ادنیومها در صورتی که خوب پرورش داده شوند، میتوانند عاری از مشکل باشند. بسیاری از شایعترین مشکلات این گیاه میتوانند با استفاده از فرایند کاشت درست از همان ابتدا جلوگیری شوند.
مشکلات تغذیهای میتوانند علاوه بر کمبود یک مادهی مغذی در خاک یا آب، به واسطهی تعدادی از مشکلات دیگر نیز به وجود بیایند. درک تغذیهی کلی گیاه و نیازهای ادنیوم، به عنوان یک نکتهی کلیدی در راستای حل مشکلات تغذیهای و جلوگیری از آنها محسوب میشود.
یکی از شایعترین دلایل که میتواند منجر به بیماری ادنیوم شود، آبیاری بیش از حد است؛ یعنی بیش از نیاز گیاه به آن آب میدهند و همین موضوع منجر به آسیبرسانی به آن میشود. میزان و دورهی آبیاری میتواند به گونهای باشد که بیش از نیاز گیاه به آن آب برسد و به همین دلیل واکنشهایی از جانب ادنیوم مشاهده خواهد شد. اگر اقلیمتان گرم بوده و خاکتان دارای زهکشی بسیار قدرتمندی است، این مشکلات کمتر مشاهده میشوند، اما در اقلیمهای خنک و خاکهای دارای زهکشی ضعیف باید مراقب باشید.
مشکلات آفتی نیز وجود دارند که تمرکز خود را بر رشد جوانههای جدید در ابتدای فصل رشد میگذارند و کشاورز باید مراقب آنها باشد.
مشکلات تغذیهای
همانگونه که در بخش تغذیه ذکر شد، ادنیومها نیاز به مقدار متوسطی از مواد مغذی دارند که باید در کنار مکملهایی از ریزمغذیها مورد استفاده قرار گیرد. دلیل استفاده از مکمل این است که بسیاری از خاکها قابلیت نگهداری مواد مغذی پایین یا قابلیت زهکشی زیادی دارند و به همین دلیل به سرعت مواد مغذی خودشان را از دست میدهند.
مشکلات تغذیهای که ما مشاهده کردهایم عبارتاند از:
درشتمغذیها
نیتروژن: کمبود آن میتواند منجر به زرد شدن برگها و در ادامه افتادن برگهای پایینی، برگهای کوچک و گلها شود. همچنین استحکام کلی گیاه تحت تاثیر قرار میگیرد. معمولاً گیاهی که دارای میزان نیتروژن پایینی باشد، دارای ساقههایی عریان خواهد شد و برگهایی کوچک روی ساقهها مشاهده میشوند. مقدار اضافی نیتروژن منجر به رشد سبز و سریع و افزایش فاصلهی میان بندها میشود. میزان نیتروژن میتواند در کنار فسفر برای کنترل رشد استفاده شود. میزان پایین این عنصر نیز منجر به رشد سخت میشود؛ پس پرورشدهنده باید در مورد میزان نیتروژن تصمیم بگیرد تا بتواند نیازها را به شکل درست برطرف کند.
نیتروژن میتواند به دو شکل آمونیا و نیترات استفاده شود. ما دریافتیم که نیترات میتواند نسبت به آمونیا رشد جمعوجورتری را برای گیاه به همراه داشته باشد. منابع کود ارگانیک نیز میتوانند نیتروژن آمونیای اندکی را فراهم کنند.
پتاسیم: ما از نیترات پتاسیم استفاده میکردیم و خاک و آبمان نیز پتاسیم قابل قبولی داشت، به همین دلیل با کمبود این ماده مواجه نشدیم. از نظر تئوریک، کمبود این ماده میتواند منجر به سوختن کنارههای برگهای پایینتر گیاه و ریزش متعاقبشان شود. پتاسیم اضافی میتواند بر ضد منیزیم و کلسیم عمل کند؛ ما در آبمان از میزان بالای منیزیم برخوردار هستیم، اما برای کلسیم باید از مکمل بهره بگیریم تا مشکلات اضافی به وجود نیاید.
فسفر: کمبود این عنصر منجر به رشد ضعیف و قرمز شدن برگهای پایینی میشود. ما به ندرت با این مشکل برخورد کردیم. استفاده از کودهای ترکیبی (معمولاً برای مصارف تولیدی یا کشاورزی) منجر به تولید فسفر اضافی میشود: همین امر رشد زیاد را به همراه دارد، علیالخصوص اگر با نیتروژن زیاد ترکیب شود. ساقهها به سمت بالا گرایش پیدا میکنند و گیاه شکل خود را به سرعت از دست میدهد. ما از فسفر پایین استفاده میکنیم تا گیاهمان جمعوجور باقی بماند. زمانی که به تقویت رشد احتیاج باشد، از مونوپتاسیم فسفات یا اسید فسفریک برای تامین فسفر استفاده میشود.
منیزیم: ما معمولاً به میزان زیاد این عنصر در آب احتیاج داریم که البته مقداری از آن نیز از طریق ورمیکولیت تامین میشود و به همین دلیل هیچگاه آن را به عنوان کود اضافه نکردیم. این ماده رابطهای رقابتی را با پتاسیم و کلسیم دارد و در صورتی که میزان منیزیم بالا باشد، باید آن دو را به صورت مکمل اضافه کنیم.
کلسیم: آب ما دارای کلسیم نبود و خاکمان نیز آهک نداشت و به همین دلیل دائماً با مشکل کمبود کلسیم مواجه بودیم. حال ما به کود گیاهی خود کلسیم اضافه میکنیم و مشکلات کمتری داریم. نشانههای کمبود این عنصر شامل سوختگی در نوک برگها و همچنین رویش برگهای جدیدی میشود که متمایل به رنگ مشکی و کوچک هستند. گلهای گیاه میافتند و پوستههای دانه دارای مشکل «انتهای پوسیده» میشوند. کلسیم اضافی معمولاً مشکلساز نیست، اما حدس میزنم که میتواند در کنار منیزیم منجر به افزایش pH و نقصان ریزمغذیها، علیالخصوص کلروز آهن شود.
ریزمغذیها
ما مشکلاتی را با چندین عنصر مختلف داشتیم. در حال حاضر از اسپریهای بازدارندهی مرسوم استفاده میکنیم و به ندرت دچار مشکل میشویم. چگونه بدانیم که چه عناصری منجر به ایجاد مشکل میشوند، آن هم در شرایطی که به تجهیزات آزمایشی دسترسی نداریم؟ من کار را با حدس زدن در مورد نشانهها آغاز کردم. سپس از نمک مخصوص برای آزمودن و تصحیح مشکل استفاده کردم و در بسیاری از موارد تشخیص اولیهام درست بود. این روش معمولاً بدون خطا نیست، زیرا غالباً یک عنصر به صورت مقطعی کمبود عنصر دیگر را تحت پوشش خود قرار میدهد، اما این صرفاً یک شروع است.
بور: این عنصری است که در خاکهای ما به میزان کم وجود دارد و در کاشت گلدانی ما نیز به میزان کم یافت میشود. همچنین این عنصر به راحتی و در مخلوط با آب از خاک خارج میشود و بر مشکلاتمان میافزاید. نشانههای کمبود این عنصر مشابه با کلسیم هستند (با این تفاوت که کلسیم بر روی نوک برگها تاثیر گذاشته و بور بر روی انتهای برگ اثر میگذارد). برگها دارای موج خواهند شد، به گونهای که دندهی میانی آنها به نسبت اندازهی برگ بسیار کوچک میشود. همچنین رشد نوک برگها ناقص مانده و پوستههای حاوی دانه نیز تغییرشکل میدهند. در این شرایط گلهای ادنیوم از یکدیگر جدا میشوند. با استفاده از اسپری برگ، میتوان در بازههای زمانی مشخص بور را به گیاه تزریق کرد.
مس: از آنجایی که مخلوط خاک ما دارای مواد ارگانیک بالا بوده و آنها از بروز مس جلوگیری میکنند، گاهی اوقات با مشکلاتی در زمینهی این عنصر مواجه بودیم. نشانههای نقصان این ماده شامل ظهور برگهای جدید، کوچک و مشابه فنجان، گلهای بسیار کوچکتر از حد معمول و دارای رنگ پریده و همچنین پوستههای دانهی پیچخورده میباشد. پیچخوردگی در پوستهی حاوی دانه در شرایط کمبود بور نیز مشاهده گردید، اما اگر کمبود مس وجود داشته باشد، نوع این پیچخوردگی متفاوت خواهد بود. اسپری قارچکش حاوی مس این مشکل را برطرف خواهد کرد. خیساندن ۲۵ گرم سولفات مس در ۱۰۰۰ لیتر آب نیز میتواند برای چند ماه از سال عملکرد قابل قبولی را به همراه داشته باشد.
روی: کمبود این ماده معمولاً در گیاهان بزرگ که در خاکهای قدیمی قرار دارند اتفاق میافتد، علیالخصوص اگر مقدار دانههای گیاه زیاد و سنگین باشد. رشد جوانههای جدید در این گیاه کند شده و فاصلهی میان بندها بسیار کم میشوند. برگهای گیاه نیز کوچکتر و باریکتر شده و غالباً در یک جهت دارای انحنا میشوند. پوستههای دانه دارای انحنا به سمت درون میشوند، رنگ زرد پیدا کرده و قبل از افتادن دانهها باز میشوند.
آهن: ما غالباً با این عنصر مشکل نداریم، زیرا pH خاکمان در محدوده ۶ الی ۶.۵ قرار دارد. در صورت نیاز از اسید برای کاهش pH آب تا ۵.۵ بهره میگیریم که این اسید میتواند بسته به نیازهای خاکمان از نوع اسید نیتریک یا اسید فسفریک باشد. کلروز آهن یکی از مشکلاتی است که معمولاً با استفاده از اسپری آهن روی برگها و کنترل pH خاک برطرف میگردد. کلروز آهن غالباً نشانهای از آسیب ریشه یا مرگ آن میباشد. گیاه را از جا در بیاورید و به ریشهها نگاه کنید؛ غالباً باید کیفیت خاک در آن نقطه تنزل پیدا کرده و پر از آب باشد و در آن شرایط معمولاً ریشههای جدید یا بزرگ مشاهده نمیشوند. یکی دیگر از دلایل این امر میتواند وجود مقدار زیاد سایر عناصر ریزمغذی نظیر مس یا روی باشد.
آفات آدنیوم
تعداد کمی از آفات و بیماریها هستند که بر آدنیومها تاثیر میگذارند.
لارو لاپیدوپتروس: شایعترین مورد کرم بید است. گاهی اوقات با هجوم آنها علیالخصوص در فصل بهار مواجه میشویم، در شرایطی که ظهور برگها و شاخههای جدید مشاهده میشوند. در سایر موارد این کرم به صورت گاه به گاه مشاهده میشود و بهتر است که با دست برداشته شود.
عکس بالا : سه نوع مختلف از لارو پروانه وجود دارند که به ادنیومها هجوم میآورند. آن موردی که در سمت راست مشاهده میشود، شایعترین و مخربترین نوع لارو به شمار میرود. این لارو دارای اندازهی بزرگی شده و در صورتی که تحت درمان قرار نگیرد، گسترش زیادی را پیدا خواهد کرد. آن لارو لوپر یک آفت گاه به گاه بوده و معمولاً به صورت انفرادی مشاهده میشود. لارو کرکدار موجود در تصاویر نیز فقط یک بار مشاهده شد.
|
عکس بالا: رایجترین لارو مهاجم به ادنیوم را از شرایط تخم تا بزرگسالی را مشاهده میکنید. رنگ این لارو معمولاً سبز است اما اگر در ابتدا از غنچهها و گلها تغذیه کند، میتواند رنگ آن به قرمز نیز تغییر پیدا کند.
اولین بار که آنها را مشاهده کردید، میتوانید از هرگونه اسپری حشرهکش خوب استفاده کنید تا گسترش پیدا نکنند. سعی کنید آنها را زود مهار کنید تا بزرگ نشوند و بسیاری از جوانههای جدید و اکثر قسمتهای پیوندی و بالای گیاه را نخورند.
خرچسونه: این حشرات معمولاً در انتهای فصل بادها و بارانهای موسمی پیدا میشوند. غذای طبیعی آنها، پوستهی دانهی گیاهان در خانوادهی خرزهرهایان است اما وقتی که غذا کم میآورند به ادنیومها مراجعه کرده و از آنها تغذیه میکنند.
عکس بالا: سمت راست یک خرچسونهی بالغ مشاهده میشود که از آب داخل پوستههای دانه تغذیه میکند. در سمت چپ نمونههایی از دانههای آسیبدیده به وسیلهی آفت مشاهده میشوند.
یک جفت خرچسونه در تصویر سمت راست مشاهده میشود. حشرات در این مقطع بیشترین آسیبپذیری را دارند و میتوانند به راحتی گرفته شوند! در سمت راست موردی مشاهده میشود که روی زمین به مصرف دانهی ادنیوم میپردازد.
آنها آب موجود داخل پوستههای دانه را مکیده و مشکلات زیادی ایجاد میکنند. پوستههای جوان نارس مانده و پوستههای بزرگتر نیز پیش از موعد باز میشوند. تخمهایی بر روی پوستهها باز قرار گرفته و از دانهها تغذیه میکنند. همین تخمهای کوچک بر روی دانهها باقی مانده و به توزیع و تکثیرشان ادامه میدهند. حتی اگر پوستهها دوام آورده و دانهها برسند، جوانهزنی تحت تاثیر این آفت قرار میگیرد و جوانههای دارای پیچوتاب و سایر آسیبها مشاهده خواهند شد. کنترل این آفت ساده است، مگر اینکه تعداد زیادی از آن وجود داشته باشد؛ میتوانید آن را با دست از روی گیاه برداشته و بکشید. استفاده از حشرهکش اورگانوفسفات یا پایرتروئید نیز باعث کشتن آنها خواهد شد. تمیزکاریهای دقیق و جدا کردن پوستههای دانهی خراب میتواند مشکلات را دور کند. میتوانید از توری در اطراف گیاهان حاوی دانه استفاده کنید تا حشرات دور بمانند.
شپشک آردی: اینها آفتهای بسیار شایعی هستند و معمولاً بر روی رویش برگها و شاخههای جدید تمرکز دارند. آنها گلها و شاخوبرگهای جدید گیاه را دچار انحراف میکنند. پیچخوردگی برگ به نوعی مشابه با زمانی است که کمبود بور در گیاه مشاهده میشود و به همین دلیل تشخیص تفاوت این دو مشکل دشوار میباشد. درهرحال، شپشکهای آردی معمولاً نوعی تغییررنگ متمایل به قرمز را به وجود میآورند. حتی امکان دارد این آفت روی گلهای رنگی وجود داشته باشد و به صورت یک لکهی پررنگ مشاهده گردد.
عکس بالا: سمت راست شپشک آردی با پوست کرکدار مشاهده میشود که در کنار جوانهی نوظهور ادنیوم حضور دارد. در سمت چپ یک تودهی تخم کوچک داخل شکاف مشاهده میشود که حشرهکشها به سختی میتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
عکس بالا: پیچشی که در رویش جدید گیاه ایجاد میشود و غالباً به واسطهی شپشکهای آردی این اتفاق میافتد. در سمت راست پیچش برگ و در سمت چپ پیچش گل مشاهده میشود. در هر دو مورد لکههای رنگدانهی موجود خبر از حضور شپشکهای آردی میدهند.
عکس بالا: در غنچههای خیلی کوچک که هنوز انحراف از شرایط طبیعی در آنها مشهود نیست، میتوان از وجود رنگدانههای شدید متوجه آفت شد. در این تصویر خوشهی گلهای سمت چپ عفونی هستند که میتوانید تفاوت آن را با مورد سمت راست مشاهده کنید.
وقتی که این آفت روی گیاه جا خوش کرد، دیگر از بین بردن کامل آن سخت خواهد بود؛ معمولاً آنها در برابر بسیاری از آفتکشها مقاومت دارند. بهترین کار این است که تا جایی که میتوانیم آنها را به صورت دستی بکشیم (با یک برس و الکل ۵۰ درصد ایزوپروپیل)، علیالخصوص در زمانی که گیاه در فصل زمستان و شرایط رکود قرار دارد. فرمولاسیون جدیدی که حاوی ایمیداکلوپرید است در برخی از موارد مفید واقع شده، اما برای ما نتوانست تاثیر ۱۰۰ درصد را نشان دهد.
یکی از نشانههای وجود شپشکهای آردی، مشاهدهی تعداد زیادی مورچه روی گیاه است. همواره مسیر حرکت مورچهها را مشاهده کنید. معمولاً مسیر حرکت آنها به سمت آفاتی همچون شپشک آردی و شته خواهد بود که از خودشان قند ترشح میکنند. این مسیر را به صورت معکوس طی کنید تا بتوانید لانهی آفات را پیدا کرده و آن را منهدم کنید. در صورت کنترل مورچهها، تعداد شپشکهای آردی به سرعت کاهش پیدا خواهد کرد.
گیاهان تحت فشار پناهگاه تعداد زیادی از این آفات خواهند بود و باید با استفاده از خاک جدید و هرس کردن سنگین، گیاه را نجات دهید. علفهای هرز نیز به عنوان یک مخزن رایج برای این آفات به شمار میروند.
بیرون آوردن گیاه از خاک و شستن ریشههای آن، در تعداد کمی از موارد پاسخگو خواهد بود. اگر مشکل به شکل گستردهتری وجود داشته باشد، باید از حشرهکشهای دانهای استفاده شود.
کنههای عنکبوتی: یکی دیگر از آفات مهم، کنهی عنکبوتی است. معمولاً این مشکل در زمستانهای خشکتر نمود پیدا کرده و ابتدا بر روی گونهها و هیبریدهای ادنیوم آسیبپذیر نظیر ادنیوم سوازیکوم و ادنیوم بوهمیانیوم مشاهده میشود. اگر این مشکل به سرعت مورد بررسی قرار نگیرد به سایر ادنیومها نیز نفوذ پیدا خواهد کرد. گونههایی که برگهای
شپشکهای آردی ریشه: اینها غالباً بر روی گیاهان تحت فشار یا گیاهانی که نادیده گرفته شدهاند، مشاهده میشوند. باز هم حضور مورچه در گلدان میتواند خبر از حضور این آفات بدهد. وقتی که گلدان ادنیوم را تعویض میکنید یا در شرایطی که گیاه بدون دلیل خاصی عملکرد خوبی ندارد، به بررسی این آفت بپردازید.
جوانهها تارهایی سفید و مشابه نخ را از خود نشان میدهند. بررسی دقیقتر حرکت آرام حشرات سفید و مسطح با اندازهی ۲ میلیمتر را نشان میدهد. اگر جوانه رشد خوبی داشته باشد، احتمال مشاهدهی شپشکهای آردی ریشه در آن پایین است. |
بیرون آوردن گیاه از خاک و شستن ریشههای آن، در تعداد کمی از موارد پاسخگو خواهد بود. اگر مشکل به شکل گستردهتری وجود داشته باشد، باید از حشرهکشهای دانهای استفاده شود.
کنههای عنکبوتی: یکی دیگر از آفات مهم، کنهی عنکبوتی است. معمولاً این مشکل در زمستانهای خشکتر نمود پیدا کرده و ابتدا بر روی گونهها و هیبریدهای ادنیوم آسیبپذیر نظیر ادنیوم سوازیکوم و ادنیوم بوهمیانیوم مشاهده میشود. اگر این مشکل به سرعت مورد بررسی قرار نگیرد به سایر ادنیومها نیز نفوذ پیدا خواهد کرد. گونههایی که برگهای
درخشان و مومی دارند، دارای احتمال آسیبپذیر کمتری هستند.
عکس بالا: کنههای عنکبوتی بر روی جوانهی ادنیوم آرابیکوم: نمای بالا رگهرگه شدن معمول برگها را نشان میدهد، درحالیکه نمای پایین شکلگیری تار و حرکت آرام کنههای عنکبوتی زردرنگ و متمایل به قرمز را مشخص میکند.
بخشی از راهکار این است که انواع آسیبپذیر را جدا کنیم تا مشکل هر چه زودتر کشف شده و اسپریزنی آغاز شود. اولین نشانه، تغییر ظاهر سالم و شاداب گیاه و درخشندگی برگهای آن است. به دنبال رگهرگه شدن و تغییررنگ برگهای قدیمیتر باشید. مشاهدهی دقیقتر میتواند حرکات آرام کنههای زردرنگ را نشان دهد و در موارد پیشرفتهتر، شکلگیری تار در زیر برگها مشاهده خواهد شد. جدا کردن برگهای پایینی که بیشتری تاثیرپذیری را از آفت داشته و مقدار زیادی کنه رویشان مشاهده میشود، ایدهی خوبی است؛ اما بهترین راهکار، علیالخصوص در انتهای زمستان، هرس قسمتهای سبز گیاه و صبر کردن برای رشد جوانههای تازه و سالم در بهار است.
شتهها:
این آفت در ماههای خنکتر، مشکلات کوچکی را در زمینهی رشد شاخههای نرم و جدید به وجود میآورد. سعی کنید زود جلوی این مشکل را بگیرید که میتواند با ایزوله کردن گیاهان مشکلدار یا استفاده از اسپری حشرهکش در صورت گستردگی مشکل، انجام گیرد. در بسیاری از کشورها، شتهها در مقابل حشرهکشهای معمولی مقاوم هستند و باید از محصولات ارگانیک یا انواع جدید حشرهکش برای مقابله استفاده کنید.
شپشک: من به ندرت دیدهام که این آفت برای ادنیومها مشکل ایجاد کند و فقط گیاهانی که به آنها رسیدگی نمیشود، با این مشکل مواجه میشوند. در هنگام خرید گیاه باید همواره زیر برگهای پایینی گیاه را مشاهده کنید، زیرا اکثر آفات در آنجا اقامت دارند. جدا کردن تمامی برگهای تحت تاثیر آفت و استفاده از حشرهکشهای قوی پیش از کاشت در گلدان، میتواند برای مقابله با این آفت و سایر آفات مفید واقع شود.
منبع:tropicanursery
ترجمه شده توسط تیم سایت بذرکو
هرگونه کپی برداری از مقاله پیگرد قانونی خواهد داشت
۲ نظرات
سلام تنه ی گیاه ادنویومم نرم شده درمانش چیه؟
سلام برگ های ادنیوم زرد شده و بعضی از برگ ها خالت زرد و قهوه ای گرفتن و چروک شدن مشکلش چیه.