بذر درخت میوه زغال اخته Cornelian cherry
خانواده: زغالاختهایان
خطرهای شناختهشده: موردی نیست
زیستبومها: بیشهزارها، علیالخصوص در خاکهای آهکی
محدوده: اروپا، بومیشده در بریتانیا
ویژگیهای فیزیکی
زغالاخته یک درختچهی برگریز است که در یک نرخ متوسط، تا ابعاد 5*5 متر رشد میکند.
این گیاه تحمل سرما را دارد. بین ماههای اسفند تا فروردین گل میدهد و دانههای آن در ماه مهر میرسند. این گونهها هرمافرودیت هستند (ارگان مردانه و زنانه را توأمان در اختیار دارند) و بهوسیلهی زنبورعسل گردهافشانی میشوند. آن را به خاطر جذب کردن حیات وحش میشناسند.
برای خاکهای سبک، (ماسهای)، متوسط (لومی) و سنگین (خاک رس) مناسب بوده و میتواند در خاک رس سنگین هم رشد کند. خاکهای اسیدی، خنثی و بازی برای آن مناسب هستند و میتواند در خاکهای بهشدت بازی هم رشد کند.
این محصول در شرایط نیمهسایه (جنگلهای روشن) یا بدون سایه رشد میکند. این گیاه میتواند بادهای قوی را تحمل کند، اما حضور در کنار دریا از قوهی آن خارج است.
نمونه ای از یک بونسای زغال اخته دقت کنید قطعا این شکل گیری زحمت بسیار زیادی بابتش کشیده شده
مصارف میوه زغال اخته
میوهی آن بهصورت خام، خشک یا کمپوت مصرف میشود. این میوه آبدار بوده و طعم ترش و جالبی دارد. میوهی کاملاً رسیده بهنوعی طعم آلو دارد و بافت آن برای مصرف خوراکی بسیار جالب است، اما میوهی نرسیده نسبتاً گس میباشد. این محصول دارای پکتین پایینی میباشد و اگر میخواهید با آن مربا درست کنید، بهتر است که آن را با سایر میوهها ترکیب کنید. زمانی این میوه را در آبنمک نگه میداشتند و شبیه زیتون مصرف میکردند. این میوه دارای اندازهی معقول بوده که 15 میلیمتر میرسد و دارای یک دانهی بزرگ میباشد. مقدار اندکی روغن خوراکی میتواند از طریق دانههای آن استخراج شود. دانههای آن سرخ میشوند، آن را بهصورت پودر درمیآورند و از آن بهعنوان جایگزین قهوه بهره میگیرند.
مصارف پزشکی:
پوسته و میوهی آن دارویی قابض، تببر و مغذی هستند. میوهی قابض داروی خوبی برای مشکلات روده و تب است، درحالیکه از آن برای درمان وبا هم استفاده میکنند. از گل آن برای درمان اسهال استفاده میشود.
سایر مصارف:
نوعی روغن از طریق دانه استخراج میشود. از پوستهی این گیاه رنگ میگیرند. هیچ جزئیات دیگری داده نشده است. گزارش دیگری میگوید رنگ قرمز از طریق گیاه به دست میآید، اما اشاره نکرده این رنگ را از کدام قسمت محصول میگیرند. برگهای آن منبع خوبی برای تانن هستند. چوب آن بسیار سخت بوده و در نزد خراطها ارزش بالایی دارد. این چوب سنگینتر از آب بوده و شناور نمیماند. از آن برای ساخت ابزار، قطعات دستگاه و غیره استفاده میکنند.
عکس میوه های بسیار خوشمزه روی درخت
پرورش درخت زغال اخته (کاشت بذر و پروش نهال):
جزئیات و شرایط نگاهداری درخت زغال اخته:
یک گیاه با پرورش ساده که در هر خاکی با باروری خوب یا متوسط رشد میکند. در خاک رس سنگین رشد خوبی دارد. یک خاک مرطوب و موقعیت آفتابگیر را ترجیح میدهد، اما در سایهی سبک نیز موفق میشود. این گیاه نسبتاً در برابر باد مقاوم است. گیاهان در گلدان بهخوبی رشد میکنند و محصول میدهند. این گیاه بسیار جانسخت بوده و میتواند تا دمای منفی 25 درجهی سانتیگراد را تحمل کند. زمانی زغالاخته را غالباً به خاطر میوهی خوراکیاش میکاشتند، اگرچه دیگر در خیلی از نواحی دیگر برای برداشت میوه از آن استفاده نمیکنند.
عکس: بونسای زغال اخته شکوفه زنی شده
گونهی «ماکروکارپا» دارای میوههای بزرگتری میباشد. «نانا» یک گونهی کوتوله بوده و از یک همتای دارای میوهی زردرنگ استخراج میگردد. «واریهگاتا» در برخی موقعیتها با محصول و میوهی بسیار زیاد دیده شده است، حتی در سالیانی که سایر گونهها خوب میوه نمیدهند. «جولیکو» میوههای خوشطعمی دارد که 3 برابر بزرگتر از سایر گونهها هستند. برخی از ارقام هستند که میوههای زرد، سفید و بنفش دارند. امکان دارد جوانهها 20 سال زمان بخواهند تا به میوه برسند. گیاهانی که از طریق قلمه به دست میآیند زودتر به میوهدهی میرسند، اگرچه آنها عمری طولانی بهاندازهی گیاهان حاصل از بذر ندارند. یک گیاه بسیار تزئینی است که در اوایل سال گل میدهد و غذای ارزشمند و زودهنگامی را برای زنبورهای عسل فراهم میکند. گیاهان این سرده مقاومت قابل توجهی در برابر قارچ هانی دارند. ویژگی خاص آنها جذب کردن پرندگان است.
آموزش کاشت بذرهای زغال اخته:
کاشت دانه های زغال اخته برای افراد با حوصله و حرفه ای توصیه می شود بذرهایی که در اختیاز شما قرار دارد دارای کیفیت مناسب و بالای هستند که پوسته و گوشت آن توسط شرکت جدا شده و آماده کاشت می باشد بذرها باید به مدت 3-4 ماه در چینهبندی سرد قرار بگیرند بدین صورت که بذرها را لابلای یک پیت ماس یا کوکوپیت مرطوب قرار داده آن را در دمای 4 درجه الی 6درجه درون یخچال در یک نایلون زیپ پک درب بسته قرار میدهید تا سرمادهی ایجاد شود اگر محل زندگی شما سرد بوده و این دما در محیط شما است میتوانید بذرها را لابلای خاک باغچه قرار داده (ابتدای زمستان) و تا بهار صبر کنید (برای افرادی که دوست دارند در محیط باغچه بکارند این روش اجرا شود ولی از نظر بنده بهترین روش روش ابتدایی است که عرض کردیم) بعد این مدت بذرها را خارج کرده و آنها را در دمای بین 21 الی 29 درجه قرار دهید تا جوانه زنی صورت گیرد این مدت بین 4 الی 8 هفته زمان میبرد گاها تا 4ماه نیز بعضی اوقات زمان خواهد برد .چند نکته در برخی منابع خارجی که مطالعه کردم چینه بندی گرم و خراش دهی بذر را نیز توصیه کردند چینه بندی گرم بدین صورت است که قبل از سرمادهی 2ماه الی 3 ماه بذرها در محلی گرم 30 درجه قرار میگیرد سپس بعد آن سرمادهی ایجاد میشود و بذرخراشی هم بدین صورت است که بعد از دوره سرمادهی بذرها با یک سوهان پوسته آن را نازک کرده یا باک چاقو با احتیاط کامل روی بذر خراش دهی ایجاد میکنند (البته با احتیاط که هم به خود صدمه نزنید و هم به جنین داخل پوسته بذر) سپس کاشت میکنند .بعد از جوانه زنی و کمی رشد بذرها را به گلدان بزرگ تر انتقال دهید و کم کم به محیط بیرون آداپته کرده و عادت بدید
صونا خاوری –
بذرها به دستم رسیدن و دارای کیفیت خوب هستن اگر میخاهید بفهمید بذرهای زالزالک خوب هستن اونارو بندازید تو کاسه اب اگر روی آب برند یعنی کهنه هستن ولی اگر زیر آب بیان بذرها تازه هستن و خوب.بذرهای من همشون زیر آب بودن
سید سینا سجادی –
سلام و وقت بخیر
من مقاله سرمادهی رو خوندم و الان می خوام بذر ها رو از طریق دستمال حوله ای که گفته بود و پلاستیک زیپ دار انجام بدم می خوام بدونم راجع به این محصول هم میشه از این طریق استفاده کرد? و اینکه قبل سرما دهی خراش بدم یا بعد سرما دهی و اینکه نیاز هست به گرمادهی و بعد سرما دهی ?و اینکه برای سرما دهی دمای یخچال 3 هستش برای این موضوع کدوم طبقه از یخچال قرار بدم با این مسئله که جا میوه ای یخچال پر هست اشکال نداره این پر بودن مانعی برای سرما دهی نمیشه?
ناشناس –
ب سلام
مطالب آموزشی که داخل سایت و هر محصول زده ایم بسیار تکمیلی و شفاف بوده
قبل از هرگونه سرماهی کمی خراش دهی انجام شود.در مورد کرمادهی نیز نوشته ایم اگر انجام شود بهتر است(کاملا شفاف نوشته ایم این موضوع را) دما هم بین 4 الی 10 درجه هر جای یخچال که درجه حرارت کمتری دارد مثل جاتخم مرغی و جامیوه ای(این هم باز شفاف نوشته ایم) .خیر مشکلی ایجاد نمیشود زیاد حساس نشوید.کاشت کنید
سید سینا سجادی –
سلام و وقت بخیر سرمادهی به مدت ۲ ماه انجام شده این میزان کافی است که به مرحله کاشت برسم؟
ناشناس –
با سلام کافی میباشد
میلاد –
با سلام و خسته نباشید
میخواستم بپرسم که یک بسته 5 عددی برای یک گلدان کافی هست با باید بسته های بیشتری تهیه نمود ؟
ناشناس –
با سلام
بله کافی میباشد
– احمد والی –
با سلام من بذرها رو مدت سه ماه در یخچال قرار دادم الان باید بذرهارو خراش دهی کنم یا بطور مستقیم داخل گلدون بکارم .ممنونم از راهنمایی شما
ناشناس –
با سلام راهنمای کاشت بصورت کامل در سایت نوشته شده
– سیدحمید حیدری –
سلام
من بعد از مدت 2 ماه سرمادهی، طبق روش گفته شده در سایت؛ با احتیاط خراش دهی کردم و کاشتم. الان حدود 5 ماه از کاشت میگذرد ولی هیچ علائمی از جوانه زنی دیده نمیشود. آیا همچنان منتظر بمانم یا کار دیگه ای باید انجام بدم.
البته من بذور مختلفی از شما خریداری کردم که 90 درصدشون جوانه زنی کردن، وعالی بودن. از این بابت از شما تشکر میکنم
ناشناس –
با سلام به شما این قول را می دهیم که بذرها زغال اخته نیز کاملا تازه و بدون مشکل می باشند قطعا یه جای کار مشکل داشته در نظر داشته باشید بذرهای زغال اخته-ازگیلها- نخل ها جزو دسته گیاهان بسیار سخت در جوانه زنی هستند
محمد ابراهیمی –
با سلام، من درختچه زغال اخته را کاشتم ولی الان برگ هاش زرد شده و روی برگ ها لکه های زرد رنگ دیده میشه مثل زنگ زرد گندم هیچ رشدی هم ندارند همه در یه سطح اند همشونم اینجوریند، رنگ برگ ها زرد زرد لکه های زرد رنگ هم روشونه، اگه میشه بهم بگید چکار کنم این بیماری چیه و چه قارچکشی بزنم ممنون میشم