گل داوودی یکی از معروف ترین گلها می باشد که همگی اسم آن را شنیده اید انی گل دارای گونه های بسیار می باشد .در این مقاله این گل را معرفی کردیم .
نام علمی
chrysanthemum l.
astraceae (compositae)
این گل با نام های mums,chrysanths
از گونه های یکساله می توان ch.carinatum l.(ch.tricolor) را نام برد. ارتفاع این گیاه ۵۰-۱۰۰ سانتیمتر میرسد بسیار منشعب بوده و گسترش زیادی دارد. و شاخه های آن ترد و شکننده است.برگهای بریده بریده به رنگ سبز خاکستری دمگلها محکم و انشعاب کمی دارند که در انتها به کلا پرکهائی که ۶-۸ سانتیمتر قطر دارند ختم می شود. گلچه های مرکزی تیره رنگ تا ارغوانی پر رنگ و گلچه های کناری به رنگ سفید، زرد، آجری و قرمز روشن می باشند که در اطراف مرکز یا دایره مشخصی تیره ای تشکیل می دهد. گونهء ch. segetum-l شامل تعداد زیادی کولیتوار می باشد. این گونه کوتاه قد بوده، و در حدود ۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارند و بسیار منشعب می باشند و یک بوته تا ۸۰ گل میدهد.
ch. coronarium گونه دیگری است که بومی جنوب اروپا است ارتفاع آن تا ۱۰۰ سانتیمتر می رسد. کلاپرک آن کوچک ساده یا مضاعف و در حدود ۴ سانتیمتر پهنا دارد. نژادها و کولیتوارها و دو رگهای چند ساله که بسیار زیبا و مورد توجه می باشند. وهر ساله نیز بر تعداد آنها افزوده می شود و قسمت اعظم آنها از دو گونه ایست که منشاء آنها چین و ژاپن است و به نام ch. indicum, ch.sinenes نامیده می شوند. بوته هایی با انشعابات جانبی زیاد کرکدار که ارتفاع آنها بیش از یک متراست. برگها اغلب بیضی با پهنک کاملا” بریده بریده و گلچه ها در روی کلاپرک انتهائی و یا محوری قرار دارند گلچهء مرکز زرد و گلچه های زبانه ای چند رنگ است. اشکال متنوعی در گشت به دست آورده اند که اغلب دارای دو نوع گلچه هستند و گلچه زبانه ای طویل و به اشکال متفاوت و گلهای فوق العاده متنوع سفید، قرمز، ارغوانی، زرد و صورتی است. امروزه گلهای داودی ((گل لوله ای)) یا گلچه های زبانه ای لوله ای شکل و داودی ((خمیده)) با گلچه های زبانه ای خمیده به طرف داخل که مجموعا” گل آذین نیم کروی یا تقریبا” کروی را می دهد به بازار آمده است.
گل داودی ((ژاپونی)) دارای گلچه های زبانه ای نسبتا” طویلی می باشند که به صورت مارپیچی یا برگشته روی کلاپرک قرار می گیرند.
گلهای داودی یکساله تابستانه :
در جنس گل داودی بیشتر گیاهان دائمی آن مورد توجه است. ولی چون در گلکاریها و پارک های عمومی از دو نوع گل داودی که تابستان گل می دهند استفاده می شود در اینجا مختصرا” شرح داده می شود.
قسمی از داودی تابستانه گیاه یکساله به نام c. carinatum می باشد که ارتفاع آن تا ۵۰ سانتیمتر میرسد برگ ها سبز روشن و بریده بریده بوده و گلهای آن از تعداد گلبرگ که دور یک کلاپرک را احاطه کرده تشکیل می شود گلبرگ ها به رنگ سفید مایل به صورتی و وسط آن دور کلاپرک حلقه قهوه ای رنگی دارد. از این قسم جورهای متعددی با گل سفید یا قهوه ای، زرد و قرمز مایل به بنفش به دست آمده و از همه جالبتر جوری است که در انگلستان به دست آورده اند به نام داودی سه رنگ بریج c. tricolor burridge که گلهای آن سفید با کناره ارغوانی و زرد و دایره و بلوطی رنگ می باشد.
داودی باغی c. coronatum گرچه جزء داودی های یکساله محسوب کرده اند ولی گیاهی پایا است. گلهای آن از خرداد ماه شروع دو تا اوایل شهریور گل می دهد. به طور کلی داودی های تابستانه از اواخر اردیبهشت گل می کنند و در تزیینات تابستانه کاربرد دارند.
داودی در سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده و هم به عنوان یک گیاه گلدانی و گلخانه ای و هم بعنوان گل باغچه ای کشت می شود. ارقام پا کوتاه داودی بسیار آسان تکثیر میشود ونگاهداری آنها در منازل نیز به آسانی امکانپذیر است به به دلیل تنوع رنگ گل در بازار گل خریداران زیادی دارد.
خاک: خاک گلدان های داودی باید نسبتا” سبک باشد بنابراین لازم است در مخلوط خاک مقداری ماسه به آن اضافه شود افزودن مواد عالی کانی وتورب و کود دامی پوسیده و یا خاک برگ برای گلدان لازم است. داودی به کودهای شیمیایی نیاز ندارد ولی ازت بخش مهمی را بازی میکند کمبود ازت به طور کلی باعث کوتاهی بوته وکوچکی برگ داودی میشود، و برگهای آن در اثر کمبود ازت سبز روشن شده و به تدریج برگ های پایین زرد و قهوه ای شده و میریزند.
تکثیر و ازدیاد گل داودی:
داودی دارای واریته های مختلفی است و در کشورهای دیگر به ویژه ژاپن و چین همه ساله به تعداد زیاد تکثیر می شود. ازدیاد آن از طریق قلمه صورت می گیرد قلمه ها به طول ۷-۸ سانتیمتر از پایه های مادری تهیه میشود و زمانی قلمه ها تهیه میشود که روی شاخه باقی مانده ۲ تا ۳ برگ برای رشد بعدی وجود داشته باشد. ریشه زایی قلمه های داودی به آسانی صورت می گیرد. محل کاشت داودی بابد آفتابی باشد. در صورتی که داودی در بستر زمین کاشته شود بوته طول مدت زمستان در زمین باقی می ماند ولی چنانه در گلدان باشد، بایستی تنه گلدان را در خاک فرو کرد که همیشه مرطوب باشد ولی ساقه باید از آفتاب کامل استفاده کند.
کاشت بذر گل داوودی:
در صورتی که ازدیاد داودی از طریق کاشت بذر انجام گیرد، در فروردین در خزانه هوای آزاد کاشته شده و به محض قابل نشاء شدن در خزانه دیگر به فواصل لازم می کارند تا در آبان ماه یا اسفند به مکان های مخصوصی یا بستر اصلی انتقال داده شوند. در صورت استفاده از پاجوش ها برای ازدیاد باید در آذر ماه یا در اسفند ماه از پاجوش ریشه ها استفاده و آنها را جدا و به طور جداگانه در محل مورد نظر کاشته شوند. کاربرد:
در حاشیه گلکایها به صورت انبوه و یک رنگ و یا الوان میتوان استفاده نمود در ضمن به صورت گل بریده نیز به کار میرود در نظر داشته باشید بریده گلهای داودی ۳-۷ روز میتوانند دوام بیاورند.