در این مقاله بسیار جالب که توسط تیم تخصصی بذرکو ترجمه شده معرفی جامع از گیاه بومادران معمولی اعم از کشت این گیاه، خواص و خطرات (عوارض) این گیاه داشته باشیم
نام عمومی: بومادران معمولی
تیره: Asteraceae گل ستاره ای
نام لاتین و انگلیسی: Common Yarrow
نام علمی و گیاه شناسی: Achillea millefolium آشیلیا میلهفولیوم
بومی: نیمکرهی شمالی و قارههای آسیا، اروپا و آمریکای شمالی
گلدهی: بهار و تابستان
ویژگیهای گیاه بومادران معمولی:
گیاه بومادران معمولی آشیلیا میلهفولیوم که تحت عنوان بومادران یا بومادران معمولی هم شناخته میشود، یک گیاه گلدار از خانوادهی کاسنیان محسوب میشود. این گیاه بومی مناطق معتدل در نیمکرهی شمالی و قارههای آسیا، اروپا و آمریکای شمالی میباشد. آن را بهعنوان علوفهی احشام در کشورهایی نظیر نیوزیلند و استرالیا میشناسند، اما گیاهی رایج در نواحی خشک و مرطوب نظیر کنار جاده، علفزارها، زمینهای زراعی و مناطق ساحلی است.گیاه بومادران معمولی گونه ای همیشه سبز و اشی و چند ساله است که از طریق ریزوم ها تکثیر و ازدیاد می شوند.برگهای این گیاه دارای کرک با طولی حدود ۵ الی ۲۰ سانتی متر می باشند.
بومادران معمولی گیاهی راستقامت، علفی و چندساله است که یک یا چند شاخه به ارتفاع ۲۰ الی ۱۰۰ سانتیمتر تولید میکند و نوع گسترش و رشد آن به شکل ریزوم است. برگهای آن بهصورت مساوی در راستای ساقه توزیع میشوند و مواردی که در نیمهی پایینی ساقه حضور دارند، بزرگتر هستند. برگها دارای درجات متفاوتی از کرک هستند. طول برگها بین ۵ الی ۲۰ سانتیمتر است، تقریباً کرکدار هستند و بهصورت مارپیچ روی ساقهها جای گرفتهاند. برگهای دارای ساقه هستند و کموبیش داخل یکدیگر رشد میکنند.
گلهای آن بهصورت خوشهای رشد میکنند، به شکل دیسک هستند و رنگشان در طیف سفید تا صورتی است. تعداد گلهای دایروی بین ۱۵ تا ۴۰ عدد هستند. حشرات زیادی سراغ این خوشههای گل میآیند و عموماً آن را به یک سیستم گردهافشانی تبدیل میکنند. میوههای آن دارای یک تخم هستند. این گیاه رایحهی سنگین و شیرینی دارد که تقریباً مشابه با گل داودی است.
عکس از گلهای بسیار زیبای گیاه بومادران معمولی
در نیومکزیکو و کلرادوی جنوبی آن را پلوماهیلو (واژهای اسپانیایی به معنای «پر کوچک») مینامند که به شکل برگها و بافت آن برمیگردد. در دوران قدیم بومادران را بهعنوان گیاه دارویی میشناختند، چون در بند آوردن جریان خون و زخمها کاربرد داشت.
توزیع:
بومادران تا ارتفاع ۳۵۰۰ متر از سطح دریا رشد میکند. این گیاه معمولاً در حدفاصل ماههای خرداد تا مرداد گل میدهد. بومادران معمولی غالباً در خاک مراتعی که اندکی شخم خوردهاند و جنگلهای آزاد میروید. رشد فعال در بهار رخ میدهد.
این گیاه بومی اوراسیا بوده و بهصورت گسترده از انگلستان تا چین یافت میشود.
کاشت:
بومادران معمولی توسط بسیاری از گلخانهها بهعنوان یک گیاه تزئینی پرورش مییابد. آن را در باغها و مناظر طبیعی در سبکها و اقلیمهای گوناگون میکارند. این گیاه خاک دارای زهکشی خوب و نور کامل آفتاب را ترجیح میدهد، اما میتواند در شرایطی که با ایدهآل فاصله دارند نیز رشد کند.
تکثیر:
برای تکثیر، باید به بذرها نور بدهید تا جوانه بزنند، بنابراین جوانهزنی بهینه در زمانی رخ میدهد که آن را در عمقی کمتر از ۶ میلیمتر بکارید. بذرها نیازمند دمای جوانهزنی ۱۸ الی ۲۴ درجهی سانتیگراد هستند. در برخی موقعیتها عمر این گیاه کوتاه است، اما اگر هر یک سال در میان و در فصل بهار فرایند قلمهزنی را انجام دهید و فاصلهی ۳۰ تا ۴۶ سانتیمتری را میان هر دو گیاه حفظ کنید، میتوانند عمر طولانیتری داشته باشند. این گیاه میتواند همانند علف هرز رشدی فزاینده داشته باشد.
موارد استفاده و خواص دارویی بومادران معمولی
اسانس آن حاوی مادهی شیمیایی پروآزولن میباشد. اسانس آبی تیرهی آن میتواند لارو پشهها را بکشد.
بومادران را بهعنوان یک گیاه همراه بسیار مفید میشناسند، چون میتواند حشرات مهاجم را به خود جذب کند. این محصول میتواند زنبورهای مهاجم را جذب کند که شهد گیاه را مینوشند و سپس از همین آفات بهعنوان غذای لارو حشرات استفاده کند. به همین ترتیب کفشدوزک و مگس گلزار را هم به خود جذب میکند.
میتوان آن را برای مقابله با فرسایش خاک کاشت، چون مقاومت خوبی در برابر خشکسالی دارد. اگر یک دلیل برای وجود آن در ترکیب علفها ذکر کنیم، ریشههای عمیقش است و برگهایش سرشار از مواد معدنی هستند. بنابراین حضور آن در مرتع باعث میشود که نشخوارکنندگان دچار کمبود مواد معدنی نشوند.
بومادران معمولی از دیرباز در طب سنتی استفاده میشود که غالباً به خاطر اثرات بندآور و قابض آن است. این گیاه تعریقآور، قابض، مقوی، محرک و نسبتاً معطر است. این محصول حاوی اسید ایزووالریک، اسید سالیسیلیک، آسپاراژین، استرول و فلاوانوئید میباشد.
عوارض و خطرات بومادران معمولی
در موارد نادر، بومادران میتواند آلرژیهای شدید و خارشهای پوستی ایجاد کند. استفادهی مداوم آن موجب افزایش حساسیت پوست به نور میشود. درصورتیکه پوست مرطوب در تماس توأمان با علف بریدهشده و بومادران قرار بگیرد، موجب تحریک این مشکلات میگردد.
بومادران برای سگها و گربهها و اسبها سمی است و موجب تهوع، اسهال، پریشانی، کماشتهایی و ترشح بزاق زیاد از سوی آنها میگردد.
ترجمه شده: توسط تیم بذرکو
هرگونه کپی برداری از مطالب پیگرد قانونی دارد
منابع: