امروز قصد داریم یکی از درختان پرطرفدار و البته فراوان در پیرامون خودمان را به شما معرفی کنیم. در این مقاله سعی شده مشخصات درخت چنار و انواع درخت چنار را برای شما بازگو و اطلاع رسانی نماییم.
برای آنها که باغ دارند و یا می خواهند یک باغ زیبا را خلق کنند و یا شاید در فضای محدود باغچه های خود، بهره گیری از یک سایه طبیعی در همراهی با درختانی تناور می خواهند، درخت چنار می تواند بهترین انتخاب باشد. چنار یک درخت تمام عیار است. درختی کامل که با هر هدفی سراغ آن بروید، نگاه مطلوب شما را در پی خواهد داشت.
درخت چنار یک درخت بلند قامت است. آنچنان بلند قامت که می تواند هر فضای باغی شکل را محصور در تنه ها و شاخه های بلند خود سازد. از سوی دیگر درخت چنار زیبا است. از دور چون تاجی از گل به چشم می آید و از نزدیک یادآور احساس های شورانگیزی است. شاید بگویید که درخت های زینتی غالباً کوچک جثه هستند؛ اما انواع چنار این تعریف را جا به جا کرده است. یک درخت زینتی که هر محیطی را در زیبایی خاص خود خواهد کشاند و در عین حال قدی به بلندای آسمان دارد.
اما جدا از این ویژگی های جالب، انواع چنار سایه ای دارد در خور احترام. درخت چنار از جمله درختان گسترده است و می تواند سطح وسیعی از خاک زیر پایش را در پناه سایه بلند خود بپوشاند. اگر قصد آن را دارید که باغ و باغچه های زیبای خود را در همراهی با چنار هایی بلند قامت سازید، بد نیست تا انتهای این گفتار همراه ما باشید.
کلیاتی از مشخصات درخت چنار
چنار از جمله درختان بومی در سرزمین ایران است؛ اما بومی بودن آن گره های تاریخی با فرهنگ های باستانی این سرزمین دارد. چنار در ایران درخت مقدسی است. در دوران باستان همیشه در جوار آتشکده ها از انواع چنار می کاشتند و بعد ها که این سرزمین در همراهی با مناره هایی بلند قامت، آوای الهی را سر می داد، چنار ها نیز در فضا های مذهبی مانند مساجد، امامزاده ها و… جای گرفتند.
آشنایی با گونه های معروف از درخت چنار
چنار شرقی (Oriented Platanus): چنار شرقی که در برخی از اسامی متداول با عنوان چنار آسیایی نیز شناخته شده است، از گونه های کوتاه قامت چنار است که ارتفاع آن حداکثر تا ۲۵ متر می باشد. در عین کوتاهی، این نوع از چنار دارای تاجی بسیار گسترده است و این تناسب در ارتفاع تا تاج پهن، آن را کاملا مطلوب با هدف خلق فضا های باقی شکل کرده است. پوست تنه این چنار رنگارنگ است و در تنوع قابل توجهی دیده می شود. برگ های این چنار از انواع سه گوش است که در قسمت زیرین کرک دار هستند. چنار شرقی از گونههای بومی در منطقه غرب آسیا است و از آن به وفور در خاک ایران دیده می شود. البته اثراتی محدود از حضور این نوع چنار در جنوب شرق اروپا نیز وجود دارد.
چنار اروپایی (Platanus Hispunica): این چنار که بومی سرزمین های غرب تا شمال خاک اروپا است، یک درخت بلند قامت است که می تواند تا ۵۰ متر ارتفاع بگیرد. تاج این چنار نیز بسیار پهن می باشد تا جاییکه در مواردی شاهد قطر ۶۰ متری از تاج گرد و پهن این درخت چنار بوده اند. چنار اروپایی از تنه بلندی برخوردار نیست و تقریباً از فاصله کوتاهی در شاخ و برگ های بسیار، تاج درخت ناپدید می شود. پوست درخت چنار اروپایی به شکل صاف است که در اثر گذشت زمان به حالت فلسی شکل درآمده و سرآخر لایه لایه خواهد شد. تنوع رنگی در پوست درخت چنار اروپایی قابل توجه است. این ترکیب رنگی شامل رنگ های سبز-زرد، سفید-خاکستری و یا قهوه ای می باشد. برگ های این نوع چنار از انواع ۵ گوش است؛ اما گوشه ها در آن اندازه های کوچکی دارد و در واقع قسمت عمده برگ در شکلی یک دست پهن می باشد.
چنار آمریکایی (American Platanus): چنار آمریکایی در قد و قواره اگر چه به پای چنار اروپایی نمی رسد؛ اما با بهره مندی از قدی ۴۰ متری در زمان بلوغ، برای خودش درخت پر عظمتی است. خصوصاً که از پهنای تاجی وسیعی بهره مند خواهد شد. پوست این درخت چنار در اثر زمان همراه با رنگی سفید که به کدری می زند، به شکل ورق ورق شده از تنه جدا خواهد شد. برگ ها در این چنار به حالت سه گوش هستند که در مواردی نادر از درخت چنار آمریکایی می توانید شاهد برگ های پهن ۵ گوشه نیز باشید.
چنار خوشه ای (Platanus Racemosa): یک گونه بومی در سرزمین آمریکا است که غالباً در مناطق ساحلی و یا نزدیک رودخانه ها رشد می کند. مشخصه آشنای این درخت چنار جدا از قد بلندی که دارد، شکل نامنظم و آشفته شاخه های آن در حین رشد کردن می باشد.
منابع:
https://en.wikipedia.org/wiki/Platanus
https://www.britannica.com/plant/plane-tree
https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/trees/plane-tree/plane-trees-lin-andscape.htm