می دانیم که زعفران تا چه اندازه می تواند در خلق طعم هایی دلنشین و جذاب پیشتاز تمام ادویه های جهانی باشد؛ اما ایرانی ها زعفران را به خوبی می شناسند. چرا که این گیاه خوش عطر بومی سرزمین خودمان است. ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران است و اگر می خواهید همراه با این ادعای باارزش باشید و در این مسیر قصد کاشت پیاز زعفران را دارید، این مقاله با هدف راهنمایی شما تدوین شده است
گذری بر آموزش در کاشت پیاز زعفران
زعفران در زمره گرانترین ادویه های جهان قرار دارد. گیاهی که قیمت آن عدد هایی نجومی خواهد گرفت. زعفران این توجه ویژه را مدیون عصاره خوش طعمی است که دارد. ما ایرانی ها گیاه زعفران و راه و رسم پخت و پز غذا با آن را به خوبی می دانیم. می دانیم که زعفران تا چه اندازه می تواند در خلق طعم هایی دلنشین و جذاب پیشتاز تمام ادویه های جهانی باشد؛ اما ایرانی ها زعفران را به خوبی می شناسند. چرا که این گیاه خوش عطر بومی سرزمین خودمان است. ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران است و اگر می خواهید همراه با این ادعای باارزش باشید و در این مسیر قصد کاشت پیاز زعفران را دارید، این مقاله با هدف راهنمایی شما تدوین شده است.
به هر صورت از سودآوری خارق العاده مطلوب گیاه زعفران نمی شود صرف نظر کرد. خصوصا که این گیاه در محیط های گرم و خشک همراه با آب و هوای ایران به خوبی رشد می کند. چیزی که در سرزمین ایران بسیار است، زمین های مرغوب به جهت کشت این گیاه افسانه ای است. از این رو منطقی است که زمین داران و یا کشاورزان مستعد ایرانی در تکاپوی آموزش کاشت پیاز زعفران باشند تا از مسیر کاشت زعفران بتوانند ارزش افزوده مطلوبی برای زمین زراعی خود ایجاد کنند.
اما همه ماجرا در علاقه مندان به زعفران در کشاورزان و زمین داران ختم نمی شود. خیلی ها هم هستند که می خواهند همراه با آب و هوای مساعد ایران زمین، این گیاه بومی را در فضا های محدوده خانگی خود داشته باشند. برای آنها باغی یا باغچه ای و شاید گلدانی در بطن یک گلخانه آپارتمانی می تواند جلوه گاه جذابیت گل های زیبای زعفران بشود. به هر صورت اگر در هر فضایی از صنعتی تا تفریحی و خانگی قصد آموزش کاشت زعفران را دارید، باید بدانید که این آموزش در تمام این زمینه ها مسیر یکسانی را طی خواهد کرد. مسیری که می تواند گیاه زعفران را از دل خاک بیرون بکشد. با ما همراه باشید تا بیشتر از آموزش کاشت پیاز زعفران بدانید.
زعفران چگونه گیاهی است؟
زعفران یک گیاه مشهور از تیره زنبق سانان است. زنبق ها شامل طیف گسترده ای از انواع گیاهان هستند. آنها گیاهانی با ساختار های علف گونه و پایا هستند که عموماً چندان قد و قواره ای نصیب آنها نمی شود. زعفران از ریشه ای افشان و کوتاه اما دایره ای شکل برخوردار است و گل های آن در شش قطعه شامل سه گلبرگ در کنار سه کاسبرگ خلاصه شده است؛ اما آن چیزی که زعفران را از جمع دیگر زنبق ها جدا می کند، کلاله سه شاخه ای قرمز رنگ مانده در مرکز گل های بنفش رنگ این گیاه است. این کلاله قرمز رنگ همان زعفرانی می شود که می تواند طعم هایی ماندگار و بی نظیر برای هر غذایی خلق کنند.
همه هدف از کاشت زعفران در نگاه صنعتی آن رسیدن به این کلاله های قرمز رنگ است؛ اما در کاشت خانگی می توان جدا از این ماهیت جادویی در بطن گل های زعفران متوجه زیبایی های گل های بنفش رنگ این گیاه باشیم. خصوصاً که زعفران گیاهی است پایا و می تواند در چند سال ماندگار بوده و هر بار در نتیجه مراقبت هایی مطلوب، گل هایی زیبا همراه با کلاله هایی باارزش بیافریند.
کاشت پیاز زعفران را از کجا آغاز کنیم؟
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که زعفران گیاهی است نیمه گرمسیری. این گیاه می تواند در مناطق آب و هوایی که تابستان های گرم و زمستان های ملایم دارد زندگی کند. اگر چه مقاومت گیاه زعفران به سرمای سخت زمستان بسیار است؛ اما این مقاومت را بیشتر متوجه بقای خود می کند. اگر می خواهید گیاه زعفران رشد کند، باید شرایط سخت زمستانی را از آن دور کنید.
از سوی دیگر گیاه زعفران در ایام تابستان، دوران خواب خود را سپری می کند. در این دوره استراحت، آبیاری های بسیار به آن می تواند مضر باشد. این حساسیت به آبیاری های بسیار است که مانع کاشت در آب و هوای مناطقی چون گیلان و مازندران می شود. بهترین مکان ها برای کاشت پیاز زعفران زمین های آفتاب گیر بدون سایه است که در معرض باد های سرد قرار نمی گیرند. یعنی درست در بطن زمین های زراعی استان خراسان تا برخی از نواحی در استان های مرکزی ایران.
از این رو اولین قدم در آموزش کاشت پیاز زعفران تامین شرایط زیستی مطلوب آن است. اگر در جایی زندگی می کنید که نمی توان این شرایط را تامین کرد. مثلاً باران های فصلی بسیار در منطقه دارید و یا اینکه دوره سرمای سخت زمستانی طولانی است و شاید تمامیت زمین شرایط آفتابگیری مطلوبی ندارد، بهتر است سراغ کاشت نباشید؛ اما در خانه و گلخانه قضیه فرق می کند. آنجا دست شما در تشکیل انواع آب و هوای مصنوعی باز است. از این رو به راحتی با اندک دقتی می توانید شرایط زیستی مطلوب به جهت کاشت پیاز زعفران را تامین سازید.
خاک مطلوب در کاشت پیاز زعفران
زعفران یک گیاه پایا است و می تواند تا چندین سال عمر کند. از این رو قبل از هر اقدامی در آموزش کاشت پیاز زعفران باید متوجه طول عمر آن باشید و به نحوی این شرایط را همراه با تامین خاکی مرغوب فراهم سازید. خاک مرغوب به جهت کاشت پیاز زعفران یک خاک سبک در ترکیبی از شن و خاک رس می باشد. PH خاک در بین اعداد ۷ الی ۸ مطلوب است و بهره مندی از زمین های شور و یا اسیدی مطلوب کاشت پیاز زعفران نمی باشد.
از سوی دیگر وجود قلوه سنگ ها در خاک و یا خاک با مستعد بودن در رشد علف های هرز هرگز نمی توانند به جهت کاشت پیاز زعفران با مرغوبیت بالا تاثیرگذار باشند. اگر در خانه اقدام به کاشت پیاز زعفران دارید، بهتر است در ترکیبی برابر از خاک رس با شن، خاکی سبک ساخته و آن را با اندکی از مواد آلی غنی سازید.
بهره مندی از خاک مطلوب، نیمی از زمین مناسب به جهت کاشت پیاز زعفران است. زمین مطلوب جدا از بهره مند بودن با خاک مناسب باید شرایط آماده سازی این گیاه را نیز داشته باشد. این شرایط در پاییز و زمستان همراه با شخم زدن های عمیق آغاز خواهد شد. در ادامه زمین را رها کرده تا پس از پایان باران های بهاری یک بار دیگر با شخمی ملایم تر همراه با سله کشی به جهت حذف علف های هرز خاک را زیر و رو می کنند تا در ادامه خاک را همراه با کود حیوانی نمایند و شرایط کاشت پیاز زعفران را تامین سازند.
دقت در کیفیت پیاز رمز موفقیت در کاشت پیاز زعفران
زعفران یک گیاه پایا است. از این رو می تواند تا چندین سال عمر کند و گل دهی داشته باشد؛ اما برای توسعه مزارع تحت کشت زعفران و یا احداث مزارع جدید برای این محصول سود ده نیاز است تا از طریق کاشت پیاز زعفران اقدام کنیم. بدین صورت که در انتهای دوره برداشت یعنی در دوره خواب گیاه که در حد فاصل ماه های اردیبهشت تا اواخر مرداد می باشد، می توان پیاز زعفران را از خاک بیرون کشید. پیاز بیرون کشیده شده از خاک باید به سرعت در خاکی جدید کاشته شود.
این خاک جدید می تواند طرح توسعه مزرعه زعفران باشد و یا آنکه در مقدمات احداث یک مزرعه جدید صورت گرفته شود. در کاشت پیاز زعفران باید دقت داشته باشید که پیاز را در انتهای دوره خواب یعنی اواخر تابستان از دل خاک بیرون بکشید. چرا که بوته زعفرانی که می خواهد ریشه بدواند را کشته اید. در حالیکه پیاز حاصله پس از ریشه دواندن به کار شما نخواهد آمد. اگر بخواهیم یک زمان منطقی را به عنوان بهترین لحظه برای کاشت پیاز در نظر بگیریم، بهترین کاشت زعفران در اواسط خرداد ماه می باشد. برای کسانیکه می خواهند کاشت پیاز زعفران را در گلدان و خانه هایشان داشته باشند نیز همین زمان، مطلوب ترین لحظه است. چرا که در بازار می توانند بهترین و تازه ترین پیاز ها از گیاه زعفران را پیدا کنند.
چگونگی کاشت پیاز زعفران
کاشت پیاز زعفران در چاله هایی با عمق ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر به انجام خواهد رسید. از این رو اگر در باغچه قصد کاشت پیاز زعفران را دارید، به مانند مزارع آن همراه با یک بیل می توانید عمق لازم را به راحتی تامین سازید؛ اما در کشت گلدانی بهتر است که نوع گلدان را از انواع عمق زیاد انتخاب کنید تا مشکلی به جهت تأمین عمق ۲۰ سانتیمتری برای کاشت نداشته باشید.
پس از کاشت پیاز زعفران در عمق خاک گلدان و یا باغچه در اواسط خرداد ماه، هرگز این پیاز ها را آبیاری نکنید. مرطوب نگه داشتن خاک در حدی مختصر می تواند مفید باشد؛ اما آبیاری جز پوساندن پیاز در خواب رفته تاثیری ندارد. پیازی که در خواب است، علاقه ای به رشد و نمو ندارد و آبیاری فقط در حالتی مزاحم باعث پوسیدگی پیاز خواهد شد.
بهترین فصل آبیاری پیاز زعفران همان زمانی است که کشاورزان حرفه ای آن را انجام می دهند. یعنی از اواخر شهریور ماه تا اواسط آبان ماه می توان آبیاری گیاه زعفران را آن هم در حدی معقول و منطقی آغاز نمود. در کاشت پیاز زعفران مسیر آبدهی پیاز اهمیت ویژه ای دارد. خصوصاً که توالی آبدهی باید به گونه ای باشد که گیاه در مسیر رشد قرار گیرد، نه آنکه در اثر ازدیاد رطوبت خاک اسیر پوسیده شدن باشد.
منابع:
https://morningchores.com/growing-saffron
https://en.wikipedia.org/wiki/Saffron