اگر در آموزش قبلی خاطر داشته باشید ذکر کردیم که برای ساخت بونسای از بذر نیز مراحل و مزیت و معایب خود را دارد .مرحله ساخت بونسای از بذر دارای مزیت های بیشماری است از قبیل اینکه مقاومت بونسای ۱۰۰ درصد نسبت به نوع قلمه بیشتر خواهد بود و یا اینکه در نوع برنامه ریزی برای شکل دهی بهتر خواهید توانست شکل گیری کنید و درابتدای کار برای تقسم بندی شاخه ها نیز مانور بیشتری را خواهید داشت .در این آموزش مراحل ابتدایی کار را خدمت شما قرار دادیم و در مقاله های دیگر نیز با یاری و همکاری شما حتما مراحل تخصصی تر ساخت بونسای را حتما همراه با فیلم های مدیا و عکس قرار خواهیم داد
آموزش مراحل ساخت و پرورش بونسای از بذر درخت
۱- بذرها را خریداری کنید. پرورش درخت بونسای از طریق بذر فرایندی آرام و زمانبر است. بسته به نوع درختی که پرورش میدهید، امکان دارد ۴-۵ سال طول بکشد که قطر تنهی درختتان به ۲.۵ سانتیمتر برسد. همچنین برخی از بذرها به مراقبت دقیقی نیاز دارند تا امکان جوانهزدنشان وجود داشته باشد. البته این روش از سایر روشها کاملتر است چون از بدو رویش میتوانید در روند رشد بونسای دخالت داشته باشید. برای شروع، بذر بونسای مدنظرتان را از طریق فروشگاهها خریداری کنید یا اینکه آنها را از دامان طبیعت جمعآوری کنید.
بسیاری از درختان برگریز نظیر بلوط، راش و افرا دارای پوستههایی هستند که به صورت سالیانه از دل درخت بیرون میآیند و بذرهایشان در داخل این پوستهها هستند. به دلیل سهولت برداشت این دانهها، میتوانید آنها را برای پرورش بونسای انتخاب کنید.
سعی کنید که دانههای تازه را خریداری کنید. پنجرهی زمانی جوانهزدن دانههای درخت معمولاً کوچکتر از بذر گل یا سبزیجات است. به عنوان مثال، دانههای بلوط، اگر در اوایل پاییز برداشت شوند و هنوز اندکی از زنگ سبزشان را داشته باشند، در تازهترین حالتشان هستند.
۲- اجازه دهید که بذرها جوانه بزنند. هنگامی که دانههای مناسب را برای درخت بونسای جمعآوری کردید، میبایست از آنها مراقبت کنید تا جوانه بزنند. در مناطق غیراستوایی که بازهی زمانی مربوط به هر فصل معلوم است، بذرها معمولاً در پاییز از درخت میافتند، سپس در دورهی زمستان در شرایط رکود میمانند و در بهار جوانه میزنند. دانههای این درختان اگر در منطقهی خودشان قرار داشته باشند،معمولاً پس از گذر از فصل سرما و گرمشدن هوا در بهار، جوانه میزنند. در این موارد، لازم است که شرایط فصول مختلف را برای دانهها شبیهسازی کنید و مثلاً برای نشاندادن فصل سرما، آنها را در یخچال بگذارید.
اگر شما در محیطی زندگی میکنید که فصلها روند طبیعی خودشان را دارند، میتوانید به سادگی دانه را در گلدان قرار داده و آن را در کل فصل زمستان و بهار در محیط بیرون از خانه بگذارید. اگر شرایط این کار را ندارید، در فصل زمستان دانه را داخل یخچال بگذارید. دانهها را داخل کیسهی پلاستیکی زیپدار که پر از خاک مرطوب (نظیر ورمیکولیت) است، بگذارید و پس از عبور از فصل زمستان، در بهار آنها را بیرون آورده و ظاهرشدن جوانهها را نگاه کنید.
برای اینکه چرخهی طبیعی دمای هوا را که شامل کاهش تدریجی هوا از انتهای پاییز و سپس افزایش آن در اوایل بهار میشود، شبیهسازی کنید، ابتدا کیسهی پلاستیکی را داخل یخچال بگذارید. پس از گذشت دو هفته، هر بار یک طبقه کیسه را بالاتر ببرید تا دمایش سردتر شود. در اواخر زمستان همین فرایند را به صورت معکوس طی کنید و کیسه را طبقه به طبقه پایین بیاورید.
۳- جوانههایتان را داخل گلدان یا سینی مخصوص بذر قرار دهید. وقتی که جوانههایتان شروع به شکقتن کردند، میتوانید به پرورششان در گلدانهای کوچک فکر کنید. اگر بذرهایتان را در محیط بیرون گذاشتهاید که به صورت طبیعی جوانه بزنند، معمولاً نیازی به تعویص گلدان اولیه نیست. اگر آنها را داخل یخچال گذاشتهاید، دانههای سالم را به گلدان یا سینی مخصوص بذر منتقل کنید. سوراخ کوچکی برای بذرتان حفر کرده و دانه را به گونهای داخل آن بکارید که جوانهی آن مستقیم به سمت بالا و سیستم ریشه به صورت مستقیم رو به پایین قرار گیرد. بلافاصله پس از کاشت دانه به آن آب بدهید. در طول زمان سعی کنید که خاک اطراف دانهتان مرطوب باشد اما آنقدر زیاد آب ندهید که خاک خیس شده و تبدیل به گل شود؛ در این صورت ریشهی گیاه پوسیده میشود.
در ۵-۶ هفتهی ابتدایی پس از کاشت گیاه در گلدان جدید به آن کود ندهید. در ابتدا با مقادیر کم کود شروع کنید، زیرا در صورت زیادبودن کود، امکان سوختن ریشهها و ازبینرفتنشان بر اثر مواد شیمیایی وجود دارد.
۴- جوانههایتان را در محیطی با دمای مناسب نگهداری کنید. با ادامهی رشد بذرهایتان، مهم است که آنها را در معرض دمای سرد نگذارید، زیرا امکان ازبینرفتنشان وجود خواهد داشت. اگر در منطقهای زندگی میکنید که در فصل بهار هوا گرم است، باز هم میتوانید جوانهها را به محیطهای آفتابگیر در بیرون از خانه ببرید، البته به گونهای که در معرض باد شدید یا نور مستقیم آفتاب نباشند. این کار باعث میشود که درختتان به شرایط طبیعی عادت کرده و بتواند در محیط بیرون زنده بماند. اگر در مناطق استوایی زندگی میکنید، یا فرایند جوانهزدن را در فصل معمول آغاز نکردهاید، بهتر است که گیاهتان را در داخل خانه یا گلخانه نگه دارید.
صرفنظر از محل نگهداری جوانهها، مهم این است که آنها به صورت مداوم آب دریافت کنند. خاک را مرطوب نگه دارید اما در آبیاری افراط نکنید.
۵- مراقب جوانهها باشید. به آبیاری مداوم و محتاطانه و همچنین قرارگرفتن گیاهتان در معرض نور آفتاب ادامه دهید تا جوانه رشد کند. در درختان برگریز ابتدا دو برگ خیلی کوچک جوانه میزند که لپه نامیده شده و قبل از رویش برگهای واقعی به وجود میآیند. رشد ابتدایی درخت از همان دو لپه آغاز میشود. با ادامهی رشد درخت (باز هم تاکید میکنم که این فرایند چند سال طول میکشد)، میتوانید آن را به گلدانهای بزرگ و بزرگتر منتقل کنید تا به اندازهی واقعی و مدنظر شما برای درخت بونسای برسد.
هنگامی که درختتان به درستی جان گرفت، میتوانید آن را به محیط بیرون انتقال دهید تا از آفتاب سرصبح و سایهی بعدازظهر بهرهمند شود و بتواند در شرایط طبیعی محل زندگی شما رشد کند. گیاهان استوایی و سایر گونههای حساس را بهتر است در خانه نگه دارید، علیالخصوص اگر با اقلیم شما سازگار نیستند.
منبع: wikihow
تهیه و ترجمه توسط تیم تخصصی بذرکو
هرگونه کپی داری با ذکر منبع سایت بذرکو بلامانع می باشد در غیر اینصورت پیگرد قانونی خواهد داشت
۱ دیدگاه
سلام من یه جوانه درخت بلوط دارم میخام بن سای درست کنم.. اولین بار کی درخت رو حرس کنم وشاخه های اضافی رو قطع کنم؟