بذر نخل ماداگاسکار گیایی | نخل ماداگاسکار گیی | پاچیپودیوم گیایی Pachypodium geayi
بذر نخل ماداگاسکار گیایی یا پاچیپودیوم گیایی Pachypodium geayi
نام های دیگر: Madagascar palm ، پاکیپودیوم که به اشتباه در سایتها با تلفظ نادرست پاچیپودیوم نوشته می شود که ما نیز پیرو اشتباه رو پیش گرفتیم!
خانواده: خرزهرهایان
اصالت: جنوب غرب ماداگاسکار
زیستبوم: این گیاه در گسترهای از خاکها و زیستبومها رشد میکند که در میان آنها میتوان به خاکهای ساحلی موجود در تپههای قدیمی که در نزدیکی دریا هستند، خاکهای آهکی و خاکهای ماسهای قرمز در جنگلهای خشک و آزاد اشاره نمود.
توصیف نخل ماداگاسکار گیایی یا پاچیپودیوم گیایی :
معرفی نخل ماداگاسکار واریته گیی یا پاچیپودیوم گیایی:
نخل ماداگاسکار واریته گیایی یا پاچیپودیوم گیایی Pachypodium geayi یک درخت ساکولنت از انواع پاچیپودیوم یا انواع نخل ماداگاسکار می باشد که می توان پای کوچک آن را ترکیبی از کاکتوس و نخل قلمداد نمود. این گونه از درختهای نخل ماداگاسکار به شدت با پاکیپودیوم لامری و پاکیپودیوم روتنبرگیانوم مشابه میباشد. این گیاه بومی جنوب ماداگاسکار بوده و به غلط آن را نخل میخوانند، چون بیشتر از خرمای واقعی به خرزهره و رز صحرایی مشابهت دارد. این ساکولنتی که میتوان گفت همیشهبهار است، با شمایلی بلند و باریک رشد میکند، درحالیکه تنهی آن گرد و چاق است. زمستانهای خنک و خشک باعث میشوند برگهای درخت ریخته و اسکلتی ترسناک از آن باقی بماند.
خارهای 2.5 سانتیمتری بر روی تنهی گیاه شکل گرفته و معمولاً دوتایی رشد میکنند. این خوشههای خار خاکستری رنگ بر بالای ساختارهایی برآمده شکل میگیرند. در نوک تنه یا هرکدام از معدود شاخههای درخت، مجموعهای از برگهای بلند، صاف و نی مانند رشد میکنند. هر برگ به رنگ سبز تیره بوده، کرکهای نقرهای-خاکستری دارد و رگبرگهای میانی نیز صورتی هستند. این گونه از Madagascar palm در گرمای بهار و تابستان و زمانی که برگها به صورت کامل حاضر باشند، شکوفه میزند. خوشههایی از گلهای معطر، سفید و قیفی شکل که بر روی انشعابات درخت شکل میگیرند. هر شکوفه دارای 5 گلبرگ است. پس از گلدهی، این ساکولنت میتواند جوانههایی را از نوک تنه یا شاخه تولید کند. نمونههای بسیار قدیمی و بزرگ غالباً تنههایی به شکل بطری معکوس و حتی بدون خار تولید میکنند.
پاکیپودیوم گیی یک درخت بطریشکل و به شدت زیبا است که ارتفاع ساقهی آن به 4-7 متر میرسد و شاخههای آن نیز قطور، خاکستری متالیک و ساکولنت هستند. این گیاه با توجه به ساقههای کروی و بسیار ساکولنت و خارهای تیزش به شدت با کاکتوس سیریفورم مشابه میباشد. پاکیپودیوم گیایی به عنوان یکی از بزرگترین گونههای ماداگاسکار محسوب شده و میتوان آن را دکوریتر از پاکیپودیوم لامری قلمداد نمود
تنهی اصلی: معمولاً بدون انشعاب، قطور و به شکل سیگار یا بطری است، تمام آن بالای زمین قرار دارد و به صورت ستونی رشد میکند. طول این تنه بین 3 الی 6 متر بوده و قطر آن در قسمت پایه بین 15 الی 30 سانتیمتر متغیر است. در بخشهای بالایی قطر تنه میتواند بین 40 الی 80 سانتیمتر باشد. جوانههای جدید با روکشی از رنگ خاکستری و نقرهای پوشانده میشوند. قسمتهای قدیمیتر دارای پوستهی کاغذی سفید و متمایل به زرد هستند. تنه میتواند به میزان 91.5 درصد آب داشته باشد.
شاخههای ثانویه: تعداد کمی از آنها صرفاً در نوک تنه وجود دارد. آنها به شکل چلچراغ بوده، کموبیش افقی هستند و گاهی اوقات حالت سیخ سیخ رویشان مشاهده میشود.
برگها: بر روی قسمت انتهایی شاخهها قرار میگیرند، باریک هستند، شکل خطی و مارپیچ دارند و انتهایشان نازکتر میشود. طول این برگها میتواند به 40 سانتیمتر هم برسد. قسمت انتهایی آنها سبز-خاکستری درخشان یا سبز تیره است، درحالیکه رگههای میانی صورتیرنگ در آنها مشاهده میگردد. گیاهانی که تحت فشار حرارت یا سرمای شدید یا کمآبی قرار بگیرند، برگهای تیرهتری پیدا کره و رنگشان به بنفش متمایل میشود.
گلها: این گیاه دارای گلهای سفید و کاسههای گل منحنی میباشد. پرچمهای گل نیز بر روی گلآذین شکل میگیرند.
کاشت: پاکیپودیوم گیایی گیاهی است که کاشت آن در محیطهای داخلی و بیرونی آسان میباشد، البته اگر اقلیم گرمی داشته باشید. این گیاه هرساله به میزان 10 سانتیمتر رشد میکند. برگهای گیاه در فصل زمستان میریزند، مگر اینکه در مناطق حارهای حضور داشته باشید. این گیاه دارای فرم خارقالعادهای میباشد. ملزومات رشد آن با پاکیپودیوم لامری مشابه هستند، اما نرخ رشد لامری اندکی بالاتر بوده و بیشتر با محیط باغچه انس دارد.
نرخ رشد: این گیاه نسبتاً کند رشد میکند، به گونهای که تا 10 سال اول میتوانید با هرس کردن آن را در محیط داخلی نگهداری کنید. اگرچه شاخهزنی به واسطهی جراحت طبیعی یا اتفاقات رخداده در نمونههای قدیمیتر رخ میدهد، اما میتوانید با بریدن بالای گیاه، فرایند شاخهزنی را در آن تحریک نمایید. این گیاه خاصیت بازسازی خارقالعادهای دارد.
خاک: برای آن میتوانید از مخلوط خاک کاکتوس دارای زهکشی خوب بهره بگیرید.
تعویض گلدان: هر 3 سال یک بار تعویض گلدان را انجام دهید؛ با توجه به خارهای گیاه، تعویض گلدانش نیاز به مهارت خاصی دارد. بهترین راه این است که چند لایه روزنامه را دور تنه بپیچید تا بتوانید آن را در دست بگیرید.
آبیاری: برخلاف باور عموم، زمانی که گیاه صاحب برگ میشود باید آن را به صورت منظم آبیاری کنید. گیاه در تابستان به آب فراوان احتیاج دارد، البته اگر در خاک دارای زهکشی خوب کاشته شده باشد. اگر گیاه در معرض پوسیدگی باشد بهتر است که آن را در محیط داخلی نگه دارید.
نور: این گیاه اقلیم گرم و نور کامل آفتاب را دوست دارد، هرچند که گاهی اوقات باید در سایهی سبک قرار گیرد.
هشدار: بدنهی این گیاه بسیار خاردار بوده و دست زدن به آن خطرناک است.
تکثیر: از طریق بذر یا قلمهزنی انجام میگیرد. دانههای تازه میتوانند بازده قابل توجهی در حدود 90 درصد را برای گیاهان جدید داشته باشند. 24 ساعت پیش از کاشت دانهها در ماسهی مرطوب، آنها را در آب گرم بخیسانید. دانهها طی 1 ماه شروع به جوانه زدن میکنند (اما جوانهزنی نامنظم آنها تا 6 ماه ادامه مییابد). آنها همچنین با جداسازی شاخهها نیز تکثیر میشوند. شاخهها را با دقت جدا کنید و قبل از کاشتنشان به مدت 5 تا 8 روز اجازه دهید که خشک شوند.
نگهداری نخل ماداگاسکار یا پاچیپودیوم گیایی:
نخل ماداگاسکار را زیر نور کامل آفتاب و در هرگونه خاک بسیار متخلخل، ماسهای، نسبتاً حاصلخیز و غیر اسیدی پرورش دهید. اگرچه این گیاه خاصیت خارقالعادهای در تحمل خشکسالی دارد، اما زمانی که خاک در زمستان خشک و در گرمای تابستان از رطوبت یکنواختی برخوردار باشد، رشد شادابتری خواهد داشت و گلدهی ارتقا پیدا خواهد کرد. از این ساکولنت بلند و زیبا در باغهای سنگی و در کنار کاکتوسها و سایر ساکولنتهای تحملکنندهی سرما بهره بگیرید. زمانی که گیاه کوچکتر است میتواند یک نمونهی گلدانی قابل قبول باشد. زمانی که گیاه در فصل زمستان و در رکود بوده و خاکش خشک است، میتواند اندکی سرما را تحمل کند. به طور کلی این ساکولنت در قیاس با پاکیپودیوم لامری و پاکیپودیوم روتنبرگیانوم ظریفتر و حساستر است.
کاشت و پرورش بذر نخل ماداگاسکار:
بهترین روش برای کاشت بذرهای نخل ماداگاسکار به روش کاکتوس ها می باشد پس در این لینک را مطالعه کنید یعنی بستر باید طبق کاکتوسها باشد ولی چند نکته در کاشت لازم است که رعایت کنید:
1- ضدعفونی بستر حتما لازم است یا از بستری استفاده کنید که ضدعفونی شده باشد برای ضد عفونی کردن میتوانید از پودر کاربندازیوم استفاده نمایید یا خاک را طبق همان روشی که در کاشت بذر کاکتوسها نوشته ایم درون فر ضدعفونی کنید و بعد از سرد شدن استفاده نمایید
2-بذرها را به مدت 3 روز درون یخچال نگهداری کنید سپس بذرها را درون یک لیوان آب ولرم به مدت 48 ساعت بگذارید خیس بخورد این مدت آب را در سه مرحله تعویض نماییدتا گند زدگی ایجاد نشود
3- این مرحله را به دو روش میتوان اجرا کرد :بذرها به شکل تخمه هستند بذرها را درون خاک بصورت عمودی بکارید یعنی قسمت نوک تیز رو به بالا باشد و درون خاک فشار دهید تا بذرها داخل برود سپس یک لایه نازک (حدود دو میلی متر) خاک نرم مثل پیت ماس روی بذرها بریزید دقت کنید فاصله بذرها با هم حدود 3 سانتی متر باشد تا در زمان رشد به هم فشرده نشوند البته بنده به این روش کاشت نکردم و بصورت معمولی همینطوری پخش کردم و جواب نیز گرفتم
4-روی بستر با آب پاش (ترجیحا آب مقطر بدون رسوب) بپاشید تا خوب مرطوب شود دقت کنید منظور از مرطوب کردن خیس کردن نیست! سپس روی بستر را با یک نایلون با کش خوب ببندید تا هیچ راه هوایی نداشته باشد
5-این مرحله مهم ترین مرحله جوانه زنی بذر هست: بذرها را در دمای 25 درجه الی 30 درجه قرار دهید ترجیحا اگر مکانی دارید که نور غیر مستقیم به سطح خاک بتابد و این دما را داشته باشد عالی تر است
6- هر چند روز یک بار نایلون را باز کرده و بستر را سرکشی کنید اگر بستر قارچ زدگی داشت با محلول کاربندازیوم بستر رو آب پاشی کنید یا اگر رطوبت بستر کم شده بود آن را با آب پاش مرطوب نمایید. عمل جوانه زنی این بذر بین 1 هفته الی 6 ماه هم گزارش شده زمان خواهد برد پس تامل نمایید
7- بعد از جوانه زنی همچنان نایلون را برندارید و رطوبت را حفظ نمایید تا گیاه رشد و قوی شود در این مدت هر دو سه روز یکبار نایلون را باز کرده و نیم ساعت بگذارید هوا بخورد و هر یک دو هفته یک بار با محلول کاربندازیوم قارچ کشی نمایید و بعد از چند ماه به مرور نایلون را سوراخ کرده تا گیاه به محیط اطراف آداپته شود
فیلم آموزش کاشت نخل ماداگاسکار:
معین بابایی (مالک تایید شده) –
سلام من چند مورد سفارش دادم ولی متاسفانه بذر های نخل ماداگاسکار و ساکولنت لاپیدار توی بسته بندی خالی نیستن!!!
و بسته خالیه!
ناشناس –
درود خدمت شما بذرهای ساکولنت، بذر درازورا دارای بذرهای بسیار ریزی هستند که باید به بسته ها دقت نمایید داخلشان بذر موجود میباشد در مورد بذرهای نخل ماداگاسکار نیز بباشما تماس گرفته شد و صحبت شد و اشتباه انسانی باعث شد که برای شما یقینا ارسال میشود و از بابتش نیز عذرخاهی میکنیم
جاسم عابدی –
سلام سرکار خانم نوران ممنون از بذرهاتون من این بذرهایی که ازتون خریدم کاشتم و الان رشد کرده اند.خواستم بدونم تا کی باید این مشمبا روش باشه؟
– محمد جواد حجتی –
سلام من یک نخل ماداگاسکار تازه کاشتم و یکی از جوانه ها یکم زرد شده و لا به لای برگش سیاه شده و یکمم رشدش کم شده شما میدونید مشکل از چیه؟
ناشناس –
با سلام
علت میتواند به دلیل آبیاری بیش از حد باشد دقت کنید بستر شما باید بستر کاکتوس باشد ماسه شسته شده 60درصد+25درصد کوکوپیت+10درصد ورمی کمپوست +5درصد زغال له شده گلدان باید تهش سوراخ داشته باشد که وقتی آبیاری میکنید از ته خارج شود. رطوبت بیش از حد نباشد هر زمان ابیاری کردی کاملا خشک شد مجددا ابیاری نمایید
لطفا این لینک خارجی را اگر به لاتین وارد هستید ببینید
https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/madagascar-palm/madagascar-palm-care.htm
– محمد جواد حجتی –
آبیاری رو کم کنم درست میشه؟
ناشناس –
آبیاری را کمتر کنید هر زمان بستر خشک شد آبیاری نمایید ان شالله که درست شود
– مصطفی نویریان (مالک تایید شده) –
سلام.
توی توضیحات طریقه کاشت فرمودین که بذر سه روز در یخچال و سپس دو روز در آب ولرم قرار داده شود و سپس کشت…
ولی در بسته ای که برای بنده ارسال فرمودین نوشته شده که بذرها ۲۴ ساعت در آب ولرم خیسانده شوند و سپس کشت…
حالا بنده موندم کدام دستورالعمل رو انجام بدم؟ آیا همون ۲۴ ساعت کافیه؟
و سوال بعد اینکه برای قارچ کشی چه مدت باید خاک رو در فر قرار بدم و آیا ماکرو ویو هم همون عمل فر رو انجام میده؟ منظورم اینه که حتما گرما توسط آتش باید داده شود یا اینکه گرمای المنتی هم قارچ کشی رو انجام میده؟
ناشناس –
با سلام
شما 24 ساعت فرار دهید کافی میباشد برای قارچ کشی نیز فرقی نمیکند در هر دو صورت در سه مرحله هر مرحه 5 الی 10 دقیقه قرار دهید مرحله اول که تمام شد مجددا زیر و رو کنید خاک را سپس مرحله دوم و سوم نیز زیر و رو کنید تا خاک خوب گرما ببینید و آفات کشته شوند سپس پهن کرده تا خنک شده و آماده شود برای کاشت
محسن –
با درود ببخشيد هزينه ارسال واسه اصفهان چقدره؟
واسه هر مقدار خريد بايد هزينه ارسال داده بشه؟
ناشناس –
با سلام هزینه پست سفارشی حدود 6500 ت میباشد این مقدار چه یک بسته چه 100 بسته ثابت می باشد .در هر مرحله از خرید سیستم شما را راهنمایی میکند و قیمتها نمایش داده میشود
محسن –
سلام ببخشيد هزينه پست سفارشي 6500ت هزينه پست معمولي هم همينه؟
ناشناس –
پست سفارشی همان معمولی میباشد خدمتتان عرض کردیم از سایت خرید کنید مرحله بهخ مرحله خود سیستم راهنمایی میکند و مبالغ درج میشود
زهره (مالک تایید شده) –
سلام.من ازتون بذر ماداگاسکار گرفتم.خیلی زود جوانه زد اما الان حدود یکماهه رشدش متوقف شده.فقط دو برگ دراورده و هنوز زیر کاوره.
ناشناس –
با سلام الان وقت نوردهی گیاه شماست .بستر مناسب همراه با کمی پیت ماس به گیاه اضافه کنید هر 10 روز یکبار گیاه را با کودهای 20-20-20 تغذیه کنید
– حسین کریمی زاده شوهانی (مالک تایید شده) –
سلام خسته نباشید.من بذر نخل ماداگاسکار کاشتم طبق روش کاشت.روی بذرها و سطح خزانه تارهایی بشکل تار عنکبوت درست شده آیا قارچ میباشد وچکارکنم ممنون
ناشناس –
با سلام اگر دور آن تار هست بله قارچ گرفتی شده
باید قبل کاشت با کاربندازیوم قارچ کشی میشده الان م میتوانید مشکلی ندارد استفاده کنید امیدوارم مشکل حل شود
نوران
محمد شادی –
سلام چه زمانی دوباره موجود میشه؟
ناشناس –
با سلام موجود و شارژ شد
اشکان –
ببخشید این محصول کی موجود میشود؟
حسین شریفی –
سلام وقت بخیر
تفاوت نخل ماداگاسکار لامری با گیی چیه ؟
روش تشخیص شون چیه ؟
کدوم ارزش مند تره؟