمیایی دیکلوفناک حاصل میشود. دیکلوفناک یک داروی ضدالتهاب است که به میزان گسترده در درمان آرتروز مورد استفاده قرار میگیرد.
در این مقاله به تاثیر استفاده از چای ریحان مقدس نیز پرداخته و نشان دادند که میتوان برای درمان بیماریهای التهابی نظیر آرتروز از آن بهره گرفت.
ویژگیهای ضدپیری
بر اساس تحقیقاتی که در کنفرانس داروشناسی انگلستان (BPC) در منچستر ارائه شد، ریحان دارای ویژگیهایی است که میتوانند از اثرات مضر افزایش سن جلوگیری کنند.
عصارهی ریحان مقدس برای از بین بردن مولکولهای مضر و جلوگیری از آسیبهای وارده از سوی تعدادی از رادیکالهای آزاد بر کبد، مغز و قلب استفاده میشود.
محققین به بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدپیری در این گیاه پرداختند.
آنها بیان کردند: «این مطالعه، استفادهی سنتی از این گیاه برای ارتقای جوانی را که در سیستم طب آیورودا رواج دارد، مورد تایید قرار میدهد. همچنین در این مطالعه، نحوهی عملکرد سلولی این گیاه نیز مورد بررسی قرار گرفت».
غنی از آنتیاکسیدان
نتایج مطالعهای که در ژورنال Journal of Advanced Pharmacy Education & Research منتشر شدهاند، نشان میدهند که عصارهی ریحان دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به آنتیاکسیدانهای استاندارد است.
ویژگیهای ضدباکتریایی ریحان
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که ریحان دارای تعدادی از ویژگیهای ضدباکتریایی میباشد. این ویژگیها به واسطهی اسانسهای موجود در گیاه ازجمله استراگول، لینالول، سینئول، اوژنول، سابینن، میرسن و لیمونین ایجاد میشوند.
ریحان از رشد تعداد پرشماری از باکتریها جلوگیری میکند. یعنی ریحان صرفاً به خاطر طعمش به غذا اضافه نمیشود و در کنار آن، میتواند تعدادی از باکتریهای مضر موجود در بشقاب را کاهش دهد.
نمایهی ارزش غذایی ریحان
ریحان غنی از ویتامین A، ویتامین K، ویتامین C، منیزیم، آهن، پتاسیم و کلسیم میباشد.
ارزش غذایی ریحان به ازای هر ۱۰۰ گرم
کربوهیدرات – ۲.۶۵ گرم | انرژی – ۲۲ کیلوکالری |
---|---|
چربی – ۰.۶۴ گرم | فیبر غذایی – ۱.۶ گرم |
آب – ۹۲.۰۶ گرم | پروتئین – ۳.۱۵ گرم |
تیامین – ۰.۰۳۴ میکروگرم | ویتامین A – ۲۶۴ میکروگرم |
نیاسین – ۰.۹۰۲ میلیگرم | ریبوفلاوین – ۰.۰۷۶ میلیگرم |
فولات – ۶۸ میکروگرم | ویتامین B6 – ۰.۱۵۵ میکروگرم |
ویتامین C – ۱۸.۰ میلیگرم | کولین – ۱۱.۴ میلیگرم |
ویتامین K – ۴۱۴.۸ میکروگرم | ویتامین E – ۰.۸۰ میلیگرم |
آهن – ۳.۱۷ میلیگرم | کلسیم – ۱۷۷ میلیگرم |
منگنز – ۱.۱۴۸ میلیگرم | منیزیم – ۶۴ میلیگرم |
پتاسیم – ۲۹۵ میلیگرم | فسفر – ۵۶ میلیگرم |
روی – ۰.۸۱ میلیگرم | سدیم – ۴ میلیگرم |
در کنار سایر مواد خوراکی، ریحان نیز باید مصرف شود تا بتواند یک رژیم غذایی سالم را برای شما به ارمغان بیاورد.
منبع: medicalnewstoday
ترجمه شده توسط تیم تخصصی بذرکو
هرگونه کپی برداری در سایت های غیر فروشگاهی با ذکر منبع سایت بذرکو بلامانع می باشد در غیر اینصورت بابت کپی مطالب پیگیرد قانونی خواهد شد