ساکولنتها دسته ای از گیاهان با جثه تقریبا” کوچک و متوسط هستند که دارای تنوع زیادی در شکل، رنگ و اندازه بوده. آنها در اصل در زیستگاههای بیابانی رشد می کنند و امروزه با گسترش ارتباطات جهانی گیاهان بسیاری را در منرل و آپارتمانها یافت می کنید. اکثر این گیاهان همانند کاکتوسها به شرایط آب و هوایی گرم و سخت مقاوم هستند و عمر چندساله دارند. همچنین بخاطر اندازه کوچکشان به راحتی می توان آنها را حمل کرد و بنا بر همین دلیل فروش آن در فروشگاهها زیاد شده است. این گیاهان دارای ظاهرهای بسیار زیبا بوده و البته بخاطر شباهتهای گونه هایی از ساکولنت ها آنها را با کاکتوس ها اشتباه می گیرند.
یکی از مزایای ساکولنتها نگهداری آنها در تراریوم شیشه ای می باشد، آنها در تراریوم های شیشه ای ترکیب بسیار زیبای یک پوشش گیاهی را تشکیل می دهند.
کلیپ بسیار زیبا از یک ساکولنت آئونیوم رز کوهستان برای خرید بذر با کیفیت آن می توانید از سایت فروشگاهی بذرکو، آنلاین خرید نمایید.
انواع گونه های مختلف ساکولنتها:
گونه ساکولنتها Succulent plant از نظر ظاهری دارای تنه های گوشتی بوده . البته کاکتوسها نیز بدنه گوشتی دارند اما ساکولنتها دارای آروئل نیستند و این مهمترین تفاوت در بین هر دو میباشد.
تکثیر ساکولنتها:
تکثیر ساکولنتها از طریق بذر، قلمه زدن، تقسیم بوته و همچنین پاجوش میباشد. آنهارا براحتی میتوان تکثیر نمود البته هر گیاهی روش خاص خود را دارد اما بذر معمولا” بین همه ساکولنتها بیشترین رواج را دارد و امروز سعی داریم در این مورد بیشتر توضیح دهیم
آموزش کاشت بذر ساکولنت:
کاشت بذر ساکولنت همانند کاکتوسها می باشد اما با توجه به ریز بودن بذرها لازم هست چند نکته کوچک رعایت شود:
اول: سعی کنید بذرهای ساکولنت را از مکان معتبر خریداری کنید. این بذرها باید قوه نامیه بالا داشته، همچنین تازه و بدون مشکل باشند، برای خرید بذر ساکولنت می توانید وارد این لینک شده و خرید خود را انجام دهید.
دوم: بذرهای ساکولنتها بسیار ریز هستند. آنها به قدری کوچک هستند که با چشم به سختی دیده می شوند. فروشنده های بذر معمولا” برای تقسیم کردن و شمارش بذر به خریداران آنها را روی یک برگه سفید ریخته تا بتوانند آنها را شمارش و برای شما داخل زیپ پک یا پاکت کاغذی یا میکروتیوب قرار دهند، لذا شما نیز برای ریختن بذرها در بستر کاشت باید به همین روش اقدام کنید.
بستر خوب برای کاشت بذر ساکولنتها متفاوت می باشد این را به این دلیل عرض می کنم که هر متخصصی روش و بستر کاشت خود را ترجیح می دهد بنابراین اگر قبلا تجربه خوبی از کاشت بذر ساکولنت داشتید به همان روش (بستر کاشت) ادامه دهید
من خود ترکیب ۵ درصد زغال سنگ خرد شده برای ضدعفونی بستر+ ۵۰درصد پیت ماس+۴۰ درصد شن ریز را ترجیح می دهم. آن ۵ درصد باقی مانده را نیز خاک الک شده هم میتوان مخلوط کرد، البته درز مان کاشت برای زهکشی انتهای گلدان به پرلیت درشت یا پوکه معدنی نیاز خواهید داشت
راهنمای کاشت بذر ساکولنت:
خب در بالا پیش مقدمهای از ساکولنتها و کاشت بذر آن ذکر کردیم اما حال برسیم به سر موضوع اصلی و کاشت بذر ساکولنتها. این بذرها همانطور که در بالا ذکر کردیم بغیر از آدنیوم ها و یک سری ساکولنتهای دیگر، اکثرا” بسیار ریز هستند، بذرهایی همانند انواع آئونیوم ها، کراسولا، لیتوپس ها، پاچیپودیوم و سایر گونه ها. فروشگاهها این بذرها را داخل نایلون زیپ یا میکروتویوپ قرار می دهند.
ابتدا بستر کاشت ساکولنت را طبق فرمول بالا تهیه کنید اگر پست ماس در دسترس ندارید، خاک مخصوص کاکتوس را از فروشگاههای گل و گیاه تهیه کنید و قبل از کاشت به مدت دو تا ۳ دقیقه داخل فر قرار داده تا تخم حشرات داخل آن نابود شود. همچنین می توانید به این بستر کمی خاک الک شده تمیز اضافه کنید (ترجیحا” روی بستر)
گلدان مناسبی را انتخاب کرده سپس انتهای آن را چند سوراخ ریز زده.انتهای گلدان پوکه های معدنی یا پرلیت درشت ریخته ( این کار برای زهکشی مناسب بستر شما می باشد.
حال بستری که نوشتیم را داخل گلدان خود ریخته و آن را برای کاشت بذر ساکولنت خود آماده کنید.
حال یک کاغذ سفید را برداشته و یک تا وسط آن بزنید و حال کاغذ را مجددا” صاف کرده و بسته ای که از فروشگاه خریداری کردید را باز و روی کاغذ سفید ریخته تا بذرها مشخص شود
بعد از ریختن بذرها در روی کاغذ، آن را تا کرده و روی بستر کاشت خود پخش کنید. دقت بفرمایید این کار در مکان باز و باد انجام نشود چون ممکن است بذرها از طریق باد پخش شود!!
در مرحله آخر کاسه ای به اندازه قطر بزرگتر از قطر گلدان تهیه و به اندازه ای که تا کمر گلدان شما باشد آب پر کرده و برای اطمینان کاری که بذرها قارچ کشی شوند به آن قارچ کش کاربندازیوم ۲درصد مخلطو کنید و گلدان خود را در آن قرار دهید و به مدت ۵ دقیقه صبر کنید تا آب از انتهای گلدان تمام بستر را در بر بگیرد، بعد از اتمام این کار بستر را از کاسه برداشته و با یک کش و نایلون سفید روی آن را می بندیم.
دما، رطوبت، نور مهمترین عامل در کاشت بذر:
سه مثلت دما، رطوبت و نور (مورد آخر نسبت به بقیه کم اهمیت تر می باشد) از مهمترین عواملی هست که در کاشت بذر اگر دقت نشود بذری جوانه زنی نخواهد کرد .پس تاکید می کنم به این موضوع که دمای محیط شما باید حدود ۲۲ الی ۲۵ درجه باشد کم و زیاد بودن این دما باعث وجود مشکلاتی در جوانه زنی بذر شما خواهد شد. همچنین رطوبت شما با توجه به نایلونی که قبلا” روی گلدان کشیده اید تهیه شده. بذرها را در مکانی با نور ضعیف قرار دهید طوری که شب و روز را متوجه بشوند. نگران شب ها نباشید دمای شب ها معمولا” سه چهار درجه کمتر بوده و این مشکلی در جوانهزنی بذرها ایجاد نمی کند.
دو فیلم و کلیپ بسیار زیبا و مفید در زمینه آموزش کاشت بذر ساکولنت و راهنمای تکثیر آن بوسله بذر
نکات مهم:
۱-چنانچه رطوبت خاک شما کم شد مجددا” آن را در کاسه آب قرار دهید.
۲- چنانچه علف های ریز در اطراف گیاه شما سبز شدند آنها را از بین ببرید.
۳- بعد از جوانه زنی مقدار نور را بیشتر و آنها را در مکانی با نور ملایم قرار دهید.
۴- بعد از بزرگ شدن جوانه ها هر از گاهی نایلون را برداشته تا هوا درون آن جریان داشته باشد.
۵- هر دو هفته یک بار از قارچ کش کاربندازیوم در قارچ کشی با دوز کم استفاده کنید.
سوالات متداول که ممکن است پرسیده شود:
بذر ساکولنت ها چه شکلی و اندازه هستند؟
بذرهای ساکولنت ها به غیر از آدنیوم ها و یک سری واریته های دیگر معمولا
دمای مناسب در کاشت بذر ساکونت چقدر باید باشد؟
دمای مناسب برای کاشت بذرها برای جوانه زنی، حدود ۲۲ الی ۲۶ درجه می باشد، همچنین رطوبت نیز باید بالا باشد و با کشیدن یک نایلون شفاف روی بستر می توانید رطوبت لازم را تامین کنید.
بذر ساکولنت ها چند روزه سبز می شوند؟
این بستگی به واریته، دمای ایجاد شده و رطوبت شما دارد. بذرها بین یک الی ۵ هفته معمولا