بذر وارداتی F2 گونه های مختلف گل تاج خروس (Celosia) یا (Cockscomb)
سلوسیا (تاجخروسی) یک گیاه چند ساله با حدود 60 گونه مختلف (البته در گروه بندیهای بسیار گیج کننده که خود کارشناشان نیز در مورد گروه بندی آن مشکل دارند!) این گیاه از خانواده AMARANTHACEAE – تاج خروس ها و با نام لاتین Cockscomb شناخته می شود.گل تاج خروس در مقابل زمستان مقاوم است و بر اساس ردهبندی دپارتمان کشاورزی ایالات متحده از درجهی مقاومت 10 الی 11 برخوردار است. این گیاه در منطقهی سنتلوئیس و در فصول گرم سال پرورش مییابد. سلوسیا یا تاج خروس میتواند به راحتی در خاک هوموسداری که کوددهی متوسط، رطوبت دائمی و زهکشی مناسب دارد و همچنین در معرض نور کامل آفتاب قرار میگیرد، رشد کند. در مقابل دریافت نور کم و همچنین خاک خشک، مقاومت خوبی از خود نشان میدهد. در تابستانهای داغ و شرجی سنتلوئیس رشد و نمو میکند. میتوان بذر را به صورت مسنقیم و پس از گذر دورهی سرمای انتهای بهار، در باغ افشاند. برای شکوفهدهی زودتر، بذرها را 6 الی 8 هفته قبل از دورهی سرمای انتهای بهار، در محیط داخلی بکارید. بذرهای کاشتهشده یا مواردی که به صورت آماده خریده شدهاند را پس از گذر ار دورهی سرما به محیط بیرون ببرید. گونههایی که قد بلندتری دارند میبایست در مناطقی که در مقابل بادهای شدید مصون هستند، کاشته شوند. گلهای مرده و ازبینرفته را جدا نمایید تا سایر شکوفهها، بقا و عمر بیشتری داشته باشند.
ویژگیهای قابل ذکر
سلوسیا آرخنتئا گونهی کریستاتا معمولاً به چهار دسته تقسیم میشود:
1- گروه پلاموسا Celosia argentea (Plumosa Group) :
سلوسیا آرخنتئا که به گل تاجخروسی پردار یا گل تاجخروسی نقرهای یا گل ژیگولو نیز معروف است،این گونه پابلند بوده گیاهی با اصالت استوایی و بدون ساقهی چوبی میباشد که به خاطر رنگهای شفافش معروف است. در هند و چین آن را تحت عنوان علف دردسرساز میشناسند.
توصیف
سلوسیا آرخنتئا یک گیاه لطیف سالیانه است که اغلب در باغها رشد میکند. شکوفهزنی آن از اواسط بهار تا تابستان ادامه دارد. تکثیر آن به وسیلهی بذر صورت میگیرد. بذرها بسیار کوچک هستند، بهگونهای که هر 43000 بذر، وزنی معادل یک اونس خواهند داشت. این گلها هرمافرودیت هستند.
کشت
تمامی این گیاهان اصلیتی استوایی دارند و در معرض نور خورشید مستقیم بهترین رشد را داشته و میبایست در ناحیهای که به خوبی زهکشی شده قرار داده شوند. گلبرگها میتوانند تا 8 هفته دوام داشته باشند و با جداسازی گلبرگهای پژمردهشده میتوان این میزان از ماندگاری را افزایش نیز داد.
گیاهان گروه پلاموسا (معمولاً سلوسیای پردار یا گل تاجخروس پردار نیز نامیده میشوند) از گروه گیاهان موردعلاقه و قدیمی باغها هستند که گلبرگهای هرمی باریک و پرمانند (با طول 4 الی 10 اینچ) دارند که به صورت ریز، فشرده و با رنگهایی شفاف در کنار یکدیگر قرار میگیرند. رنگ گلها شامل نارنجی، قرمز، بنفش، زرد و کرم میشود. گلها از تابستان تا پاییز (گاهی اوقات تا فصل سرما) بر روی ساقههای صاف با برگهای نیزهایشکل سبز یا قرمز-بنفش شکوفه میزنند. گاهی اوقات گلبرگها شکلی مصنوعی و پلاستیکگونه به خود میگیرند که برای بعضی از باغداران پرزرقوبرق به نظر میرسد.
گونههای گروه پلاموسا از نظر اندازه در محدودهی کوتوله تا بلندقد (8 تا 36 اینچ) قرار میگیرند. برگزیدههایی از این گروه میتواند از مجموعهی کیمونو (تا 8 سانتیمتر) تا مجموعه سنچری (تا 2 اینچ) را دربرگیرد که در این میان، گونههای مجزای دیگری نظیر «برندی زردآلو» (گلهای نارنجی کمرنگ با برگهای بنفش-سبزی که 20 اینچ طول دارند)، «آتش جنگل» (گلهای قرمز مایل به زرد با برگهای شاهبلوطی 24 اینچی) و «چهرهی جدید» (گلهای قرمز با برگهای بنفش-برنزی 14 اینچی) نیز قرار میگیرند. نام این دسته، از لغطی یونانی به معنای «در حال سوختن» برداشته شده که احتمالاً به ظاهر گلبرگ این گیاه اشاره دارد.
مشکلات
هیچگونه مشکل بیماری یا حشرهایِ خاصی برای آن وجود ندارد. به پوسیدهشدن ریشه حساس است، علیالخصوص در شرایطی که خاک به خوبی زهکشی نشده باشد. امکان ظهور سوراخهای ناشی از قارچ روی برگ وجود دارد. گونههای بلندتر نیاز به استفاده از عصا برای سرپا نگاهداشتنشان دارند.
2-گروه کریستاتا Cristata Celosia تاج خروس افشان :
گل تاجخروسی رشتهای یا «پرهای فلامینگو»، از ارقامی است که میتواند تا ارتفاع دو فوتی نیز رشد کند. رنگ غالب این دسته از گلها در طیف صورتی تا بنفش روشن بوده و برگهای آنها نسبت به سایر ارقام، دارای رنگ سبز تندتری میباشند. نوع سنچری معمولاً بلندتر بوده (1 تا 2 فوت) و دارای رنگهای قرمز روشن، زرد، نارنجی یا صورتی میباشد. نوع کیمونو معمولاً کوچکتر بوده (بین 4 اینچ تا 1 فوت) و رنگهایی مشابه با نوع سنچری اما تا حدودی تیرهتر دارد. سایر رنگها نظیر سفید، کبود، قرمز-نارنجی و غیره نیز را میتوان پیدا کرد. برخی از انواع خاص تا ارتفاع 3-4 فوتی نیز رشد میکنند. سلوسیا پلاموسا (در فارسی: گل تاجخروس تاجی، نام علمی آن همان سلوسیا آرخنتئا است) که از آن تحت عنوان پرهای پرنس ولز نیز یاد میشود، به نوعی مشابه با سلوسیا آرخنتئا است. این گونه معمولاً تحت عنوان «پرهای پرنس ولز» سلوسیا پلاموسا فروخته میشود. امکان دارد که بذرها نیز به صورت ترکیبی به فروش برسند.
3-گروی چایلدسی Childsii Celosia یا تاج خروس رشته ای:
این گونه بسیار زیبا می باشد بومی هند می باشد عمری یکساله داشته دارای برگ های نوک تیز و نیزه ای می باشد گلهای بسیار زیبا با رنگهای صورتی، نارنجی، قرمز و زرد دارد و گلدهی در فصل تابستان و پاییز انجام می شود
گلهای این گونه حالت رشته ای شبیه به مغز انسان و شبیه به تاج نوعی خروس می باشد و حداکثر اندازه گیاه نیز به 30 سانتی متر می رسد
شرایط نگهداری :
نوردهی:
باید در مکانی پر نور قرار گیرد
آبیاری:
آبیاری باید زمانی صورت گیرد که خاک کمی مرطوب باشد در زمان گلدهی باید مراقب باشید در آبد هی افراط نشود
خاک:خاکی لوم با زهکشی خوب همراه کمپوست نیز میتواند در گل دهی و تقویت خاک مفید باشد
دما:
دما باید بین 10 الی 25 درجه سانتی گراد باشد.در سرما باید دقت شود
4-گروه اسپیکاتا Spicata Celosia تاج خروس وحشی:
این گونه حالت وحشی گونه بسیار زیبا دارد حالتی همانند نعناع گونه داشته .شاقه ها بلند و باریک با گلهای تکی که در انتهای سافقه میروید.رنگ گلها معمولا سفید نقره ای یا صورتی هستند و همانند شعله بر سر ساقه قرار داد.این گونه نیز همانند بعضی گونه های دیگر در مناطق استوایی آفریقا، استوایی، آسیا و جنوب آمریکا و در خیلی از نقاط بعنوان علف هرز شناخته می شود
شرایط نگهداری این گونه نیز همانند گونه های دیگر تارج خروسها یکسان می باشد
نوردهی:
باید در مکانی پر نور قرار گیرد
آبیاری:
آبیاری باید زمانی باشد که خاک خشک نشده باشد یعنی کمی مرطوب باشد چنانچه در ابیاری دقت نشود گیاه و گل ضعیف می شود
خاک:
خاک لوم با زهکشی خوب
موارد استفادهی باغی
به صورت تودهای یا گروهی در باغهای حاشیهای، باغهای قلمهزنی یا باغهای دورتختهای استفاده میشود. همچنین برای مشخصکردن مرز باغها استفاده میشود. گلهای خشکشده یا تازهی خوبی را نیز ثمر میدهد. توجه نمایید این گل به انواع کودها حساس است و ممکن آسیب ببیند برای گل دهی و قوی بودن کافی هست آن را جلوی نور آفتاب البته فقط 5ساعت در روز باشد کافی است قرار دهید .
مشکلات طبقهبندی
همانطور که قبل نیز مقدمه ای اشاره کردیم موارد استفادهی باغبانی این گیاه میتوانند بسیار گیجکننده باشند. به عنوان مثال، سلوسیا کریستاتا را میتوان به عنوان یه نوع مجزا یا نوعی متعلق به دستهی سلوسیا آرخنتئا طبقهبندی کرد. دیگر نامهایی که برای سلوسیا آرخنتئا نوع پلاموسا استفاده میشود، شامل سلوسیا آرخنتا نوع پیریمیدالیس و سلوسیا اسپیکاتا میباشد.
موارد استفاده
از آن، در آفریقا برای کنترل رشد گیاه انگلی استریگا استفاده میشود. همچنین از آن به عنوان یکی از مواد تشکیلدهندهی صابون نیز استفاده میشود.همچنین این گیاه در زمره گیاهان دارویی حساب میشود از آن برای در مان ضد خون ریزی داخلی-مفید برای آبله مرغان- ضد سوزش ادرار- ضداسهال مزمن و خونی-افزاینده حس بینایی و شنوایی-رفع سرماخوردگی استفاده می شود
غذا
برگها و گلهای این گیاه خوردنی بوده و به همین منظور در آفریقا و جنوب شرقی آسیا پرورش داده میشوند.
منابع:
https://en.wikipedia.org/wiki/Celosia_argentea
//www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=d609
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.