پرورش آلوئه ورا، گیاهی برای کشاورزی نوین
آلوئه ورا از جمله گیاهانی است که در این چند سال اخیر مورد توجه عامه مردم قرار گرفته است. البته خواص دارویی تا غذایی این گیاه از سال ها قبل مورد نظر کارشناسان و صاحب نظران عرصه گیاهی بوده است. شاید تمرکز بیشتر بر خواص دارویی آلوئه ورا باعث شده تا این گیاه تا این اندازه در نزد مردم محبوبیت و مقبولیت پیدا کند. حجم درخواست ها برای مصرف آلوئه ورا تا اندازه ای بالا رفته که به نوعی کشت صنعتی آن را توجیه پذیر کرده است. پرورش آلوئه ورا دیگر به عنوان یکی از گزینه های جدی برای کشاورزان پیشرو تبدیل شده است. اصولا خیلی از جوانانی که می خواهند گام هایی در عرصه کشاورزی بردارند و در این بین با هدف عرضه محصولی متفاوت فعالیت کنند، پرورش آلوئه ورا یک ایده جذاب و بکر به نظر می آید.
پرورش آلوئه ورا یک ایده جذاب و بکر
مختصری در باب آشنایی با گیاه آلوئه ورا
پرداختن در چگونگی پرورش آلوئه ورا، مستلزم آشنایی هر چند مختصر با این گیاه را ضروری می داند. به هر حال نمی توان بدون در نظر داشتن اطلاعات جامعی از گیاه آلوئه ورا اقدام به تکثیر حداکثری آن نمود. آلوئه ورا یک گیاه با برگ هایی نیزه ای شکل، گوشتی و باله هایی دندانه دار است. گیاهی که برگ هایش را مستقیم از دل خاک بیرون می کشد. این گیاه اصولاً فاقد ساقه است. از این رو نمی تواند آنچنان ارتفاعی بگیرد. در حد بلوغ حداکثر قامت گیاه آلوئه ورا چیزی در حدود ۸۰ الی ۱۰۰ سانتیمتر خواهد شد.
آلوئه ورا از طریق پاجوش تکثیر پیدا می کند و می تواند در انواع گوناگونی از آب و هوای گرم و مرطوب رشد کند. آنچه در ظاهر گیاه آلوئه ورا دیده می شود، برگ های گوشتی شکل و دراز قامت است که از دل خاک بیرون زده اند. یک نکته جالب توجه در ماهیت ذاتی این گیاه، مقاومت مطلوب آن در برابر گرما و خشکی محیط با وجود برگ هایی با چنان پهنا و بلندی می باشد. راز این توانایی، در پوشش مومی شکلی است که همراه برگ های گیاه آلوئه ورا شده است. این پوشش، مانع بزرگی به جهت تبخیر آب در روز های گرم است. پرورش آلوئه ورا با توجه به ذات سرسخت این گیاه، داستان ساده ای است. فقط کافی است در محیط مناسب با آب و هوای ایده آل اقدام به پرورش آلوئه ورا داشته باشید. گیاه به خودی خود رشد می کند و مراقبت چندان ویژه ای نمی خواهد. چرا که خود گیاه آلوئه ورا ذاتاً بسیار سخت است و می تواند به راحتی خودش را در بدترین شرایط محیطی منطبق سازد.
آشنایی با گیاه آلوئه ورا
آلوئه ورا و مصارف پزشکی
عمده محبوبیت پرورش آلوئه ورا در مصارف پزشکی بی شمار این گیاه نهفته است. تقاضا برای درمان های گیاهی بر پایه آلوئه ورا آنچنان فراگیر شده که می تواند پرورش آلوئه ورا را به یک ماجرای پرسود بدل سازد. از جمله مصارف پزشکی در پرورش آلوئه ورا می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- یک گیاه مطلوب برای تقویت بدن
- برطرف کننده قوی و درمان یبوست که همراه با تمیز کردن دستگاه گوارش خواهد شد.
- مفید برای درمان آسم
- برطرف کننده خارش ناشی از گزیدگی حیوانات
- مفید برای التیام زخم ها
- کنترل قند خون
- و… .
کلیاتی همراه با بیان گیاه شناسی در پرورش آلوئه ورا
آلوئه ورا یک گیاه بومی در مناطق گرم و خشک است. تقریباً می توان این گیاه را به عنوان نمادی برای بیابان های ایران دانست. البته این گیاه در سراسر فضا های بیابانی در جهان رشد می کند؛ اما فقط بیابان هایی که در شرایطی از آب و هوایی گرمسیری قرار گرفته باشند. دمای مطلوب برای زیستن این گیاه چیزی مابین ۳۰ الی ۴۰ درجه فارنهایت است. سرمای سخت زمستانی را تحمل نمی کند و برای رشد و نمو نیاز به نور بسیار خورشید دارد. از این رو به سختی می توان در فضا های سایه دار، آن را پرورش داد.
سرسختی پرورش آلوئه ورا زمانی خودش را نشان می دهد که بدانید این گیاه توانایی رشد در هر خاکی را دارد. حتی خاک های بسیار خشک و یا فقیر. همین سرسختی است که می تواند پرورش آلوئه ورا را به یک هدف اقتصادی تامین سازد. چرا که با هدف پرورش آلوئه ورا می توانید بسیاری از زمین های نامرغوب را در جریانات کشاورزی دخیل سازید.
پرورش آلوئه ورا در نگاه صنعتی
اما به هر صورت، پرورش آلوئه ورا در نگاه صنعتی باید همراه با تقویت مطلوب خاک باشد. آلوئه ورا در خاک هایی که نرم هستند بهتر رشد می کند. از این رو می توان در پرورش آلوئه ورا، توجه ویژه ای در افزایش سطح شن و ماسه در خاک این گیاه داشت. این تقویت حجم شنی خاک برای پرورش آلوئه ورا، اگر همراه با کمی کود کمپوست باشد، در کنار یک زهکش مطلوب، نتایج چشمگیری در پرورش آلوئه ورا خواهد داشت.
یکی از نکات مهم در پرورش آلوئه ورا، نیاز اندک این گیاه به آب است. گویا آلوئه ورا عهدی محکم با ریاضتی دائمی دارد. آب زیاد برای آلوئه ورا مضر است و به آسانی ریشه گیاه را می پوساند. هر چند این گیاه به راحتی می تواند از پس خشکسالی های طولانی بر آید؛ اما این تحمل در زمانی است که هدف پرورش آن را ندارید. در زمان پرورش آلوئه ورا بهتر است اندکی خاک این گیاه را خیس کنید تا شاهد شادابی و رشد قابل توجه آن شوید.
آبیاری در فصل بهار و تابستان به این گونه است که در حد خیس شدن، اطراف گیاه را آبیاری می کنند و در فاصله دو آبیاری، اجازه می دهند تا خاک اطراف ریشه خشک شود. در فصول سرد سال نیازی به آبیاری در پرورش آلوئه ورا نمی باشد؛ اما نگهداری از گیاه آلوئه ورا در فصل سرد سال خالی از دردسر نخواهد بود. پرورش آلوئه ورا به راحتی می تواند روز های سرد سال را دوام بیاورد. ماجرا زمانی بحرانی خواهد شد که دمای محیط از مرز انجماد عبور کرده و خیلی پایینتر از آن می رود. در این حالت، برگ های گوشتی گیاه آلوئه ورا که محل تجمع مقدار قابل توجهی از آب است، در اثر انجماد آب های مانده در خودش، یخ زده و از بین می رود. از این رو در فصل سرد سال، زمانیکه احتمال سقوط سنگین دما احساس می شود، تمام گیاه آلوئه ورا را با کمک پوشش هایی محافظت می کنند.
پرورش آلوئه ورا در محیط خانگی
اگر چه آلوئه ورا یک گیاه بیابانی است؛ اما می تواند در شکل و شمایل یک گیاه تزئینی نیز راهی خانه های ما باشد. از این رو برای کسانیکه می خواهند این گیاه را در محیط خانه بکارند این مراحل را باید طی کنند.
- ابتدا گلدان خود را بررسی کنید.گلدان شما باید سوراخ های بزرگی برای زهکشی آب داشته باشد. سپس یک تکه سفال شکسته را بگیرید و آن را روی سوراخ قرار دهید. این قطعه باید از ریزش خاک گلدان جلوگیری کند. در مرحله بعد ، گلدان را با خاک پر کنید تا یک سانتیمتر از لبه گلدان را بپوشاند.
پرورش آلوئه ورا در محیط خانگی
- سپس گیاه آلوئه ورا را کاشت کنید. برای این منظور در پرورش آلوئه ورا برگ آن را برداشته و روی آن را چیزی سنگین گذاشته تا صاف شود،سپس آن را کمی به داخل خاک بکشید. در خاک رفتن آلوئه ورا باید به گونه ای باشد که برگ کمی در معرض دید باشد. بعد، مکانی برای تنظیم گلدان آلوئه ورای خود پیدا کنید که باید نزدیک نور آفتاب باشد.
- در مرحله بعد پرورش آلوئه ورا، آب بسیار بریزید و صبر کنید. برای این منظور آب را درون گلدان بریزید تا به لبه گلدان برسد.سپس آن را کناری بگذارید تا از خاک خیس شده کمی آب تخلیه شود. آلوئه ورا را وقتی آبیاری کنید که خاک آن خشک شده باشد. سپس باید صبر کنید تا آلوئه ورای شما طی چند هفته برگ های ریز جوانه بزند.
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/aloe-vera/aloe-plant-propagation.htm
https://www.instructables.com/id/How-To-Grow-Aloe-Vera-From-a-Leaf-And-Use-It/