آشنایی با گیاهان هوازی
به گیاهانی که می توانند بدون نیاز به خاک و یا آب، با ریشه هایی که در هوا هستند، رشد کنند، گیاهان هوازی گفته می شود. در طبیعت این گیاهان را می توانید در بستر هایی مانند شکاف سنگ ها پیدا کنید. عمده گیاهان هوازی، شرایط زیست مطلوبی در آب و هوا های معتدل دارند. از این رو اگر در محیط با یخبندان مواجه نباشند، مادامیکه می توانند از رطوبت محیط بهره مند شوند، به خوبی رشد خواهند کرد. شرایط آفتابی و کاملا روشن، فضایی ایده آل برای پرورش گیاهان هوازی می باشد.
از این رو اگر قصد پرورش آنها را در محیط خانه دارید، بهتر است از وجود آفتاب کامل در فضا های خانگی بهره مند باشید. پرورش گیاهان هوازی از آن جهت که می توانید عنصر خاک را برای نگهداری از آنها حذف کنید، به اندازه کافی جذاب و شاید عجیب باشند؛ لکن همواره این دقت را داشته باشید که این گیاهان هوازی به همان اندازه که روش رشد و نمو و عجیبی دارند، می توانند از شرایط نگهداری متفاوتی نیز برخوردار باشند. در پرورش گیاهان هوازی اهمیت دارد که به طور کامل و صحیح از چگونگی آبدهی و یا تغذیه این گیاهان بدانید. پس بیایید و با شناخت گیاهان هوازی، راه و رسم نگهداری از آنها را فرا بگیرید.
تغذیه در گیاهان هوازی
وقتی گیاهی ریشه در خاک ندارد، لاجرم باید مواد غذایی و معدنی مورد نیاز خود را از هوای اطراف خود کسب کند. از این رو در گیاهان هوازی برگ هایی کرک دار رشد می کنند. این کرک ها حکم ریشه هایی دارند که قرار است رطوبت و مواد مغذی مورد نیاز گیاه را از طریق هوای اطراف گیاه تامین نماید.
پس برای آبیاری در پرورش گیاهان هوازی لازم است که هوای اطراف گیاه را مرطوب نگه دارید. برای این منظور می توانید از اسپری کردن آب در اطراف گیاه استفاده کنید. به این ترتیب همراه با اسپری کردن آب می توانید جریان هوای مرطوبی برای گیاه برقرار سازید تا گیاه هوازی از طریق این هوای مرطوب، آب مورد نیاز خود را تامین نماید.
نکات در آبیاری گیاهان هوازی
همان طور که گفتیم روش آبیاری گیاهان هوازی از طریق اسپری کردن آب در محیط اطراف گیاه می باشد. لازم است این روش از آبیاری را با در نظر داشتن نکاتی خاص به انجام رسانید.
زمانی آب را در محیط اطراف گیاهان هوازی اسپری کنید که مطمئن باشید این آب به سرعت بخار نمی شود و محیط برای مدت طولانی مرطوب می ماند. با این ایده هنگام صبح بهترین زمان برای اسپری کردن آب در پرورش گیاهان هوازی می باشد.
آب سرد به سختی می تواند هوا را مرطوب نگه دارد. از این رو همراه با سرمایی که دارد، مستقیماً بر برگ های گیاه خواهند نشست. اتفاقی که باعث سیاه شدن برگ ها در گیاهان هوازی خواهد شد. برای پرهیز از این اتفاق لازم است تا همراه با آب ولرم عمل اسپری کردن را به انجام رسانید. یکی از بهترین ایده ها می تواند استفاده از آب با دمایی که هم دمای فضای اتاق است باشد.
گیاهان هوازی نیز به مانند اکثر گیاهانی که می شناسیم به خواب زمستانی خواهند رفت. فرقی نمی کند که این گیاه در محیط گرم خانه قرار گرفته باشد. با آمدن فصل زمستان آنها نیز با ذات بیولوژیکی ای که دارند دوره خواب زمستانی خود را آغاز خواهند کرد. نکته در آن است که گیاه در دوره خواب زمستانی نیاز چندانی به آب و آبیاری نخواهد داشت.
غوطه ور سازی در آب را از یاد نبرید. کاملاً درست است که گیاهان هوازی رطوبت مورد نظر خود را از طریق کرک هایی که بر برگ ها دارند، به دست می آورند؛ اما آنها به هر حال صاحب ریشه هایی هستند که توانسته است استحکام آنها را در میان سنگ ها برقرار سازد. این ریشه ها که ظاهراً فقط وظیفه استقرار گیاه را بر عهده دارند، می توانند در فصل های پر باران همراه با جریان های آبی ای که میان سنگ ها و صخره ها به راه خواهد افتاده، آب قابل توجهی را جذب نمایند. اگر می خواهید پرورش گیاهان هوازی در محیط های خانگی را جدی بگیرید، بهتر است که این شرایط طبیعی را برای گیاه خود شبیه سازی کنید. پس می توانید در فصل بهار تا تابستان برای هر دو هفته یکبار، گیاه خود را به مدت ۳۰ دقیقه در آب غوطه ور سازید.
شرایط جذب آب گیاه خود را بهبود ببخشید. شما می دانید که برگ ها مسیر جذب آب در گیاهان هوازی هستند. اگر این برگ ها تاب خورده باشند و یا اینکه در خود پیچیده شوند، نمی توانند آن قدرت جذب حداکثری را فراهم آورند. همراه با لطافت برگ های تاب خورده و یا پیچیده شده، گیاه هوازی خود را باز کنید تا به این ترتیب شانس جذب آب از طریق رطوبت هوا را برای گیاه خود افزایش دهید.
در تنظیم نور برای گیاه هوازیی که دارید، دقت کنید. نور کم مانع از رشد سریع در گیاه خواهد شد. مادامیکه نور مستقیم و بسیار زیاد خورشید هم می تواند گیاه را خشک کند. همراه با استفاده از یک پرده نازک، حایلی میان گیاه هوازی و آفتاب برقرار سازید. به این ترتیب می توانید آن سطح مطلوب از نور را برای گیاه هوازی خود تامین نمایید.
نور مصنوعی را فراموش نکنید. اگر در محیط آپارتمانی هستید و خانه شما نمی تواند آن نور طبیعی و کافی را برای گیاهان هوازی شما تامین نماید، بهتر است از یک نور مصنوعی مانند لامپ های فلورسنت استفاده کنید.
در پرورش گیاهان هوازی، کوددهی به گیاه را فراموش نکنید. درست است که گیاه ریشه در خاک ندارد؛ اما این دلیل نمی شود که نخواهیم مواد مغذی را از طریق کود ها به آنها برسانیم. این کود ها را می توانید به حالت محلول در آب برای گیاهان هوازی تامین سازید.
نگهداری از گیاهان هوازی می تواند خیلی جذاب و خاص باشد. قطعا داشتن یکی از آنها در محیط خانه خالی از هیجان نخواهد بود. اینکه یک گیاه را بدون آب و خاک زنده نگه دارید و حتی آن را تشویق به رشد کردن نمایید، اتفاق بسیار خاصی است که در محیط خانه شما در جریان خواهد بود؛ اما بدانید که این گیاهان بسیار جذاب، شرایط نگهداری ویژه تری نیز دارند. بهتر است قبل از هر اقدامی به جهت داشتن چنین گیاهانی، آگاهی های لازم را کسب کرده باشید.