پیاز نرگس شیراز (Narcissus tazetta)
نام محصول: پیاز نرگس شیراز (Narcissus tazetta)
خانواده: آماریلیس Amaryllidoideae
توضیح مختصر: نرگس گلستارهای یا نرگس شیراز یک گیاه تزئینی و چندساله است که از طریق پیاز رشد میکند. نرگس شیراز در میان بلندترین ارقام این سرده قرار گرفته و میتواند تا ارتفاع 80 سانتیمتری رشد کند. برگهای آن صاف و باریک بوده و ابعاد طولی و عرضیشان به ترتیب 40 و 15 سانتیمتر است. چتر این گیاه دارای 8 گل سفیدرنگ بوده که تاج زردرنگ دارند.
نرگس گلستارهای یا نرگس شیراز گیاهی است که از طریق پیاز رشد کرده و به ارتفاع 0.5 الی 1 متری میرسد. درجهی سختی این گیاه به 8 رسیده و طاقت سرمازدگی شدید را ندارد. فصل گلدهی این گیاه بین اوسط طمستان تا اواخر بهار است. گلهای آن هرمافرودیت هستند (یعنی هم ارگان مذکر و هم ارگان مونث دارند) و توسط زنبورها گردهافشانی میشوند. خاک سبک (ماسهای)، متوسط (لومی) و سنگین (رس) برای این گیاه مناسب بوده و میتواند در خاک رس بسیار سنگین رشد کند. همچنین در pH اسیدی، خنثی و بازی نیز قابلیت رشد را دارد.
نمیتواند در سایه رشد کند و خاک مرطوب را ترجیح میدهد.
مصارف
مصارف خوراکی
ندارد
مصارف پزشکی
ضددرد؛ ضدورم؛ ضدسرطان؛ تسکیندهنده؛ ضد تهوع و استفراغ؛ ضماد.
برای درمان جوش و ورم پستان استفاده میشود. ریشهی آن ضد تهوع و استفراغ استفاده میگردد. برای تسکین سردرد استفاده میشود. ریشهی خردشده برای درمان ورم و ضماد آبسه، جوش و سایر ضایعات پوستی استفاده میگردد. از قدیم گفته میشده که این گیاه خاصیت ضدسرطانی دارد.
سایر مصارف
از گلهای این گیاه اسانسی تهیه میشود که در تولید عطر استفاده میگردد.
اکولوژی
ترکیب معطری که داخل نرگس گلستارهای وجود دارد را میتوانید در تعداد اندکی گیاه شامل رز و تنباکوی وحشی پیدا کنید. این ترکیب معطر با بینی انسانها خیلی قابل ردیابی نیست، اما آزمایشات با استفاده از زنبورعسل نشان دادهاند که آنها قابلیت رهگیری آن را دارند.
موارد استفاده
نرگس گلستارهای به خاطر اسانسش در بازار و علیالخصوص در جنوب فرانسه فروخته میشود. یک هیبرید میانگونهای نیز تحت عنوان نرگس شاعران داریم که آن هم به خاطر اسانسش پرورش داده میشود. یک مورد استفادهی پزشکی اخیراً از این گیاه کشف شده و نشان میدهد که پروتئین لکتین موجود در گل، خاصیت ضدویروسی و مقابله با آنفلوانزا را دارد. این خاصیت به میزان دوز مصرف بستگی دارد. فعالیت گروه پروتئینی لکتین معمولاً در شرایطی کارساز خواهد بود که در مراحل اولیهی آنفلوانزا مصرف شود. میزان سمیت سلولی این پروتئین پایین بوده و دارای پتانسیل زیادی برای استفاده به عنوان واسط ضدویروس میباشد، بنابراین تحقیقات بیوتکنولوژی آینده میتوانند در مورد آن بحث کنند.
منبع:pfaf
راهنمای نگهداری از نرگس شیراز
یک خاک عمیق و نسبتاً سفت را ترجیح میدهد اما به طور کلی در این زمینه انعطافپذیر است. در خاکهای رسی سنگین به خوبی رشد میکند. خاک بازی با pH بین 7 و 8 را ترجیح میدهد. بهتر است که در گوشههای گرم و آفتابگیر پرورش داده شده و در زمانی که بادهای سرد میوزند، رویش روکش گذاشته شود. پیازها در فصل رکود میتوانند دمای خاک حداقل 5- درجهی سلسیوس را تحمل کنند. معمولاً برای استفاده از اسانسش کاشته میشود. این گلها رایحهای بسیار قوی دارند.
تکثیر
از طریق بذر. بهتر است که پس ار رسیدن دانه آن را در چارچوب سرد بکارید. یک چینهبندی کوتاه باعث بهبود جوانهزدن دانههای ذخیرهشده میگردد. بذر را در عمق کم بکارید تا جوانهها در دو سال اول رشد، بدون مزاحمت در گلدان قرار بگیرند. به صورت منظم به آن کود مایع بدهید تا از رسیدن مواد مغذی لازم به آن مطمئن شوید. وقتی که گیاه در فصل تابستان وارد دوران رکودش شد، پیازهای کوچک را به صورت دوسهتایی داخل گلدان قرار دهید. به مدت یکی دو سال آنها را داخل گلخانه پرورش دهید و سپس در اواخر تابستان آنها را به محیط بیرون انتقال دهید. پیازهای بزرگتر میتوانند به صورت فوری در محل قرارگیری دائمیشان کاشته شوند یا اینکه در مکانی خنک ذخیره شده و سپس در فصل پاییز برای کاشت بیرون آورده شوند. بهتر است که پیازهای کوچکتر را به مدت یک سال دیگر داخل گلدان نگه دارید و سپس در پاییز آنها را به محیط بیرون منتقل نمایید.
راهنمای کاشت پیاز نرگس شیراز
براي كاشتن پياز نرگس يك گلدان سنگي يا سفالي انتخاب كنيد. آيندهنگر باشيد چون نرگسها در مرحله به اصطلاح گردنغازي، ممكن است يكطرفه شوند و همين شكل باعث ميشود گلها به يك سمت باز شوند و اگر گلدان سبك باشد آن را واژگون ميكنند. مثل همه گلهاي ديگر بايد كف گلدان سوراخ يا سوراخهايي براي عبور آب اضافي و زهكش داشته باشد. گلداني با عمق 18 سانتيمتر مناسب است و بايد عرض گلدان طوري باشد كه وقتي پيازها كاشته ميشوند از هر طرف پنج سانتيمتري از ديواره گلدان فاصله داشته باشند. قبل از هر كاري بهتر است پيازها در آب ولرم حدود دو ساعتي غوطهور باشند. البته بايد دقت كنيد فقط انتهاي پياز در آب قرار بگيرد. قرار دادن كل پياز در آب، سبب پوسيدن پياز ميشود. اين كار به پيازها پيام ميدهد كه وقت رشد كردن است.
گلدان را تا نيمه از خاك پر كنيد طوري كه دوسوم پياز زير خاك قرار بگيرد. خاك را دور پيازها محكم كنيد. حالا ميتوانيد آن را آبياري كنيد و در جايي گرم در زير نور مستقيم خورشيد قرار دهيد. در طول دو تا سه هفته آينده، پياز شروع به رشد ميكند. تا زماني كه ساقهها از خاك سر نزدهاند ديگر به آن آب ندهيد. پس از شروع رشد ساقه بايد تا حدي به آن آب دهيد كه گلدان هرگز كاملا خشك نماند. در اين مدت ميتوانيد تا باز شدن گلها هر دو هفته يكبار به گلدان كود تقويتي همراه آب بدهيد. اجازه ندهيد ساقهها كج رشد كنند از يك قيم استفاده كنيد. زماني كه گياه گل داد، گلدان را از زير آفتاب مستقيم برداريد.
توجه:اگر پیازها را کاشت نمیکنید آن را رد مکانی سرد همانند یخچال در قسمت بالا در درجه 4 درجه نگهداری کنید دقت کنید کنار سیب نباشد!
منبع:bartarinha
سهيلا –
سلام
من پياز نرگس رو از اون قسمت ك رشد ميكنه تو آب ولرم قرار بدم يا ته شو؟
آيا ميشه تو گلخونه نگه داشت؟
و تا چ اندازه پياز رو داخل خاك قرار داد؟
ناشناس –
با سلام ابتدا پیازها به مدت 1ماه الی یک ماه ونیم در قسمت جامیوه ای یخچال سرمادهی کنید باید پیازه ها را لابلای پیت ماس یا کوکوپیت قرار داده و آن را داخل یخچال قرار دهید سپس طبق روش گفته شده کاشت نمایید.وقتی سرمادهی را انجام دادید مستقیما داخل بستر کاشته و آبیاری نمایید
سهيلا –
آيا ميشه از پيازچه هاي نرگس ك چهار تاس ، دوتاشو فقط كاشت؟؟؟
ناشناس –
با سلام لطفا همه را کاشت نمایید در صورت ماندن خراب میشوند .ابتدا به مدت یک ماه سرماهی ایجاد کرده سپس کاشت کنید
سهیلا –
درود
آیا باید پیاز نرگس زمستون کاشت؟ و اینکه الان پیازها رو ک لاب لای پیت ماس قرار میدم ب پارچه بپیچم و کاملا داخل خاک قرار بگیره پیازها؟
ناشناس –
با سلام بهترین زمان کاشت پیازها در فضای آزاد یک ماه قبل از بهار است اگر نه که عرض کردم خدمتتان میتونید سرمادهی مصنوعی کنید و کاشت کنید حال هر زمانی باشد
سهيلا –
سلام
بعد از سرمادهي در يخچال ، بايد پيازها را در درون آب قرار داد؟
ناشناس –
خیر احتیاجی نیست مستقیم بکارید مرطوب کنید
– امیرمحمد نصری –
سلام وخسته نباشید
من این پیاز رو قبل از کاشت دو ساعت قسمت ریشه پیاز رو توی آب ولرم گذاشتم و بعد توی مخلوط ماسه و کوکوپیت کاشتم و زیر نور مستقیم آفتاب بوده ولی زیاد نور ندیده چون اکثرا هوا ابری بوده و الان 15 روز میگزره و اصلا نشانه ای از جوانه زنی دیده نشده اگه میشه راهنماییم کنید ممنون.
ناشناس –
پیازها ابتدا بهتر است سرمادهی ایجاد کنید سپس کاشت کنید
سید مهدی قدرت –
کی موجود میشه؟؟؟