بذر کمیاب فیسالیس زرد هندی پروویانا (Physalis peruviana)
توصیف میوه فیسالیس
فیسالیس طلایی یا فیسالیس زرد گیاهی از سردهی فیسالیس میباشد و اصالت آن به کشورهای پرو و شیلی برمیگردد. این گیاه و میوهی آن را در کشورهای انگلستان، آفریقای جنوبی، استرالیا و نیوزیلند، تحت عنوان انگور فرنگی شنلدار نیز میشناسند.
این گیاه بومی مناطق غربی در قارهی آمریکای جنوبی میباشد، اما از اواخر قرن هجدهم وارد انگلستان شد و از اوایل قرن نوزدهم نیز در کشور آفریقای جنوبی کشت میشود.البته در نظر داشته باشید مورد فروش ما فیسالیس زرد هندی بوده کهنوعی کمیاب در بین فیسالیس ها می باشد
توصیف
فیسالیس طلایی یا فیسالیس زرد، رابطهی نزدیکی با توماتیو و فانوس چینی دارد که هر دوی آنها نیز متعلق به سردهی فیسالیس هستند. به عنوان بخشی از خانوادهی بادنجانیان یا سولاناسه، میتوان با فاصلهی دورتر آن را به گیاهان خوردنی همچون گوجهفرنگی، بادمجان، سیبزمینی و مواردی از این دست، ارتباط داد. این گیاه علیرغم نام خودش خیلی به گیلاس، انگور فرنگی و امثالهم ربطی ندارد.
میوهی این گیاه یک توت ملایم است که تشابه زیادی با یک گوجهی مینیاتوری، کروی و زردرنگ دارد. وقتی که آن را از کاسهی گل بادکنکمانندش جدا میکنید، اندازهای مشابه با یک گلوله داشته و قطرش به 1 الی 2 سانتیمتر میرسد. این میوه همانند گوجهفرنگی پر از دانههای ریز است. رنگ آن زرد روشن یا نارنجی بوده و هنگامی که میرسد طعم شیرین و ملسمانند دارد که به همین دلیل برای درستکردن میانوعده، کیک یا مربا ایدهآل است. میتوانید آن را در سالاد میوه بریزید یا اینکه آن را با آووکادو ترکیب کنید و از خوردنش لذت ببرید. همچنین به دلیل ظاهر زیبای میوه، در رستورانها از آن به عنوان یک میوهی لوکس در دسرها استفاده میکنند.
یکی از ویژگیهای غالب این میوه، کاسهی گل فلفلمانندی است که به دور هر میوه وجود دارد. این کاسهی گل در ابتدا اندازهای معمول دارد، اما پس از ریزش گلبرگها، رشد کرده به گونهای که یک پوستهی کامل را در پیرامون میوه ایجاد میکند. اگر پوستهی دور میوه را جدا نکنید، میتوانید به مدت 30-45 روز آن را در دمای اتاق و داخل قفسه نگهداری کنید.
آفات
در آفریقای جنوبی، طوقهها به عنوان مهمترین آفات حشرهای مطرح هستند که به این گیاهان حمله میکنند؛ عنکبوتهای قرمز نیز پس از جاافتادن گیاهان در مزرعهها مشکلساز میشوند. اگر فیسالیس طلایی در کنار مزرعهی سیبزمینی کاشته شود، بید سیبزمینی نیز میتواند مشکلساز شود. خرگوشهای صحرایی میتوانند به گیاهان جوان آسیب زده و پرندگان هم میوههای دفعنشده را میخورند. در هند، کنهها هم میتوانند برای شاخوبرگ گیاه مشکل ایجاد کنند.
منابع: wikipedia
نحوه کاشت بذر فیسالیس
می توان بذرها را هم به روش سبزیجات هم به روش گل ها درختان کاشت نمود:
هوشنگ حسنزاده (مالک تایید شده) –
سلام
در قسمت اطلاعات بیشتر گفته شده که از بستر پیتماس و کوکوپیت استفاده شود( تو نکتهها نوشته از کود استفاده نشود)، من هم به پیتماس دسترسی ندارم میتونم از ورمیکمپوست استفاده کنم؟
نیاز هست که بذر داخل آب گذاشته بشه؟
ناشناس –
باسلام و تبریک سال نو
بله میتوانید از ورمی کمپوست نیز استفاده کنید
هوشنگ حسنزاده (مالک تایید شده) –
سلام
در قسمت اطلاعات بیشتر گفته شده که از بستر پیتماس و کوکوپیت استفاده شود( تو نکتهها نوشته از کود استفاده نشود)، من هم به پیتماس دسترسی ندارم میتونم از ورمیکمپوست استفاده کنم؟
نیاز هست که بذر داخل آب گذاشته بشه؟
ناشناس –
بله با ورمی کمپوست استفاده کنید سعی کنید در بستر های فیسالیس برای کاشت از ماسه شسته شده نیز استفاده کنید بهترین بستر برای این بذر 50 درصد ورمی کمپوست+ 30درصد ماسه شسته شده +20 درصد خاک باغچه
احتیاج به خیس کردن نیست ولی اگر خواستید میتوانید 4ساعت درون آب هم قرار داد قبل کاشت
مهرداد آزادگان (مالک تایید شده) –
درود بذر رو از شما گرفتم تقریبا همه بذرها جونه زدن و الان 4 ماهی از اون موقع میگذره گیاه حدود 60 سانتی متر شده و کاملا قدرتمند اما گل نمیده و جوانه گل ها خشک میشن چه کنم ؟