آبیاری یکی از مسائل مهم رشد هر گیاه در پروسه نگهداری آن می باشد این مقدار باید کنترل شده باشد زیاد و کم آن باعث صدمه زدن به گیاه می شود.مقاله ای که بذرکو برای عزیزان حاضر کرده میتواند برای علاقمندان مفید باشد
گیاهان زینتی خانگی موجود در منزل آنچنان که باید شاداب نیستند، یکی از عوامل این بی طراوتی را باید در عدم اطلاع از نیاز آبی گیاهان به عنوان یکی از اساسی تزین عوامل موثر در بقا و رشد و به عنوان مهمترین ترکیبی که حدود ۹۰ درصد از وزن گیاه را تشکیل می دهد جست و جو کرد.
لازم است دوستداران گل و گیاه خانگی با اطلاع باشند که اکثر گل های آپارتمانی قبل از اینکه از تشنگی تلف شوند از آبیاری زیاده از اندازه رنج می برند. شناخت نیاز آبی گیاهان بدون توجه به بافت خاک مورد استفاده و قدرت در نگهداری قوی یا ضعیف مولکول های آب و همچنین زهکش گلدا امکان پذیر نیست. میزان آبیاری و دفعات آن در خاک شنی و خاک برگ و خاک باغچه با هم متفاوت است و گونه های گیاهی هم در این امر نقش بسیار مهمی دارند، خاک گلدان را در گونه ای از گیاه را باید همیشه مرطوب نگه داشت و این در حالی است که در گیاهان دیگر باید به خاک های سطحی گلدان آن اجازه داد تا در زمان حدفاصل بین دو آبیاری کاملا خشک شود. آبیاری معمولی، گلدان آزالیا را سیراب نمی کند و باید گلدان را به مدت ۱۰ دقیقه درون تشت یا سطل پر از اب قرار داد ولی گلدان در حال استراحت کالادیوم بدون آبیاری زمستان گذرانی می نماید. به طور خلاصه می توان نکات مهم در آبیاری به شرح زیر فهرست نمود:
- نیاز آبی گیاه خانگی را از فروشنده گل و گیاه سوال کنید، در منابع و مواخذ با روش اصولی ان آشنا شوید و به جمله ای هفته ای یک بار یا هفته ای دوبار به صورت تقریبی اکتفا نکنید چون نیاز آبی با درجه حرارت و رطوبت و فصل رشد و استراحت رابطه نزدیک دارد.
- در صورتی که از گیاه به عنوان سبد آویز استفاده می نمایید ارتفاع سبد به آن میزان انتخاب کنید که بتوانید رطوبت خاک گلدان را مرتبا بازدید نمایید.
- خاک گلدان را مرتبا بازدید کرده و با انگشت یا فرو نمودن یک مداد به داخل خاک و آزمایش میزان چسبندگی آن رطوبت را اندازه گیری نمایید.
- فصل رشد و استراحت و درجه حرارت و رطوبت محیط را دقیقا مدنظر داشته باشید.
- در هنگام آبیاری ئقت فرمایید که برگ های گیاه مخصوصا گیاهانی مانند آناناس که قاعده برگی همگی در یک نقطه به هم می رسند خیس نگردد در غیر این صورت پوسیدگی برگ ها را به دنبال دارد. در صورت خیص شدن برگ ها با تکان دادن آنها پس از آبیاری قطرات آب را از آنها دور کنید.
- آب زیادی باید حداکثر پس از ۱۵ دقیقه در زیر گلدان جمع شود، در صورت عدم خروج و یا تاخیر در آن باید زهکش ها را بازدید نمود.
- در صورت تشنگی مفرط گیاه و خشکی شدید خاک و در صورتی که برگ ها در مقابل خیس شدن مقاومت دارند، بهتر است گلدان را به مدت ربع ساعت درون تشت و یا سطل پر از آب قرار داد، سپس گیاه را خارج نمود تا آب اضافی از طریق زهکش دفع گردد، در این حالت آبیاری توام با غبارپاشی تجویز می گردد.
- در صورت عدم مقاومت برگ های گیاه در برابر غرق شدن در آب، آبیاری گلدان با پر کردن زیرگلدانی و جذب تدریجی آب از طریق انتهای گلدان تجویز می گردد. بدیهی است پس از سیراب شدن گیاه، آب اضافی را از زیرگلدانی باید خارج نمود، مگر اینکه زیرگلدانی دارای سنگریزه بوده و ته گلدان هیچ گونه ارتباطی با آب نداشته باشد.
- گلدان سفالی و نو را قبل از کاشت در آنها به مدت ۱۵ دقیقه در اب بخوابانید وگرنه به میزان زیادی از آب آبیاری و رطوبت خاک قبل از اینکه نیاز آبی گیاه را برطرف نماید جذب خواهد شد.
- با شروع فصل پاییز اکثر گیاهان به استراحت نسبی رفته و نیاز کم تری به آب دارند و در بعضی از گیاهان ریزوم دار پس از ریزش برگ ها باید آبیاری آنها متوقف گردد.
- آبیاری با آب سرد باعث ایجاد شوک در گیاه می گردد همیشه با آب ولرم آبیاری نمایید.
- بعضی از گیاهان حتی نسبت به املاح موجود در آب آبیاری هم حساس هستند، در صورت امکان از آب باران ذخیره شده و یا آب جوشیده سرد شده استفاده نمایید.
- از کاشت گیاهانی که نیاز آبی آنها با بقیه گیاهان تفاوت چشمگیر دارد بصورت گروهی و درون گلدان های بزرگ پرهیز نمایید. در صورت نیاز یا اجبار گیاه را با گلدان خود درون گلدان بزرگ تر کاشت نمایید تا آبیار آن به صورت مجزا صورت گیرد.
- جهت پخش بهتر آب سطح خاک گلدان را با گیاهان پوششی دارای ریشه های سطحی بپوشانید.
- در هنگام مسافرت کلیه گیاهان را در یک جا جمع نموده، به کلیه زیرگلدانی ها بطوری که ته گلدان با آب در تماس نباشد آب اضافه کنید و آبیاری را به روش فتیله ای انجام دهید.
روش کار بدین صورت است:
الف: کلیه گلدان ها را به صورت دایره و دور همدیگر قرار داده و به طریقی همه آنها را هم سطح کنید.
ب: تشت پر از آبی را انتخاب و در وسط دایره طوری قرار دهید که سطح آن کمی بالاتر از بقیه گلدان ها و در تماس با آنها باشد.
ج: فتیله های پنبه ای و یا پارچه پنبه ای، پشم شیشه ای به ضخامت مداد تهیه و با آن خاک سطح گلدان را با آب تشت ارتباط دهید، بدین ترتیب آب به تدریج به طرف خاک هدایت خواهد شد.