گل حسن یوسف، همنشینی سایه نشین برای شما
زندگی آپارتمانی بدون حضور گل و گیاه صفایی ندارد. اصلاً آپارتمانی که در آن از حضور پررنگ گیاهان خالی باشد، چیزی جز یک زندان فراخ نخواهد شد. این گیاهان هستند که حس و حال زندگی را در فضای خانگی می گسترانند. البته در این بین باید از یک گیاه مناسب برای حضور در فضاهای آپارتمانی بهره مند باشید. مانند گل حسن یوسف که برای همنشینی با شما در دنیای آپارتمانی شما بهترین انتخاب است.
گیاه حسن یوسف از دسته گیاهان ایده آل است. زیبایی، تنوع، جذابیت و بی دردسری خلاصه آن چیزی است که می توان از قامت یک گل حسن یوسف تداعی کرد. از این حرف ها گذشته، این گل زیبا شرایط نگهداری بسیار ساده ای دارد. کاملا مقاوم است و به خوبی خودش را در دل هر دکوراسیون خانگی جا می اندازد. در یک کلام برای ماندن در کنار ما همراه با فضاهای خانگی یکی از بهترین ها می باشد.
البته خیلی از ما متوجه این انعطاف بالا تا زیبایی چشم نواز از گل حسن یوسف هستیم و این گیاه مقاوم و قانع را در فضاهای خانگی نگهداری می کنیم. با خیلی ها که هم صحبت باشید، قطعاً یک گل حسن یوسف را به عنوان مناسب ترین گیاه خانگی پیشنهاد می کنند. همین مقدمه ساده کافی است تا در جایگاه یک دوستدار گل و گیاه آپارتمانی، علاقه به نگهداری از حسن یوسف در آپارتمان داشته باشید.
اما آیا برای نگهداری از گل حسن یوسف در آپارتمان آماده هستید؟ مثلاً تا چه اندازه این گیاه دوست داشتنی را می شناسید؟ از تنوع آنها مطلع هستید؟ و یا نوع نگهداری حسن یوسف را بررسی کرده اید؟ مقاومت گیاه آپارتمانی دلیل نمی شود که بی حساب و کتاب در تکاپوی نگهداری از آنها باشید. به هر حال هر گیاهی دنیایی دارد و در این دنیای سرسبز و ساکت خود، نیازهایی را طلب می کند. مانند همین گل حسن یوسف ظاهراً بی آزار که در دریایی از نقاط ریز و درشت می توان شرایط ایده آل زیستی آنها را تامین نمود. خلاصه آنکه اگر از خیل گیاهان آپارتمانی، قصد میزبانی از یک گیاه حسن یوسف را دارید، با ما همراه باشید. زیرا می خواهیم تا از زیر و بم دنیای ساکت گل حسن یوسف همه نکات و دانستنی ها را مطرح کنیم.
دنیای ساکت حسن یوسف چه شکلی است؟
در همین قدم اول با هم همراه باشیم و سری در دنیای زیبای حسن یوسف بیاندازیم. ببینیم این گل زیبای خانگی چه ویژگی هایی دارد؟ البته در همان ابتدای ماجرا مجذوب تنوع بالای انواع گل حسن یوسف خواهید شد. زیرا انواع گل حسن یوسف در فرم های گوناگون با رنگ بندی های متنوع و بسیار نشاط آور وجود دارند. این گیاه ذاتا ظاهری شاد و هیجانی دارد. برگ هایی پهن در رنگ بندی هایی گرم و چشمگیر که به فرمی انبوه در هم قرار گرفته اند.
گیاه حسن یوسف فرمی بوته ای شکل دارد. ساقه ها آبدار هستند و با ظاهری چهارگوش رشد می کنند. اما همه زیبایی این گیاه در برگ های آن نهفته است. برگ ها در رنگ بندی های متنوع از سبز مایل به زرد، زرد طلایی، قرمز و یا ارغوانی و… ظاهر می شوند.
گل حسن یوسف یک گونه گیاه علفی شکل است. یعنی قد و قامتی کوتاه با ساقه هایی که چوبی شکل نمی شوند، دارد. ریشه این گیاه فرمی عمودی دارد. یعنی یک تکه ریشه ضخیم که مستقیم در عمق خاک نفوذ می کند. آنگاه این ریشه مرکزی توسط ریشه های کوچک احاطه خواهد شد. به این ترتیب وقتی در تکاپوی تکثیر تا نگهداری حسن یوسف هستید، بهتر است از گلدان های گود با عمق کافی استفاده کنید. گل در فرمی بوته ای شکل اما با ساقه هایی که به شکل مستقل از بطن خاک سر برآورده اند، رشد می کند. هر ساقه این قابلیت را دارد که میزبان چندین گل باشد.
https://bazrco.ir/mag/%da%af%d9%84-%d8%b1%d8%b2-%da%af%d9%84-%d8%b3%d8%b1%d8%ae-%da%af%d9%84-%d9%85%d8%ad%d9%85%d8%af%db%8c-%da%af%d9%84-%d9%88%d9%8e%d8%b1%d8%af/
در نگاه عموم گل حسن یوسف یک گیاه با طول عمر یک ساله است. گیاهی که ظاهراً طاقت سرمای زمستانی را ندارد و خیلی زود می میرد. شاید همین ویژگی را از جنبه های نه چندان جالب در نگهداری حسن یوسف قلمداد کنند. اما علت پژمرده شدن گل حسن یوسف آن هم در فصل سرما، احتمالاً از کم اهمالی صاحبان آنها ناشی شده است. زیرا این گل در دسته گیاهان پایا قرار دارد و می تواند تا چندین سال متوالی زندگی کند. به هر صورت اگر در جغرافیایی با آب و هوای گرم و معتدل زندگی می کنید، گل حسن یوسف حالا حالاها میهمان زیبای خانه شما می ماند. اما اگر در محیطی با آب و هوای سردسیر خانه ای دارید، بهتر است از همین حالا فکری برای مقابله با سرمای زمستان کرده باشید.
در علم گیاه شناسی، گل زیبای خانگی ما را در ریشه هایی آسیایی و استرالیایی قرار می دهند. این گیاه را با نام علمی Plectranthis Scutellarioides می شناسند. حقیقت را بخواهید، خودمان هم با نام علمی ای که گذاشته اند، مشکل داریم. این نام دراز و غلط انداز، سخت بر زبان می چرخد. بهتر است در همان نام زیبای حسن یوسف بمانیم و دنیای این گیاه را ساده تر از ماجراهای علمی نگاه کنیم.
گل حسن یوسف، یک گیاه مقاوم است. گیاهی که همیشه سبز است و در شرایط دمایی خانه با رطوبت تقریباً بالا زندگی می کند. اما آنچه این گیاه را جذاب کرده، زیبایی بصری آن است. به هر حال گیاه آپارتمانی باید بتواند یک کنج خانه ما را هر چه دلنشین تر سازد. ماجرایی که در انبوه برگ های حسن یوسف به زیبایی تداعی خواهد شد.
از شناخت گل حسن یوسف فاصله می گیریم و قدم به قدم در اصول کلیدی از نگهداری تا تکثیر حسن یوسف صحبت خواهیم کرد. در این مطلب انواع شرایط ایده آل در پرورش حسن یوسف را مطرح می کنیم و در نهایت با قید به انواع گل حسن یوسف، نیم نگاهی هم بر بیماری ها و مشکلات این گیاه خواهیم انداخت.
شرایط نگهداری گل حسن یوسف
در بررسی شرایط نگهداری از هر گیاه آپارتمانی، معیارها و ملاک های تقریباً یکسانی داریم. اینکه قرار است گیاه ما در چه نوع خاکی همراه با حضور چه مقدار نور و چه مسیر آبیاری زندگی کند. هر گیاهی سلیقه خاص خودش را دارد. اگر می خواهید از یک گل حسن یوسف سرحال و پرپشت میزبانی کنید، نکات مطرح شده در ادامه این مطلب را جدی بگیرید.
خاک در نگهداری حسن یوسف
خاک، خانه گیاهان است و مهمترین فاکتور در سلامت و تداوم زندگی آنها می باشد. البته همه گیاهان سلیقه مشترک در نوع خاک و شرایط ایجاد آن ندارند؛ بلکه هر گیاهی با توجه به خصوصیات ذاتی خود در خاکی مخصوص به خود رشد می کند. مانند گل حسن یوسف که علاقه به حضور در خاک با زهکش مناسب دارد.
از این رو یک خاک ماسه ای در حضور پرلایت به مقدار زیاد توصیه می شود. خاک مخصوص گیاهان آپارتمانی را اگر با حجم مناسبی از خاک ماسه ای درآمیزید، می توانید بستر ایده آل گل حسن یوسف را تامین کنید. در هر حالتی باید شرایط زهکشی ایده آل خاک را فراهم کنید. به شکلی که آب به راحتی در عمق خاک حرکت کرده و مازاد آن از گلدان خارج شود.
آبیاری در نگهداری حسن یوسف
همان طور که قید کردیم، گل حسن یوسف نسبت به انباشت آب در خاک بسیار حساس است. زهکشی ایده آل خاک برای خروج این آب اضافی می باشد. اما این دلیل نمی شود که گل حسن یوسف را در جمع گیاهان مقاوم به کم آبی قرار دهیم. گیاه نیاز تقریباً متوسطی به آبیاری دارد. اما از آنجا که قابلیت ذخیره سازی آب در ریشه تا ساقه های خود را دارد، بهتر است در گام اول، پس از تهیه هر گل حسن یوسف حسابی آن را آبیاری کنید. آبیاری اشباع شده در ابتدای ماجرای نگهداری از گل حسن یوسف باعث تقویت منابع آبی موجود در گیاه خواهد شد. دقت کنید که مازاد آب از طریق زهکشی خاک در حال خارج شدن است. اما در امتداد این آبیاری اولیه، تنها زمانی که خاک گلدان خشک شده باشد، اقدام به آبیاری گل حسن یوسف نمایید.
در این حالت باید خاک را در شرایطی مرطوب شده آبرسانی کنید. دقت کنید که خاک گلدان به شکل خیس و گل آلود شده نشود. ریشه گیاه طاقت حضور در خاک با رطوبت بسیار بالا را ندارد و به سرعت می پوسد.
اگر گل حسن یوسف شما در گلدان کاشته شده است، نیاز به سطح آبیاری بالاتری به نسبت از آنها که در خاک باغچه نگهداری می شوند، دارد. خصوصاً در فصل گرم از سال، آن هم در روزهای داغ تابستان که باید برای حداقل یک بار در روز خاک زیر پای گل حسن یوسف را مرطوب سازید.
نور در دنیای گل حسن یوسف
وقتی می گوییم گل حسن یوسف یک گیاه ایده آل برای فضاهای آپارتمانی است، یعنی غیر مستقیم در مورد بزرگترین مشکل خانه های کوچک و آپارتمانی شده امروزی صحبت می کنیم. مشکلی به نام نور آن هم در حجم بالا. موهبتی که غالب خانه های آپارتمانی از حجم بسیار کم از آن برخوردار هستند. اما این شرایط برای پرورش حسن یوسف بهترین است. زیرا این گیاه عاشق سایه نشینی است. تا جاییکه اصلاً نباید گل حسن یوسف را در مقابل تابش مستقیم آفتاب قرار بدهید.
فضاهای سایه ای با حجم نور اندک، بهترین محل برای پرورش حسن یوسف است و در گوشه های تاریک خانه به راحتی می توانید این فضای ایده آل را پیدا کنید. حتی در زیستگاه طبیعی همراه با حیات وحش این گیاه هم زندگی سایه نشین را مشاهده می کنیم. گیاه حسن یوسف در طبیعت همواره علاقه دارد تا در پای درختان تناور و یا زیر صخره های بزرگ ریشه بدواند.
به این ترتیب باید در همه حال مراقب باشید تا گل حسن یوسف شما در مقابل تابش مستقیم اشعه آفتاب قرار نگیرد. نور مستقیم آفتاب باعث سوخته شدن برگ ها و محو شدن رنگ های جذاب این گل زیبا خواهد شد. با این وجود هرگز نمی توانید گل حسن یوسف را از نعمت نور بی بهره کنید. هر چند در یک فضای سایه مانند با ورود حجم ملایمی از نور غیر مستقیم بهترین شرایط است. اما اگر توانستید گل حسن یوسف را در مکانی بگذارید که تحت تابش نور صبحگاهی قرار بگیرد، به شکلی که در دیگر ساعات از ایام روز هاله ای از سایه ای همیشگی بر گل حسن یوسف شما حاضر باشد. به این ترتیب توانسته اید گل زیبای خود را در مقابل نور طبیعی قرار بدهید و در عین حال از تابش مستقیم اشعه مخرب خورشید جلوگیری کنید.
دما در شرایط نگهداری گل حسن یوسف
گلی که در این مطلب همراه ما شده است، در واقع یک گیاه با اصالت گرمسیری است. زیستگاه ابتدایی گل حسن یوسف در منطقه استوایی همراه با جنگل های گرمسیری است. جاییکه در آن همیشه دمای محیط تقریباً ثابت و اندکی بالا است. در چنین زیستگاهی هرگز هجوم سرمای زمستانی وجود ندارد. وقتی درک درستی از زیستگاه گل حسن یوسف داریم، کاملاً مشخص است که این گیاه از حضور در محیط های گرم لذت می برد. گل حسن یوسف هوای تقریباً گرم را دوست دارد و با ماندن در یک شرایط ماندگار دمایی به خوبی رشد می کند.
اگر در فصل تابستان هستید، قطعا چندان چالشی در نگهداری حسن یوسف ندارید. کافی است دمای محیط خانه و یا گلخانه در محدوده ۲۱ الی ۳۷ درجه سانتیگراد باشد. به همین سادگی از هم نشینی با گل زیبای خانگی خود لذت خواهید برد. اما چالش جدی در طول فصل زمستان خودش را نشان خواهد داد. فصلی که برای ذات گرمسیری گیاه حسن یوسف کامل غریب است و به راحتی مقدمات مرگ این گیاه گرمسیری را فراهم می کند. گل حسن یوسف طاقت سرما را ندارد. پس در نگهداری حسن یوسف در زمستان باید دقت بیشتری را صرف کنید. برخی فکر می کنند که گل حسن یوسف گیاه ماندگاری نیست. زیرا گیاه آنها در فصل سرد از سال می میرد. این حادثه غم انگیز برای آن است که احتمالاً اصول نگهداری حسن یوسف در زمستان را نمی دانند.
ماجرا به فصل تابستان و یا زمستان ارتباطی ندارد. اصل ماجرا در کاهش دما به زیر ۱۰ درجه سانتیگراد خلاصه شده است. دمایی که آغاز بی تابی گل حسن یوسف می باشد. در تابستان به ندرت شاهد کاهش دما تا زیر ۱۰ درجه سانتیگراد هستیم؛ اما در فصل زمستان، پاییز و حتی بهار، خطر سرمازدگی گل حسن یوسف شما را تهدید می کند. لذا برای نگهداری حسن یوسف در زمستان همواره مطمئن باشید که گیاه شما در محیطی با دمای مطلوب و ماندگار، آن هم با روشنایی ملایم از نور طبیعی حضور دارد. هرگز گل را در مکانی قرار ندهید که احتمال مواجهه با سرمای ناگهانی وجود داشته باشد. یک جریان ناگهانی از هوای سرد، هر چند کوتاه، زمینه کافی برای پژمرده شدن گل حسن یوسف را فراهم خواهد کرد.
رطوبت در شرایط نگهداری گل حسن یوسف
در بخش قبلی تاکید کردیم که گیاه حسن یوسف در زیستگاهی گرمسیری رشد می کند. این گیاه در جنگل های باران زا و استوایی در خط میانی کره زمین حضوری موثر دارد. جاییکه دست خوش فصل های باران زا، گرمای بالا و در نهایت رطوبت حداکثری است. لذا اگر می خواهید از گل حسن یوسف سرزنده و با نشاطی پذیرایی کنید، لازم است تا سطح رطوبت را در مقدار متوسط رو به بالا نگه دارید. این گیاه در محیط با رطوبت اشباع بسیار خوب رشد می کند و کاملاً سرزنده باقی می ماند. اما می تواند در محیط تقریبا مرطوب فضاهای خانگی نیز حضوری سرحال را تجربه کند. البته اگر محل زندگی شما در جغرافیای گرم و خشک است، بهتر است همواره از یک سطل بزرگ آب در کنار گل حسن یوسف خود بگذارید.
نکات در تعویض گلدان گل حسن یوسف
اندازه گلدان در رشد و نمو هر گیاهی تاثیرگذار است. وقتی گیاه رشد می کند، قاعدتاً دیگر نمی تواند در داخل گلدانی که کوچک است، باقی بماند. خصوصاً برای ریشه های گل حسن یوسف که به هیچ حالت طاقت ماندن در جای تنگی مانند یک گلدان کوچک را ندارند. گل حسن یوسف از یک ریشه مرکزی که کاملاً رو به سمت پایین رشد می کند، برخوردار است. هر چه فرم بوته ای گیاه بزرگتر می شود، این ریشه تمایل به نفوذ عمیق تری دارد. در این حالت حضور در یک گلدان محدود باعث توقف رشد گیاه حسن یوسف خواهد شد.
رشد نکردن گیاه شاید یک ایده فانتزی باشد و برخی برای این منظور علاقه به تداوم بزرگ شدن بوته گل حسن یوسف نشان ندهند؛ اما قطعاً این محدودیت ها در رشد ریشه گیاه باعث آسیب به آن خواهد شد. زیرا ریشه ای که تمام فضای گلدان را پر کرده باشد، از حجم خاک اندکی برخوردار است. این حجم خاک کم نمی تواند مسیر زندگی طبیعی گیاه را تامین نماید. لذا با بزرگتر شدن گل حسن یوسف مجبور به تعویض گلدان هستید.
برای تعویض گلدان گل حسن یوسف باید دقت عمل و حوصله کافی داشته باشید. گل را را به آرامی از داخل گلدان قدیمی خارج کنید و سپس تا آنجا که مطمئن باشید به ریشه های گیاه آسیبی وارد نمی شود، خاک باقیمانده را بتکانید. در این حالت احتمالاً با انبوه ریشه هایی که در هم گره خورده اند، مواجه خواهید شد. زیرا حجم محدود گلدان مانع از رشد طبیعی ریشه ها شده است. در این صورت باید به نرمی و با دقت بالا ریشه ها را به شکلی که گویی در حال ماساژ دادن آنها هستید از هم جدا کنید. البته نیازی نیست که خیلی حساسیت به خرج بدهید و بخواهید تا هر ریشه را در رشته های کاملاً مجزا آماده سازید. همین که فرم مناسب و آزاد شده ای حاصل شده باشد، کفایت می کند.
در تعویض گلدان گل حسن یوسف باید دقت عمل را در کنار مهارت داشته باشید. قطعاً باید یک گلدان جدید با سایز بزرگتر را انتخاب کنید. اما مجاز به انتخاب هر سایز گلدان بزرگتری نیستید. سایز گلدان جدید باید یک و نهایت دو سایز بزرگتر از گلدان قبلی باشد. گلدانی که در عرض و ارتفاع، هر کدام ۵ سانتیمتر از گلدان قبلی بزرگتر است، مناسب ادامه عملیات شما می باشد. در تعویض گلدان گل حسن یوسف باید شرایط رشد ریشه را در نظر بگیرید. پس نمی توانید گل را در انتهای گود گلدان جدید بکارید؛ بلکه باید در انتهای گلدان آنقدر خاک بریزید تا بتوانید گل را در ارتفاع گلدان قبلی بکارید. به این ترتیب یک فضای کاملا خالی برای تداوم رشد حداکثری ریشه فراهم کرده اید.
وقتی مراحل تعویض گلدان گل حسن یوسف را تمام کردید، نوبت به آبیاری آن می رسد. بهتر است اولین آبیاری به حالتی کاملاً اشباع شده صورت گیرد. آبیاری های بعدی باید به همان ترتیبی که در سر تیتر آبیاری مطرح کردیم، باشد.
گلدان های پلاستیکی و یا چینی بهترین ایده در کاشت گل حسن یوسف می باشند. اما اگر این گل را در یک گلدان سفالی می کارید، مراقب جذب رطوبت از خاک توسط جداره گلدان سفالی باشید. بهتر است اطراف گلدان را با پلاستیک بپوشانید تا به این ترتیب رطوبت موجود در خاک مناسب گل حسن یوسف را حفظ کرده باشید.
آیا گل حسن یوسف به هرس کردن هم نیاز دارد؟
هرس کردن مرحله ای برای تداوم زندگی سرحال و پر انرژی گیاه است. وقتی تعداد شاخ و برگ های گیاهی زیاد است، نیاز به تامین حجم بالایی از مواد مغذی، آب و… می باشد. اگر چه برگ زیاد تاثیر کاملی بر فتوسنتز بیشتر دارد؛ اما قطعاً در فرسوده شدن گیاه تاثیرگذار است. هرس کردن، گیاه شما را جوان می کند. خصوصاً در گیاهی مانند گل حسن یوسف که ذاتاً گیاهی پرپشت با رشد بسیار از برگ ها و ساقه ها می باشد. پس نیاز به هرس حسن یوسف دارید.
در هرس حسن یوسف بهتر است حجم برگ های مانده و قدیمی در پایین بوته را حذف کنید. این برگ ها دیگر نقشی در تکمیل عملیات فتوسنتز ندارند. پس به نوعی بار اضافی در زندگی سرسبز و رنگارنگ گل حسن یوسف هستند. بهتر است در هرس کردن، ساقه هایی که به برگ های زیرین بوته منتهی می شوند را ببرید. از یک تیغه تیز و استریل شده استفاده کنید و هر ساقه را به یک ضرب و کاملاً تمیز ببرید. به این ترتیب گیاه را از قید برگ هایی که دیگر به کارش نمی آیند خلاص کرده اید.
در عین حال می توانید از هرس حسن یوسف برای رسیدن به گیاهی با فرمی زیباتر و حجمی جذاب تر استفاده کنید. گیاه حسن یوسف به شکل بوته ای متراکم با فرمی از برگ ها که کاملاً تصادفی رشد می کنند، ظاهر می شود. قطعاً در رشد کردن، منتظر نظمی که شما می خواهید نمی نشینند؛ بلکه این شما هستید که باید با هرس حسن یوسف آن فرم زیبا و شکل دلنشین گیاه خانگی خود را تداعی سازید.
کوددهی در پرورش گل حسن یوسف
تقویت خاک از اصلی ترین الزامات در نگهداری حسن یوسف می باشد. این گیاه رشدی سریع دارد و به زودی فرمی بوته ای شکل و پرپشت را ایجاد خواهد کرد. لذا به سرعت منابع مغذی خاک را مصرف می کند. پس باید کوددهی به گل حسن یوسف را جدی بگیرید. البته برای این منظور بهتر است در فصل گرم از سال مانند اواسط بهار تا اواخر تابستان دست به کار باشید و هر ماه از کود مایع برای تقویت خاک گل حسن یوسف استفاده کنید. در فصل سرد سال که گیاه در حال استراحت است، نیاز به کوددهی به خاک نمی باشد. کودهای NPK با درجات بالای نیتروژن به جهت رشد حداکثری و زندگی پرنشاط گل حسن یوسف بهترین هستند. این کودها محلول در آب می باشند و به سادگی می توانید آنها را در خاک گلدان ها تزریق کنید.
روش های تکثیر حسن یوسف
نگهداری از حسن یوسف و لذت بردن از زیبایی بی انتهای این گیاه جان سخت یک طرف ماجرا است و هیجان تکثیر و ازدیاد آن طرف دیگر ماجرا نشسته است. در دنیای گل و گیاه هیچ چیز به اندازه تکثیر گیاهان آپارتمانی لذت بخش نیست. فکر کنید وقتی قرار است یک گل زیبای حسن یوسف را از ابتدا پرورش بدهید و قدم به قدم شاهد بزرگ شدن دائمی آن باشید. حالا که تا اینجای مقاله به اطلاعات حرفه ای از گل حسن یوسف پرداختیم و نکات کلیدی از شرایط نگهداری گل حسن یوسف را بررسی کردیم، لازم است تا به بحث تکثیر حسن یوسف بپردازیم. این گیاه به دو روش قلمه زدن ساقه ها و یا کاشت بذر تکثیر می شود.
روش قلمه زدن در تکثیر حسن یوسف
گل حسن یوسف به شکل ساقه هایی مستقل از هم با فرمی بوته ای شکل رشد می کند. برای آغاز به کار تکثیر حسن یوسف از طریق قلمه زنی کافی است یک ساقه با برگ های کاملاً رشد کرده و سرزنده را جدا کنید. این ساقه باید از بلندایی در حدود ۱۳ سانتیمتر برخوردار باشد. ساقه را از زیر گره پایین ترین برگ برش بزنید. حالا یک ساقه سرحال با تعدادی برگ در اختیار دارید. بهتر است جز چند برگ جوان بالای ساقه، باقی برگ ها را حذف کنید.
می توانید از هورمون ریشه زنی آن هم به مقدار اندک در انتهای ساقه بریده شده استفاده کنید. این هورمون ها در ریشه زدن سریع و قدرتمند ساقه های قلمه خورده تاثیرگذار هستند. البته استفاده از این هورمون ها کاملاً اختیاری است. در ادامه قلمه زدن حسن یوسف باید ساقه بریده شده را در آب و یا خاک قرار بدهید. اگر رشد گیاه در آب را مد نظر دارید، از یک ظرف بزرگ مانند پارچ استفاده کنید. حجم آب باید به اندازه ای باشد که تمام ساقه گیاه را بپوشاند. سپس می توانید ظرف را در محیطی گرم با درجه رطوبت بالا قرار بدهید. بهتر است شرایط محیط به شکلی باشد که حرارت از بخش پایین ظرف تامین بشود.
اگر هم قصد دارید که مستقیم از کاشته شدن در خاک استفاده کنید، کافی است یک گلدان با فرمی استوانه ای که در آن از خاک کاملاً نرم و زهکشی شده ریخته شده باشد، استفاده کنید. با ابزاری به مانند خودکار و یا هر چیز نازک و کاملاً بلند، یک سوراخ در حجم خاک گلدان ایجاد کنید. حالا می توانید ساقه گل حسن یوسف را در سوراخ مذکور گذاشته، اطراف آن را با خاک بپوشانید. سپس باید در انتظاری خوش حوصله منتظر رشد ساقه ها بنشینید. رشد کردن ساقه ها نشان از ریشه دواندن گیاه دارد. ساقه ریشه دوانده در عمق خاک به حالتی مستحکم مستقر خواهد شد. در این حالت با اندک فشاری از عمق خاک خارج نمی شود. اما اگر ساقه به راحتی از جای خود تکان می خورد، احتمال دارد ریشه دواندن ناموفق بوده باشد. به هر حال بهتر است برای هر موفقیت در تکثیر حسن یوسف از طریق قلمه زنی، تعداد قلمه ها را زیاد بگیرید تا حداقل یک یا چند ساقه جوان ریشه زده در اختیار شما باشد.
تکثیر گل حسن یوسف از طریق بذر
گل حسن یوسف را می توان از طریق بذر نیز تکثیر نمود. این کار تقریباً ساده است و غالباً اثربخش می باشد. بذر گل حسن یوسف و کاشت آن از روش های متداول می باشد و غالباً در سطح گلخانه دارهای حرفه ای که قصد رسیدن به تعداد شاخه های زیاد دارند، متداول می باشد. برای تکثیر گل حسن یوسف از طریق بذر کافی است یک سینی خاک گلدان تهیه کنید و دانه های بذر را در سراسر آن بپاشید. نیازی به کاشتن نمی باشد. فقط بذرها را به شکل یکنواخت در سطح خاک بگسترانید. زیرا در گام بعدی قرار است یک لایه خاک را بر روی بذرهای پاشیده شده بگسترانید. به این ترتیب هر دانه بذر در لایه ای از خاک مدفون خواهد شد.
سینی مورد نظر را در محلی که از نور طبیعی و ملایمی برخوردار است قرار بدهید. لازم است خاک را برای همیشه مرطوب نگه دارید. البته در این مرطوب کردن های دائمی مراقب باشید که خاک سینی به حالتی خیس و گل آلود شده تبدیل نشود. رطوبت همواره علاقه به فرار از سطح خاک دارد. این در حالی است که باید خاک را همیشه مرطوب نگه دارید. پس بهتر است از یک فویل پلاستیکی به شکل روکش شده برای نگهداشت رطوبت خاک استفاده کنید.
در روش بذر گل حسن یوسف و کاشت آن دو هفته زمان لازم است تا شاهد اولین جوانه زدن ها باشید. البته به محض تماشای اولین جوانه ها نمی توانید گل حسن یوسف را به شکل مستقل از خاک سینی جدا کنید. بلکه باید انتظار قوام یافتن ساقه ها و جان گرفتن جوانه ها باشید. دو هفته زمان لازم است تا ساقه جوانه های تازه رشد کرده قدرت و شرایط کافی برای استقلال داشته باشند. سپس می توانید هر جوانه را در یک گلدان منفرد با رعایت تمام نکات که از قبل مطرح کرده ایم بکارید.
بیماری ها و آفات در گل حسن یوسف
گل حسن یوسف گیاه زیبایی است و به خوبی می تواند نقش تعیین کننده در دکوراسیون خانگی شما بازی کند. وقتی در همه حال مجذوب زیبایی بی پایان این گیاه زیبا هستید، باید متوجه باشید که این زیبای خانگی شما موجودی زنده است و انواع آفات و بیماری ها می توانند حیات سرحال و رنگارنگ او را تهدید کنند. پس در پرورش حسن یوسف توجه به بیماری ها تا آفات این گیاه از اهمیت بالایی برخوردار است.
گل حسن یوسف در عین ظرافت و زیبایی، گیاه بسیار مقاومی است. معدود آفاتی می توانند زندگی این گیاه را تحت تأثیر قرار بدهند. در عین حال مقاومت و بازیابی گل حسن یوسف بسیار مطلوب است. تا جاییکه به سرعت در پس هر بیماری خودش را بازیابی می کند. با این وجود چرا باید اجازه بدهیم که گیاه ما اسیر آفات باشد تا سر آخر مجبور به یک دوره بازیابی جانفرسا بشود. برخی از آفات تهدیدکننده گل حسن یوسف به قرار زیر هستند.
- شپشک: شپشک از جمله آفات متداول گیاهان آپارتمانی است. این حشره کوچک اما خطرناک می تواند زندگی شاداب گل حسن یوسف شما را هم تهدید کند. شپشک در محل اتصال ساقه بر بدنه گیاه می چسبد و به حالتی انگل گونه شروع به مکیدن شیره گیاه می کند.
- کنه: از دیگر حشرات آفت گونه که حالتی تهاجمی با خلق و خویی انگلی دارند کنه می باشد. کنه نیز در محل ساقه گل حسن یوسف به این گیاه می چسبند و مانند شپشک ها از شیره مغذی ساقه می خورد. تا جاییکه می تواند مقدمات خشک شدن تا نابودی کامل گل حسن یوسف را رقم بزند.
- مگس های سفید: از جمله آفات انگل گونه هستند که به مانند کنه ها برای تغذیه از شیره ساقه در گل حسن یوسف حالتی تهاجمی دارند. مگس های سفید به شکل یک فاجعه ظاهر می شوند. زیرا این قابلیت را دارند که به سرعت تکثیر شده و تمام حجم گل حسن یوسف را اشغال کنند. در عین حال دامنه تخریب آنها بسیار سریع و گاها بسیار عمیق است.
- کنه های تار عنکبوتی: سخت ترین آسیب آفت گونه را باید در تهاجم کنه های تار عنکبوتی جستجو کرد. زیرا این حشره به غایت تهاجمی علاوه بر تغذیه از شیره گیاه، قابلیت خوردن برگ های گل حسن یوسف را هم دارد. در عین حال این حشره یک ردپای تار مانند از خود به جای می گذارد که در حیات گیاهی گل زیبای ما به شدت تاثیرگذار است.
تمامی این حشرات به حالتی انگل مانند بر ساقه تا برگ های گل حسن یوسف می نشینند و در صورت کم توجهی ما به سرعت حیات گیاه را تهدید خواهند کرد. اما نابود کردن آنها تقریباً ساده است. کافی است از یک صابون حشره کش بر سطح برگ ها و یا طول ساقه گیاه حسن یوسف استفاده کنید تا تمامی این حشرات آفت گونه را نابود کنید. برای پیشگیری نیز می توانید از روغن های مخصوصی که مانع از استقرار حشره در بدنه گیاه می شوند، استفاده کنید.
بیماری های متداول در گل حسن یوسف
- پوسیدگی ریشه ها:
گل حسن یوسف از آن دست گیاهان است که نسبت به آبیاری بی رویه بسیار حساس است. در بخش آبیاری از شرایط نگهداری گل حسن یوسف اشاره کاملی بر این موضوع داشتیم. لکن اگر در آبیاری دقت کافی نداشته باشید و سطح خاک را بیش از اندازه مرطوب کنید، خطر پوسیدگی و فاسد شدن ریشه در گل حسن یوسف وجود دارد. برای پیشگیری از این بیماری در گل حسن یوسف باید سطح خاک را در حالت مرطوب عاری از خیس شدن نگهداری کنید. هرگز گیاه را به شکل غرقابی آبیاری نکنید و در عین حال خاک باید زهکش خوبی داشته باشد تا آب اضافی را دفع کرده و به این ترتیب خطر بیماری پوسیدگی ریشه ها مرتفع خواهد شد.
ریشه های پوسیده شده باعث قهوه ای شدن برگ ها در گل حسن یوسف می شوند. لذا اگر چه نگهداری از حسن یوسف در آپارتمان مانع از چک کردن ریشه ها می شود؛ اما می توان از طریق علائمی مانند تغییر رنگ برگ ها متوجه چنین مشکلاتی شد. در صورت مشاهده هر گونه نشانه از پوسیدگی و یا گندیدگی ریشه ها باید دست به کار باشید و با حذف بخش های آسیب دیده، گل را به گلدان جدیدی با خاک بهتری جابجا کنید.
- آفتاب سوختگی:
گل حسن یوسف یک گیاه سایه نشین است و چندان تمایلی برای ماندن در مقابل حجم قدرتمند از نور مستقیم خورشید ندارد. پس اگر آن را در مقابل تابش مستقیم آفتاب به حال خود رها کنید، برگ هایش می سوزد و حالتی پژمرده به خود می گیرد. در این حالت لبه برگ ها به شکل ژولیده در هم گره می خورند و به حالتی سوخته شده ظاهر می شوند. در مواقعی که شدت تابش نور خورشید خیلی زیاد باشد و یا گل حسن یوسف مدت زمان طولانی در جریان تندی از تابش آفتاب قرار گرفته باشد، لکه هایی در پهنه برگ های این گیاه ظاهر می شوند. این لکه ها بعدا تبدیل به سوراخ هایی مخرب شده که ماهیت برگ گل حسن یوسف را تهدید می کنند.
تقابل با آفتاب سوختگی خیلی ساده است. کافی است گل حسن یوسف خود را برای مدت زمان طولانی از روز سایه نشین نگه دارید. البته در این سایه نشینی افراط نکنید. حضور در کنار یک دیوار به شکلی که در ساعات صبح در مجاورت نور خورشید باشد، بهترین شرایط برای نگهداری از حسن یوسف در آپارتمان و یا هر فضای خانگی دیگری می باشد.
- سفیدک کرکی:
سفیدک کرکی یک بیماری رایج با زمینه های قارچی شکل است. این بیماری منشا قارچی دارد و غالباً در سطح برگ تا ساقه های گیاهان مانده در باغچه و یا فضاهای گلخانه ای ظاهر می شود. ماجرا از افزایش بیش از حد رطوبت در فضای باغچه و یا گلخانه آغاز خواهد شد. زیرا قارچی که منشاء این بیماری است، علاقه وافری به سطح بالای رطوبت برای تکثیر ناگهانی و کاملاً آفت گونه دارد. اگر گیاه گل حسن یوسف شما به بیماری سفیدک کرکی مبتلا شده باشد، احتمالاً باید شاهد لکه های ریز به تعداد زیاد در سطح برگ ها باشید. در موارد حاد بیماری شاهد تغییر شکل ساقه ها هستیم. اگر متوجه این رشد افسارگسیخته بیماری نباشید، به احتمال زیاد با ریزش ناگهانی تمام برگ ها در گل حسن یوسف مواجه خواهید شد. در این حالت شاید دیگر زمان برای زنده نگه داشتن گیاه را از دست داده باشید.
لذا بهتر است نسبت به تمامی تغییرات در سطح برگ تا فرم ساقه های گل حسن یوسف خود حساس باشید و در صورت مشاهده هر گونه نشانه ها از ابتلا به بیماری سفیدک کرکی از روغن نیمه استفاده کنید. باید این روغن را با حوصله و به دقت بر سطح و پشت هر برگ بمالید. حتی بهتر است ساقه ها را نیز بر این روغن مخصوص آغشته سازید. این کار را برای چند روز متوالی با حوصله و دقت انجام دهید. اگر مسیر تقابل شما درست و به موقع باشد، قاعدتاً باید شاهد از بین رفتن لکه ها و نشانه های بیماری سفیدک کرکی باشید.
از طرفی اگر گل حسن یوسف شما به بیماری قارچ سفیدک کرکی مبتلا است، باید آن را از کنار دیگر گل ها دور نگه دارید. زیرا این قارچ شرایط مسری دارد و به راحتی می تواند خودش را به گیاهان دیگر برساند. اگر گل حسن یوسف شما در باغچه کاشته شده است، بهتر است با یک پلاستیک شفاف تمام گل را بپوشانید.
علت ریزش برگ گیاه حسن یوسف
ریزش برگ های گل حسن یوسف از مشکلات رایج این گیاه خانگی می باشد. البته ریختن چند برگ فرسوده آنهم از بخش زیرین گیاه در جایگاه یک مشکل بزرگ قرار نمی گیرد. ماجرا وقتی چالش بر انگیز است که حجم گسترده ای از برگ های گل حسن یوسف شما در حال ریخته شدن هستند و احتمالا این شما هستید که با چشمانی اشکبار شاهد دست و پا گم کرده ی چنین بیماری شده اید. اما خیلی نگران نباشید و دست و پا گم کرده مسیرهای پیچیده و بی ربط درمانی را جستجو نکنید. ماجرا از مراقبت بیش از اندازه شما آب می خورد. علت ریزش برگ حسن یوسف به احتمال زیاد از مقدار آبیاری بیش از حد گیاه ناشی شده است. شاید هم خاک گلدان شرایط زهکشی خود را از دست داده باشد. به شکلی که حالا مقدار قابل توجه از آب در عمق خاک گلدان می ماند. در این حلت گیاه ما نسبت به خاکی که حالا حسابی مرطوب شده است، واکنش بسیار سختی می دهد. واکنشی که به برگریزانی دلخراش ختم خواهد شد. در مواجه با چنین برگ ریزانی سریعا دست به کار باشید و شرایط زهکشی خاک را مجددا بازبینی کنید. بهتر است در میزان آبیاری گیاه نیز اندکی تامل نمائید.
انواع گل حسن یوسف
گل حسن یوسف از دسته گیاهان متنوع آپارتمانی است. این گیاه در گونه های بسیار با فرم و شکلی کاملاً متفاوت وجود دارد. جدا از تفاوت در فرم ظاهری تا رنگ بندی برگ ها، گونه ها از انواع گل حسن یوسف در شرایط نگهداری نیز گاها بسیار متفاوت می شوند. برخی کاملاً سایه نشین هستند و برخی دیگر علاقه به حضور در بازی نور و سایه دارند و برخی دیگر از مقاومت تقریباً کافی برای ماندن در حجم بسیار از نور برخوردار هستند. خلاصه با هر گونه از انواع گل حسن یوسف که باشید، آنها را گیاهان کاملاً مقاومی خواهید یافت که از شرایط نگهداری تقریباً ساده ای بهره مند هستند. برخی از گونه های محبوب از انواع حسن یوسف به قرار زیر می باشند.
- گل حسن یوسف واسابی (Wasabi): در معرفی انواع گل حسن یوسف از یک مدل ساده مانند گل واسابی آغاز می کنیم. این گونه با برگ های یک دست سبز رنگ، ظاهر کاملا مشخصی دارد. از معدود انواع گل حسن یوسف که در یک رنگ بندی ثابت و عاری از هر گونه هیجانی قرار گرفته است. البته رنگ سبز این گونه در تناژی روشن و کاملاً درخشان ظاهر می شود. گل حسن یوسف واسابی در عین سادگی از جمله زیباترین گونه ها است و غالباً برای تکمیل تناژ رنگی دیگر گل ها در کنار آنها قرار می گیرد.
- گل حسن یوسف هندوانه ای (Watermelon): از دنیای ساده واسابی فاصله می گیریم و به یک مدل کاملا فانتزی یعنی گل حسن یوسف هندوانه ای می پردازیم. این گونه از جمله زیباترین ها و در عین حال فانتزی ترین در انواع گل حسن یوسف می باشد. برگ های کوچک به فرم نیم دایره ای دارد. هر برگ در بخش مرکزی قرمز رنگ است و در حاشیه های سبز رنگ نقش می گیرد. هر برگ این گل حسن یوسف به مانند یک برش از هندوانه در تضادی از رنگ سبز روشن با محوریت قرمز تیره تزیین شده است. در عین حال برگ ها بسیار کوچک با فرمی کاملاً فانتزی شده هستند.
- گل حسن یوسف انگشت جوهری (inky finger): وقتی به برگ های گل حسن یوسف انگشت جوهری نگاه می کنید، گویی در حال تماشای انگشتان از دست و پای انسانی هستید که در داخل جوهری رنگارنگ فرو رفته باشد. فرم برگ ها در این گونه به حالتی کشیده و نازک است. حالتی شبیه به انگشتان انسان دارد. به همین دلیل است که نام گل حسن یوسف انگشتی را بر آن گذاشته اند. برگ ها در هاله ای از رنگ سبز که بخش های برجسته از رنگ قرمز، داخل را احاطه کرده، ظاهر می شوند.
- گل حسن یوسف طلوع فلوریدا (sunrise of florida): یک گونه خاص و خیلی زیبا و البته جذاب در دنیای رنگارنگ حسن یوسف ها، همین گل طلوع فلوریدا می باشد. حالا چرا این نام را بر آن گذاشته اند، ماجرای دیگری است. اما آنچه جالب توجه است، رنگبندی صورتی مانند برگ های کاملاً پهن این گونه می باشد. برگ ها در تناژی از رنگ صورتی کمرنگ تا صورتی پررنگ ظاهر می شوند و فرمی بسیار خاص و البته لاکچری را برای این گونه از انواع گل حسن یوسف فراهم می کنند.
- گل حسن یوسف آتشین (camp fire): اگر یک بوته گل حسن یوسف آتشین را در خانه نگهداری کنید، آنگاه مانند آن است که همواره در حال تماشای شعله های برافروخته از آتشی ماندگار هستید. این گل به زیبایی تداعی کننده رنگ تند آتش می باشد. زیرا برگ ها به رنگ نارنجی با غلظت تندی هستند. رنگی که تداعی کننده شعله های آتش می باشد و در عین حال بسیاری این گونه از گل حسن یوسف را برای شباهت آن به فصل پاییز دوست دارند. به هر صورت گل حسن یوسف آتشین یکی از زیباترین و در عین حال لاکچری ترین گونه ها می باشد. هر برگ در رنگبندی تند و تیز از نارنجی نقش می گیرد. البته هر برگ تناژ ثابتی از رنگ نارنجی را دارد. اما از برگ های کوچک با رنگ نارنجی پررنگ تا برگ های پهن با رنگ نارنجی کمرنگ هارمونی بسیار جذابی را برای این گونه خلق کرده است.
- گل حسن یوسف هنا (henna): هنا از دیگر گونه های گل حسن یوسف است که رخسار پاییز را در خود دارد. برگ های این گونه کاملاً با ظاهری شبیه به برگ درختان چنار در فصل پاییز می باشد. هر برگ در گوشه های تیز و کاملاً پهن نقش بسته است. در عین حال ترکیبی آشفته از رنگ زرد در حجم رگه مانندی از رنگ قرمز در سطح هر برگی وجود دارد. گویی نقاشی دیوانه، دست به کار شده است تا هر برگ را به شکلی آشفته اما استادانه از رنگ زردی روشن تا قرمزی تند و زننده بپوشاند. آخر کار هم قلموی قرمز رنگ خود را به حالتی پاشش گونه بر سطح برگ ها کشیده باشد. زیرا در رخسار هر برگ به تعداد بسیاری از لکه های قرمز رنگ حضور دارد. خلاصه گل حسن یوسف هنا از جمله گونه های خاص و البته بسیار جذاب و پرطرفدار است. بعید است یک گل حسن یوسف هنا را از نزدیک ببینید و مجذوب ظاهر بی نظم اما هارمونیک آن نشوید.
- گل حسن یوسف هلندی: از انواع بسیار مشهور در جمع گونه های گل حسن یوسف می باشد. گل حسن یوسف هلندی به فرمی کاملاً بوته ای شکل با ظاهری گرد که تمام برگ ها بر هم سوار هستند، رشد می کند. به حالتی که سخت بتوانید ساقه های هر برگ را شاهد باشید. گل حسن یوسف هلندی در انواع گوناگون با رنگ بندی های متنوع از برگ ها حضور دارد. نمونه بسیار مشهور از گل حسن یوسف هلندی صاحب برگ هایی به رنگ ارغوانی با حاشیه های کم اثر از رنگ سبز روشن می باشد. این گل در نزد ما ایرانی ها نیز بسیار شناخته شده است و در مقام نمونه های کاملاً فانتزی با قابلیت تزیین خانه تا حیاط منازل مورد توجه قرار دارد.
انواع گل حسن یوسف در تعداد بسیار بیشتر از این چند مورد ذکر شده پرورش داده می شوند. همه گونه ها در نهایت زیبایی هستند و تمامی آنها به غایت محبوب و دوست داشتنی می باشند. گل حسن یوسف یک زیبای خانگی است که همه جوره با نحوه نگهداری شما کنار می آید. گیاهی سایه نشین که حسابی جان سختی خود را به رخ شما خواهد کشید. اما وقتی میزبان مهربان یک گل حسن یوسف هستید، مراقب باشید تا به گیاه کم توقع شما سخت نگرفته باشید. اگر مهربانانه از این زیبای خانگی میزبانی کنید، مطمئن باشید که گل حسن یوسف با طراوتی زیبا و چشم نواز در کنار شما زندگی خواهد کرد.
منابع: