آیا تا به حال به گیاه یونجه و کاشت آن در باغ و باغچه کوچک خانه خود فکر کرده اید؟ نام یونجه در اولین لحظه ای که در گوش هر کسی می پیچد، یاد غذای دام را در ذهن ها می اندازد. گویا یونجه و کاشت آن را جز برای سیر کردن شکم انواع دام نمی شناسیم.
معرفی گیاه یونجه و کاشت آن
آیا تا به حال به گیاه یونجه و کاشت آن در باغ و باغچه کوچک خانه خود فکر کرده اید؟ نام یونجه در اولین لحظه ای که در گوش هر کسی می پیچد، یاد غذای دام را در ذهن ها می اندازد. گویا یونجه و کاشت آن را جز برای سیر کردن شکم انواع دام نمی شناسیم. یونجه به راحتی می تواند حس نوستالژیک ماندن در یک فضای روستایی را برای شما تداعی سازد؛ اما این گیاه جذاب برای دام چگونه می تواند در شکل و شمایل یک گیاه تزئینی زیبا و مفید در فضا های شخصی ما ظاهر شود؟ شاید این دیدگاه عجیب و غریب ناشی از عدم آشنایی با گیاه یونجه باشد. کسی که تا به حال یونجه و کاشت آن را ندیده و متوجه زیبایی ها و خواص فوق العاده درمانی آن نیست، چگونه بر این باور برسد که می تواند این گیاه را در شکل و شمایل یک گیاه زیبای خانگی داشته باشد؟
اما راه دور نرویم، یونجه و کاشت آن در نزد اهالی گیاه دوست این روز ها، جایگاهی دارد. خیلی ها دوست دارند که این گیاه سودمند را در جوار خود داشته باشند. از این رو یونجه و کاشت آن به یکی از مهمترین اهداف باغبانی و یا فعالیت های گلخانه ای تبدیل شده است. اگر شما هم در این مقدمه مختصر فکر می کنید که می توانید از گیاه یونجه یک فضای جذاب خلق کنید، همراه ما باشید تا در ادامه با یونجه و کاشت آن بیشتر آشنا شویم.
از شما دعوت می کنیم مقاله جالب درباره نکاتی درمورد کاشت گیاهان در باغچه منزل را هم مطالعه کنید
گیاه یونجه را چقدر می شناسید؟
یونجه از جمله گیاهان علفی شکل است. یعنی ساختار رشد و تکامل آن به مانند علف ها عاری از تنه های ضخیم و یا سترگ می باشد. یونجه گیاهی است پایا از تیره پروانه داران که هم دسته شبدر ها قرار می گیرد. این گیاه در زمان بلوغ می تواند تا یک متر ارتفاع داشته باشد. گیاه یونجه در فصل گلباران، زیبایی های خودش را نشان می دهد. گل های یونجه کوچک اما بنفش و زیبا هستند. در گونه هایی نیز می توانید شاهد گل های زرد رنگی در یونجه باشید. جالب است بدانید که یونجه میوه هم دارد. یک میوه لوبیا شکل کوچک که شبیه به صدف می باشد.
اما یکی از برتری های یونجه در قبال طیف گسترده گیاهان دیگر با اهداف تغذیه دام ها، ریشه های قدرتمند آن است که گاهی تا سه متر می توانند عمق زمین را شکافته و به پیش بروند. این ریشه های عمیق موجب دوام مطلوب یونجه است. از این رو یونجه و کاشت آن می تواند به راحتی خشکسالی ها را طی کرده و در هر صورتی تغذیه دام را تامین سازد. از طرفی این ریشه های عمیق به خوبی می توانند منابع غنی غذایی را از عمق خاک راهی ساقه ها و برگ های گیاه یونجه سازند. از این رو به یقین می توان یونجه را در جمع پرمغزترین گیاهان علفی شکل قرار داد.
یونجه گیاه مقاومی است که می تواند خودش را در هر آب و هوایی وفق دهد. در اکثر نقاط جهان کشت می شود و تقریباً در همه نقاط جهان به عنوان یکی از اصلی ترین منابع غذایی برای دام شناخته شده است. با این همه گیاه یونجه یک منبع غذایی بسیار مغذی برای انسان است، گیاهی با خواص درمانی و دارویی بسیار بالا. یونجه از اولین گیاهان است که مورد هدف انسان های نخستین قرار گرفته و به نوعی از آن برای تغذیه دام استفاده شده است؛ اما از همان ابتدا، انسان نخستین متوجه خواص درمانی خارق العاده گیاه یونجه بوده است. این توجه از همان دوران باستان تا به امروز ادامه داشته، به گونه ای که حال همراه با انواع دستاورد های علمی در دنیای داروسازی، همچنان یونجه را به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دارویی با خواص پزشکی بالا می شناسند.
یونجه و کاشت آن در گلدان برای یک تنوع جذاب
اگر شما هم به مانند کسانیکه به هر دلیلی می خواهند در باغچه های کوچک خود انواع گیاهان خاصی را داشته باشند و در این هدف جذاب گیاه یونجه را نیز پسندیده اند، هستید، بهتر است بدانید که یونجه گیاهی سرسخت است و به آسانی کشت می شود. یونجه و کاشت آن به علت سازگاری بالای آن تبدیل به امری راحت در فعالیت های باغبانی شده است. در کاشت یونجه قبل از هر چیز باید مقدمات خاک مطلوب آن را فراهم آورید. خاک های رسی و یا شنی از جمله خاک های مطلوب برای یونجه محسوب می شوند. در نظر داشته باشید که یونجه می تواند در هر خاکی رشد کند، مهم در عمقی است که آن را می کارید.
از شما دعوت می کنیم مقاله مربوط به انواع گلدان و انتخاب گلدان مناسب برای گیاهان و تعویض آن را هم مطالعه کنید
عمق کاشت بذر یونجه در اعماق ۱ الی ۳ سانتیمتر از خاک می باشد. تعیین عمق بسته به سنگین بودن و یا سبک بودن خاک خواهد داشت. مثلاً در خاک های سنگین مانند خاک رسی این عمق را کم و در حد یک سانتیمتر انتخاب می کنند و برای خاک های سبک مانند خاک های شنی بهتر است عمق کاشت یونجه را زیاد و تا ۳ سانتیمتر افزایش داد. البته در فضا های گلدانی شکل که عموماً همراه با استفاده از انواع خاک های گلخانه ای می شود، این عمق کاشت در حد میانه یعنی دو سانتیمتر مطلوب خواهد شد.
یکی از نکات مهم در کاشت یونجه ، نوع بذر پاشی آن است. اگر در فضا های مزارع یونجه باشید، خواهید دید که دستگاه های بذرپاش هستند که می توانند بذر یونجه را کشت کنند؛ اما از دستگاه بذرپاش که نمی شود در فضای گلدان ها استفاده کنید. از این رو باید دست به دامان سبک های قدیمی، یعنی کاشت یونجه با روش کرت باشید.
از آنجا که غالباً گلدان های مطلوب در یونجه و کاشت آن را از انواع بزرگ آن انتخاب می کنند و یا آنکه در فضا های باغچه ای شکل اقدام به کشت یونجه خواهد شد، بهتر است در زمین باغچه و یا خاک گلدان فضایی به صورت پشته مانند ایجاد کرد و سپس ردیف بذر های کاشت یونجه را در خاک نهاد.
زمان کاشت یونجه در فصل بهار است؛ اما در فضا های خانگی که می شود مراقبت های بهتری متوجه گیاه یونجه داشت، در ابتدای فصل پاییز نیز می توانید اقدام به کاشت یونجه داشته باشید؛ اما اگر می خواهید اصولی کار کنید، در نیمه های بهار یعنی فصل اردیبهشت که از سرمای ناگهانی اول بهار نیز خیالتان آسوده شده است، اقدام به کاشت یونجه نمایید.
زهکشی در خاک اصل بقای یونجه است. اگر خاک باغچه شما زهکشی نشده است، حتماً با یک بیلچه ساده و یک شغل زنی مختصر شرایط زهکشی را فراهم آورید. از طرفی گیاه یونجه در خاک های بسیار مرطوب باروری مطلوبی ندارد. از این رو قبل از کاشت یونجه در خاک باغچه و یا گلدان های بزرگ، متوجه سطح رطوبت خاک باشید. به همین ترتیب در آبیاری گیاه یونجه این عمل را به ازای هر ۴ تا ۶ روز به انجام رسانید.
منبع:
https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/alfalfa/growing-alfalfa.htm