گل لیلیوم یا گل سوسن از جمله گل های پیازی شکل است و به مانند تمام گیاهان این رده، همراه با کاشت پیاز در فصل معینی از سال، گل می دهد. فصل گلدهی گل لیلیوم غالباً در اوایل تابستان است و می تواند تا نیمی از سال در چهره ای گلگون بماند. از سوی دیگر، این گیاه طاقت سرما ندارد و در عین حال در محیط های گرم و خشک نیز توان زیستن ندارد.
گل لیلیوم یا گل سوسن از جمله گل های پیازی شکل است و به مانند تمام گیاهان این رده، همراه با کاشت پیاز در فصل معینی از سال، گل می دهد. فصل گلدهی گل لیلیوم غالباً در اوایل تابستان است و می تواند تا نیمی از سال در چهره ای گلگون بماند. از سوی دیگر، گیاه طاقت سرما ندارد و در عین حال در محیط های گرم و خشک نیز توان زیستن ندارد.
این گل از جمله گل های پیازی شکل است و به مانند تمام گیاهان این رده، همراه با کاشت پیاز در فصل معینی از سال، گل می دهد. فصل گلدهی آن غالباً در اوایل تابستان است و می تواند تا نیمی از سال در چهره ای گلگون بماند. از سوی دیگر، گل لیلیوم طاقت سرما ندارد و در عین حال در محیط های گرم و خشک نیز توان زیستن ندارد.
پیشنهاد می کنیم مطلب مربوط به معرفی گیاه آگاو برگ نخی | آگاو فیلیفرا | Agave filifera را هم مطالعه کنید
مشخصات زیستی گل لیلیوم
گل لیلیوم از جمله گل های پیازی شکل است و به مانند تمام گیاهان این رده، همراه با کاشت پیاز در فصل معینی از سال، گل می دهد. فصل گلدهی گل لیلیوم غالباً در اوایل تابستان است و می تواند تا نیمی از سال در چهره ای گلگون بماند. از سوی دیگر، گل لیلیوم طاقت سرما ندارد و در عین حال در محیط های گرم و خشک نیز توان زیستن ندارد. گل لیلیوم یک گل بسیار حساس به آب و هوا است و این حساسیت باعث شده تا در جمع گل های زیبا، لقب کمیاب را بر آن نهاده باشند.
لیلیوم از جمله گل های بومی در خاک ایران است؛ اما تنها در مناطق شمالی، آن هم در برخی از نقاط دیده می شود. احتمالاً مشهورترین گل لیلیوم در جمع گونه های مختلف این گل بومی در ایران، سوسن چلچراغ باشد که در ادامه در زمان معرفی گونه های مختلف گل لیلیوم به آن اشاره خواهیم کرد.
چگونه میزبان گل لیلیوم باشیم؟
گل لیلیوم برعکس دنیای کمیابی که دارد و در عین حال حساسیت بالایی که در مواجهه با شرایط آب و هوایی دارد، گل بسیار کم توقعی است. اگر قصد پرورش گل لیلیوم را داشته باشید، به هیچ حالت شما را اذیت نخواهد کرد. کافی است مراقب فضای زیستی آن باشید تا ببینید چطور به راحتی تکثیر می شود و گل های زیبایش محیطی را پر خواهند کرد. این گیاه به راحتی در هوای آزاد و یا در داخل آپارتمان ها کشت می شود. در اصل آن چیزی که باعث پژمردن این گل خواهد شد، تغییرات ناگهانی شرایط آب و هوایی است. اگر این تغییر ناگهانی نباشد، گل سوسن تقریباً با هر شرایط زیستی کنار می آید.
از طرفی پیاز این گل از جمله پیاز های بسیار مقاوم در مقابل سرما و یخبندان است. این ویژگی را به وضوح می توانید در پای کوه های سرد شمال کشور ببینید. زمانیکه در اواخر فصل بهار، بعد از یخبندان های طولانی، گل سوسن چلچراغ و یا مریم دشت ها را پر می کنند.
پیشنهاد می کنیم مطلب مربوط به معرفی گل داوودی را هم مطالعه کنید
گل لیلیوم، تقریباً در حدود ۳ ماه زمان می خواهد تا به گل بنشیند و در اوج دوران رشد به ارتفاع ۸۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر خواهد رسید. در مشخصه های گل لیلیوم، جدا از تنوع بسیار رنگی در گونه های مختلف آن، رایحه مطبوع اما تند این گل نیز مشهور است. در برخی از گونه ها، این رایحه آنچنان تند می شود که غیر قابل تحمل خواهد شد. مراقب باشید که از این نوع گل لیلیوم در محیط های آپارتمانی کشت نکنید.
گل لیلیوم مانند اکثر گل های پیازی شکل به گل نمی نشیند. هر پیاز این گل در زمان بلوغ می تواند تا پا ۱۵ غنچه زیبا داشته باشد. عکس بسیاری از گل های پیازی که تنها در یک غنچه می نشینند؛ اما اگر می خواهید میزبان این تعداد غنچه باشید، بهتر است بدانید که غنچه بیشتر از هر پیاز گل لیلیوم، ارتباط مستقیم با هنر گلداری شما دارد. هر چه خاک غنی تر باشد، محیط مرطوب تر باشد و در نهایت از پیاز گل لیلیوم بزرگتری استفاده کرده باشید، به تعداد غنچه های بیشتری خواهید رسید.
انواع گل لیلیوم، تنوعی بزرگ و زیبا | انواع گل سوسن
گل لیلیوم از جمله گل های بسیار متنوع است که گونه های بسیار متعددی دارد. این گل دارای تنوع بسیار بالایی در خاک ایران است. به گونه ای که می توان به راحتی آن را بومی این سرزمین دانست. از این رو قبل از آشنایی با گونه های غیر بومی، شاید بهتر باشد که در ابتدا از گونه های بومی در انواع گل لیلیوم صحبتی داشته باشیم.
- گل سوسن چلچراغ Lilium ledebourii: آیا تا به حال نام تیم فوتبال داماش گیلان به گوشتان خورده است؟ خب، اگر می خواهید ارزش گل لیلیوم در نماد های فرهنگی سرزمین گیلان را بدانید، بهتر است نگاهی به لوگوی این باشگاه بیندازید. در لوگوی باشگاه داماش می توانید شاهد نقش جذابی از یک گل سوسن چلچراغ باشید. سوسن چلچراغ، یقیناً مشهورترین سوسن و زیباترین لیلیوم اصیل ایرانی است. رویشگاه اصلی این گل در استان گیلان و در ارتفاعات تالش می باشد. البته گاها در ارتفاعات استان مازندران نیز شاهد رویش این گل بوده اند. سوسن چلچراغ تنها در حدود دو ماه در فاصله ماه های خرداد تا تیر به گل می نشیند. جذابیت زیبای این گل باعث شده تا در نماد های فرهنگی جای گیرد. جالب است بدانید که سوسن چلچراغ معروف ترین گونه لیلیوم ایرانی، تنها گلی است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
- گل سوسن سرخ Lilium Martagon: یکی از زیباترین گل های لیلیوم با شهرت جهانی، سوسن سرخ است. گلی از دسته زنبق های دشتی که در ارتفاعات می روید. وجه شهرت این نوع لیلیوم، رنگ سرخ گونه گل های آن است. این سرخی حالتی چشمگیر و گیرا دارد. به گونه ای که نمی توان نگاه را از آن برداشت.
- گل لیلیوم kelloggii: این گل گونه ای از این گیاه است که با نام لیلی گلوک شناخته شده است. یک گل که بومی شمال غربی کالیفرنیا در کشور آمریکا است. لیلیوم گلوک در جنگل ها رشد می کند و گیاهی چند ساله است که طول آن بیش از دو متر در هنگام بلوغ است. این گونه از لیلیوم، گلی بی نهایت خوشبو است. تا آنجا که می تواند رایحه ای دلنشین در جنگل بپراکند.
- گل لیلیوم rubescent یا سوسن قرمز: یک گونه خاص از سوسن است که با نام های رایج سوسن قرمز و نیلوفر های chaparral شناخته می شود. این گل بومی شمال غربی کالیفرنیا است؛ اما کاشت تخم آن در تمام دنیا رایج شده است. گلبرگ های نازک و شمشیری شکل این لیلیوم دلیل شهرت زیبایی های آن است.
- گل سوسن مادونا Madonna lilium :یک گونه زیبا از گل های لیلیوم که بومی بالکان تا خاورمیانه است و در مناطق دیگر اروپا از جمله فرانسه و ایتالیا و اوکراین نیز دیده می شود. جالب است بدانید که این گونه از لیلیوم در دنیای باستان از حدود ۳۰۰۰ سال پیش پرورش می یافته است.
گونه های معروف تا گمنام از گل لیلیوم بسیار است و در یک مقاله نمی توان به تمام آنها اشاره کرد؛ اما به یقین تمام این دنیای جذاب در جمع گل ها را می توان به عنوان یک خانواده بزررگ و زیبا یاد کرد.
https://www.almanac.com/plant/lilies
https://en.wikipedia.org/wiki/Lilium
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lilium_martagon
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lilium_kelloggii
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lilium_rubescens
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lilium_candidum