گل میمون گیاهی است از نوع گیاهان بومی دائمی ولی اغلب جزو یکساله مورد استفاده قرار می گیرد. مقاله ای که در مورد این گیاه برای شما در نظر گرفته ایم شامل دو مقاله کامل از کاشت آن، تکثیر، آبیاری و اطالعات پرورش آن می باشد.
نام علمی: antirrhinum. scrophulariacees
پرورش گل های زینتی همواره از جنبه های بسیار جذاب در باغبانی می باشد. هر باغبانی و یا عاشق باغبانی، چه بخواهد و یا نخواهد از یک یا چند گل زینتی در اطراف خود پذیرایی خواهد کرد. این یک اتفاق طبیعی است و گویا با خلق و خوی باغبان ها درآمیخته است. مانند پرورش گل میمون که بسیار محبوب باغبان ها می باشد.
زیبایی در باغ همراه با گل میمون
پرورش گل های زینتی همواره از جنبه های بسیار جذاب در باغبانی می باشد. هر باغبانی و یا عاشق باغبانی، چه بخواهد و یا نخواهد از یک یا چند گل زینتی در اطراف خود پذیرایی خواهد کرد. این یک اتفاق طبیعی است و گویا با خلق و خوی باغبان ها درآمیخته است. مانند پرورش گل میمون که بسیار محبوب باغبان ها می باشد.
هر باغبانی می خواهد در فصل تابستان، باغ و باغچه های خود را در حجم بسیاری از گل هایی زیبا و بادوام ببیند. گل میمون یکی از آن گل های زینتی است که می تواند در فصل تابستان هر فضایی را محصور زیبایی های خود سازد. گل میمون از حدود ۴۰ گونه شناخته شده برخوردار است. یک گونه از گل های علفی شکل است که یک ساله و گاهاً دو یا چند ساله خواهند بود. ساختاری نیمه درختچه ای شکل دارد و می تواند در هر بوته خود میزبان چندین گل زیبا باشد.
گل میمون از جمله گل ها با تنوع بسیار در رنگ و شکل گل های خود است. این تنوع اگر همراهِ هم باشند، جذابیت رنگارنگی را برای باغ و باغچه ها همراه خواهند داشت. همین جذابیت در تنوع رنگ و نوع است که پرورش گل میمون را به یکی از متداول ترین و آشناترین گل ها به جهت کشت و باغبانی کرده است.
این گل علفی شکل از قد و قواره های متنوعی نیز برخوردار است. در گونه هایی می توانید آن را در حد یک بوته کوچک چند سانتیمتری داشته باشید و در مقابل هستند گونه هایی که می توانند تا دو متر قد داشته باشند. گل میمون در قد و قواره های کوچک برای کاشت در حاشیه باغ و باغچه ها بسیار مناسب می باشد.
کاشت و داشت در پرورش گل میمون
گیاهان برای بقا و در ادامه، رشد و نمو خود نیاز به نور خورشید دارند. گل میمون از آن دست گیاهان است که خیلی نیاز به نور مستقیم خورشید دارد. از این رو محل کاشت این گل باید در فضا هایی آفتابگیر باشد. زیر دیوار ها، در پای تنه درخت ها، لابلای گلدان های مانده در پای پنجره های همیشه بسته، نمی توان این گل های زیبا را تشویق به شکوفا شدن نمود.
در آن سوی ماجرا از حیات گیاهان، خاک حضور دارد. خاک نیز در پرورش گل میمون باید خاکی به مراتب غنی و قوی باشد. بهتر است قبل از کاشت گل میمون، خاک باغچه را همراه با ترکیبی از کود های حیوانی مانند کمپوست تقویت سازید و در ادامه به خوبی زهکشی کنید. آنگاه است که می توانید مطمئن باشید گل میمون در خاک باغچه شما رخسار زیبایش را نمایان سازد. فاصله در کاشت بوته های گل میمون نیز یکی از مهمترین فاکتور های موفقیت برای داشتن این گیاه می باشد. بهتر است فاصله هر دو بوته این گل های زیبا را کمتر از ۳۰ سانتیمتر در نظر نگیرید.
اما از ماجرای کاشت که خارج شویم، مرحله دشوار داشت را پیش روی خودمان داریم. در این مرحله تمام تلاش آن است که گل های زیبای گل میمون را برای مدت طولانی تری میزبانی کنیم. یکی از مهمترین اقدامات آن است که بتوانیم به نوعی گلی را بیش از یک سال نگه داریم.
اهمیت این تصمیم در آنجا است که گل میمون را در رده گیاهان علفی شکل قرار می دهند. از این رو خیلی نباید انتظار طول عمر هایی آنچنانی را از آن داشت. غالباً نهایت طول عمر گل میمون یک سال بیشتر نمی باشد؛ اما می توان از طریقی این طول عمر را به دو سال و در پاره ای از موارد حتی تا چند سال تداوم بخشید. فقط کافی است در انتهای دوره شادابی گل میمون، درست در زمانیکه احساس کردید گل آن طراوت و زیبایی سابق را ندارد، ساقه هایش را در محلی نزدیک به زمین قیچی کنید و آنچه مانده است را همراه با یک کود مایع تغذیه نمایید. به این ترتیب می توانید شاهد رشد دوباره گل میمون باشید. رشدی که خیلی زود شما را در میان گل هایی زیبا رها خواهد کرد.
تکثیر در پرورش گل میمون چگونه است؟
تکثیر گل میمون از طریق بذر می باشد. فقط کافیست بذر این گیاه را تهیه کنید و آن را در دو روشی که در ادامه خواهیم گفت بکارید. به همین سادگی می توانید این گل های زیبا را در محیط خانه و یا باغ و باغچه خود داشته باشید؛ اما آن روش ها کدامند؟
- در فصل پاییز، خاکی متشکل از ماسه و کمپوست را آماده سازید و بذر های گل میمون را در آن بکارید. سپس، بعد از مدت ۲۰ روز که انتظار جوانه زدن و در نهایت ایجاد نشاء را کشیدید، می توانید آن نشاء های کوچک را راهی گلدان هایی مناسب کرده و تا فصل بهار منتظر بمانید. زمان انتقال گل میمون از گلدان تا باغچه در ابتدای فصل گرما است. به این ترتیب می توانید شاهد گل های زودرسی باشید. چرا که گل میمون شما مقدار طولانی از پروسه گلدهی خود را در محیطی مطلوب همراه با گذشت فصل سرما طی کرده است و حالا در ابتدای فصل گرما، فقط قرار است مرحله گلدهی خود را به انجام رساند.
- در روش دوم، دیگر خبری از کشت مقدماتی در فصل سرد سال و همراهی با گلدان های مانده در فضا های مطلوب نیست. در این روش، کاشت مستقیم بذر مورد هدف قرار دارد. از این رو با آغاز فصل بهار و گرم شدن ایام سال، بذر های گل میمون را در محیط باغچه می کارند. آبیاری منظم همراه با آبپاش هایی که آبیاری لطیفی را خواهند ساخت، انجام خواهد شد. به این ترتیب بعد از گذشت حدود دو ماه می توانید شاهد گل های زیبای میمون در سطح باغ باشید.
نگهداری از گل میمون را جدی بگیرید
اگر می خواهید از زیبایی های این گل شگفت انگیز در فضای باغ و باغچه خود لذت ببرید، بهتر است بدانید که گل میمون از جمله گل های بسیار حساس است. با کوچکترین بی مبالاتی شما و یا تغییر شدید آب و هوایی از بین می رود. مثلاً در آبیاری گل میمون نباید این گل را در مقدار زیادی از آب نگه دارید. بهتر است گاه به گاه خاک گیاه خشک شود و سپس همراه با آبیاری، آن هم به گونه ای ملایم، تنها خاک را مرطوب نمایید.
از طرفی برگ ها و گل های گیاه نباید خیس شوند. چرا که این گیاه نسبت به شیوع بیماری های قارچی بسیار حساس است و خیلی زود تسلیم انواع بیماری ها می شود. آبیاری زیاد، خطر وقوع آفت های قارچی را در گل میمون زیاد خواهد کرد. در سوی دیگر ماجرا، هوای خنک مطلوب گل میمون می باشد، هوایی در حدود ۲۰ درجه سانتیگراد. یک هوای بهاری که می تواند گل های گل میمون را حسابی سرحال آورد.
گل میمون دارای یک کاسبرگ پنج قسمتی، یک جام نا منظم، با یک لوله بزرگ که به طور اریب دار گشاد شده و یک شبه کیسه که در انتها آماس کرده و به شکل دهان شده است بدین جهت آن را دهان گرگ نیز می نامند چهار پرچم که دو تا بلند و دو تا کوتاه است، یک کپسول دو حفره ای. ساقه های گل میمون به صورت تکی یا چند شاخه ای و به رنگ سبز تیره می باشد. شکل برگها کشیده یا نیزه ای می باشد. این گل دارای اسپس های زیادی است.
یکی از اسپس های آن a. majus می باشد که گیاهی یکساله و دائمی است. گلهای آن به رنگ مختلف زرد، قرمز و سفید بوده و گاهی نیز ابلق و دو رنگ می باشد. ارتفاع نبات در واریته های پا کوتاه ۱۰-۱۵ سانتیمتر و در واریته های پا متوسط ۴۰ سانتیمتر و در واریته های پا بلند ۶۰-۷۰ سانتیمتر می باشد. واریته های تتراپلوئید نیز در سالهای اخیر بدست آمده که گلهای آن فوق العاده درشت و زینتی است و بلندی آن نیز ۵۰-۶۰ سانتیمتر می باشد.
به طور کلی رنگ گلهای میمون متفاوت و دارای رنگ سفید ساده، صورتی، پوست پیازی، زرد، کرم، بنفش یا از گلهای مخلوط به صورت راه راه یا دارای لکه هائی است.
نحوه کاشت و ازدیاد گل میمون:
آسانترین طرز ازدیاد گل میمون به وسیله بذر می باشد. وآن را در دو موقع می توان کاشت یکی در فروردین ماه که آن را همانند نباتات یکساله و در خزانه هوای آزاد می کارند.
فواصل خطوط کشت بذر در خزانه ۱۰ سانتیمتر خواهد بود که پس از رشد و نمو نباتات در خزانه، اوایل تابستان آنها را از خزانه بیرون آورده و به فاصله ۳۰ سانتیمتر از هم در محل اصلی نشاء می نمایند. در این صورت این گیاهان در اوایل پاییز گل خواهند داد. چنانکه بذر در شهریور ماه و اوایل پائیز همانند بالا در خزانه کشت کردند و در اوایل فروردین نشاءها را به محل اصلی منتقل و نشاء نمایند، در اوایل تابستان به گل خواهند رفت و گلهای بهتر و درشت تری تولید خواهد کرد.
طریقه دیگر ازدیاد گل میمون تقسیم بوته می باشد. مناسب ترین زمان جهت این نوع ازدیاد پائیز و یا اواخر زمستان می باشد. بعلت اینکه میزان گلدهی گل میمون زیاد می باشد که این عمل به واسطه قطع شاخه های پیر و ایجاد ساقه جدید است که بلافاصله و مرتبا” گل تولید می کند. به این علت گل میمون برای گلکاری و زینت فضاهای سبز پارکها، ویلاها و حاشیه های گلکاری کاربرد زیادی دارد.
خاک:
این گیاه در زمین خشک و خاک آهکی و حتی روی سنگ چین ها و دیواره ها سبز می شود. به همین دلیل می توان از آن برای تزئین سنگ چین های باغات ییلاقی استفاده کرد. در خاک معمولی و قوی باغچه با آب کافی رشد خوبی کرده و کود نیاز ندارد و در مکانهای آفتابی تا حدودی سایه آفتاب کشت می گردد.
کاربرد:
انواع پا کوتاه آن جهت ایجاد فرش گل در داخل چمن کاریها و حاشیه ها و نوع پابلند آن بیشتر در ضمن اینکه در حاشیه های کنار دیوار کاشته می شود از گلهای آن نیز بعنوان گل برید همراه با گلهای بریده دیکر زیبائی خاصی ایجاد می نماید. ضمنا” انواع پاکوتاه آن جهت کاشت در گلدان و باکس های گل و استفاده آنها برای تزئین نمای ساختمانها در مکانهای آفتابی مورد استفاده قرار می گیرد. ضمنا” این گیاه مکمل خوبی برای گیاهان مواج گل ظریف نظیر ژیپسوفیل یا مارگریت سفید می باشد.