گوجهها میتوانند به صورت واریتههای بوتهای یا پیچکی رشد کنند. گوجههای پیچکی میتوانند جمعوجور، متوسط یا بلند باشند. گوجهها از منظر نوع برگ به دو دستهی برگ معمولی و برگ سیبزمینی تقسیم میشوند.
پرورش گوجه از طریق بذر ساده است و طعم گوجهی رسیدهای که زیر نور آفتاب پرورش یافته و تازه برداشت شده، بیهمتا است. بذرها را باید از اواخر بهمن تا اردیبهشت بکارید و در دمای ۲۱ تا ۲۶ درجه نگه دارید. در این شرایط جوانهزنی بین ۷ الی ۱۴ روز اتفاق میافتد.
زمانی که جوانهها به اندازهی کافی برای در دست گرفتن رسیدند (۲-۴ برگ)، آنها را در گلدانهای ۸ اینچی جداگانه بکارید. آنها را به گونهای در کنار یکدیگر قرار دهید که برگهایشان با یکدیگر تلاقی پیدا نکند. پیش از تعویض مجدد گلدان به ریشهها اجازه دهید فضای گلدان را پر کنند. گیاه گوجه را همواره دور از سرمازدگی نگهداری کنید.
اکثر بوتههای گوجه زمانی که به ارتفاع ۲۰ سانتیمتری میرسند نیاز به نوعی پشتیبانی دارند و بدین ترتیب باید از میله یا فنس برای سرپا نگه داشتن آنها بهره بگیرید.
زمانی که برگهای پایینتر شروع به زرد شدن کردند، باید آنها را جدا کنید که همین امر به جریان یافتن هوا و تسریع فرایند رسیدن کمک میکند. گیاهان گوجه به موقعیت آفتابگیر نیاز دارند.
اکثر گوجههای گیلاسی در گلدانهای قرار گرفته داخل پاسیو و گلدانهای آویز عملکرد خوبی دارند. حتماً نور کافی را در اختیار گیاه گذاشته و میزان رطوبت را رصد کنید؛ گیاهانی که داخل گلدان پرورش داده میشوند غالباً سریعتر از گیاهان کاشتهشده داخل زمین خشک میشوند.
میان گوجهها ۹۰ سانتیمتر فاصله در نظر بگیرید. وقتی که آنها را در باغچه میکارید، وسوسه میشوید که تراکم بیشتری را برای گوجهها در نظر بگیرید، اما آنها به نور و جریان هوای پیرامون نیاز دارند تا خطر بیماری کاهش پیدا کند.
گوجهها را به صورت کامل و یکنواخت آبیاری کنید. البته فاصلهی آبیاری را خیلی نزدیک در نظر بگیرید، از خیس شدن بیش از حد خاک جلوگیری نمایید و اجازه دهید خاک کاملاً خشک شود تا اقدام به آبیاری دوباره نمایید. آبیاری در ابتدای روز و دور نگه داشتن آب از برگها باعث میشود که گیاه تا غروب خشک شود و خطر بیماری کاهش پیدا کند.
زمانی که گوجهها رنگ گرفتند، میتوانند برداشت شوند و البته فرایند رسیدن آنها پس از برداشت نیز ادامه پیدا میکند. اما هرقدر به سمت گوجهای که روی پیچک رسیده حرکت کنید، طعم بهتری را خواهید گرفت. گوجههای تازه و رسیده نباید در یخچال نگهداری شوند. زمانی که دمای گوجه به زیر ۱۲ درجهی سانتیگراد میرسد، فرایند اضمحلال طعم و بافت آن آغاز خواهد شد. بهتر است که گوجه در دمای اتاق و به دور از نور مستقیم خورشید نگه داشته شود تا آمادهی استفاده گردد. نگهداری در یخچال فرایند رسیدن گوجهها را کند میکند. تنها گوجههایی که بیش از حد رسیدهاند را در یخچال نگهداری کنید تا دیگر بیش از حد رسیده شوند.
آموزش پرورش گوجه از بذر (نکات جالب کاشت گوجه)
3,K